ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μια μικρή αρχή με κάποιες σκέψεις πάνω στην ετυμολογία του όρου και τι μπορεί να σημαίνει στον απλό πολίτη. Πως αντιλαμβανόμαστε τον όρο «Κοινωνία Πολιτών»? Ουσιαστική επικοινωνια, ομαδική δράση, αλληλεγγύη, δημοκρατία, χειραφέτηση συνόλου κοινωνικών ομάδων, δημιουργική επιρροή, κοινωνική ευαισθησία, δυναμική& άμεση επέμβαση, συλλογική ευθύνη & έλεγχος – είναι μερικοί όροι που μου έρχονται στο μυαλό..

Advertisements

11 Σχόλια »

 1. sirios said

  Η λέξη ¨κοινωνία» προέρχεται από την λέξη «κοινωνώ» που σημαίνει ότι αναπτύσσω σχέση επικοινωνίας με κάποιον (άρα έχω αναπτύξει με αυτόν μια σχέση εμπιστοσύνης ούτως ώστε να μπορώ να επικοινωνήσω) και καθιστώ κάτι κοινό δηλαδή μοιράζομαι (μοιράζομαι τι ; την γνώση, τον προβληματισμό, το αγώνα και ένα σωρό άλλα μου μπορούμε να μοιραστούμε).
  Για μια καλή αρχή, για να γνωρίζουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε, ρίξτε μια ματιά στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα : http://e-rooster.gr/01/2007/413 και http://www.olimazi.eu/?section=101

 2. enersis said

  Θα ήθελα να καταθέσω τον ορισμό του Κέντρου για την Κοινωνία των Πολιτών του LSE: Ο όρος «κοινωνία πολιτων» αναφέρεται στο πεδίο της μη- επιβαλλόμενης συλλογικής δράσης που προκύπτει από κοινά συμφέροντα, σκοπούς και αξίες. Θεωρητικά, οι θεσμικές της μορφές είναι ξέχωρες από αυτές του κράτους, της οικογένειας και της αγοράς ενώ πρακτικά, τα όρια μεταξύ του κράτους, της κοινωνίας πολιτών, της οικογένειας και της αγοράς είναι συχνά πολύπλοκα, θολά και υπό διαπραγμάτευση. Οι χώροι, συντελεστές και θεσμικές μορφές που εμπεριέχει η κοινωνία πολιτών ποικίλουν και διαφέρουν στο βαθμό της επισημότητας, αυτονομίας και δύναμικότητάς τους.” Για αυτό τον λόγο ο ορισμός της κοινωνίας πολιτών δεν είναι απόλυτος. Παραδείγματα αποτελούν οργανισμοί και οργανώσεις με θέματα τις εγχώριες και διεθνείς αναπτυξιακές στρατηγικές, το περιβάλλον, τα δικαιώματα των γυναικών, μεταναστών, καταναλωτών, διάφορα κοινωνικά κινήματα κ.α.

 3. eupalinos said

  Καλός ορισμός αυτός, λίγο γενικός, αλλά ωραίος! Νομίζω η ουσία του βρίσκεται στη φράση «.. μη-επιβαλλόμενη, συλλογική δράση που προκύπτει από κοινά συμφέροντα, σκοπούς και αξίες.»

  Επίσης η φράση, «..συντελεστές και θεσμικές μορφές που εμπεριέχει η κοινωνία πολιτών ποικίλουν και διαφέρουν στο βαθμό της επισημότητας, αυτονομίας και δυναμικότητάς τους..», εφράζει την αναζήτηση της φόρμας που πρέπει να διευρευνηθεί ώστε να λειτουργήσει σωστά μια Κοινωνία Πολιτών.

 4. imikrimarika said

  Για να μην κουράζομαι, ανέτρεξα στο λεξικό και ξεχώρισα κάποιους ορισμούς που με εκφράζουν περισσότερο!
  Πολίτης: ο ιδιώτης που δεν είναι ούτε κληρικός ούτε στρατιωτικός!
  Κοινωνία :(εδώ είδα πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα)
  (βιολογία) κοινωνική οργάνωση υπάρχει όπου πολλά άτομα ενός είδους ζουν μαζί, μ’ένα ολοκληρωμένο τρόπο, έτσι ώστε καθένα συνεισφέρει με κάποιο ειδικευμένο τρόπο στο γενικό καλό .
  κοινό δώρο, συνεισφορά ή ελεημοσύνη/κοινη σχέση/επικοινωνία/επιμιξία/ένωση
  Γενικό συμπέρασμα: επιμιξία ,συνεισφορά ιδιωτών!

 5. eupalinos said

  Χρήσιμοι και ενδιαφέροντες σύνδεσμοι Sirios!

 6. eupalinos said

  ‘Ενα ωραίο απόσπασμα από τον δεύτερο σύνδεσμο που μας έδωσε ο Sirios προηγουμένως:

  «Η κοινωνία πολιτών αναφέρεται κυρίως στις οργανωμένες ομάδες πολιτών που επιδιώκουν από κοινού την επίτευξη ενός κοινωφελούς -κατά την εκτίμηση τους βεβαίως- σκοπού. Η κοινωνία πολιτών στο επίπεδο των ατόμων απαρτίζεται μόνο από ενεργούς πολίτες. 0 Τζων Στιούαρτ Μιλ διακρίνει τους πολίτες σε ενεργούς και παθητικούς και διευκρινίζει ότι συνήθως οι κυβερνώντες προτιμούν τους δεύτερους επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να εξουσιάζεις υπηκόους υπάκουους ή αδιάφορους, αλλά η δημοκρατία, όπως λέει, έχει ανάγκη από τους πρώτους. »

  Eπίσης, λίγο ποιο κάτω ένας γενικότερος ορισμός:

  «Συνοπτικά, η Κοινωνία Πολιτών λειτουργεί ως δίαυλος αμφίδρομης και εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ των επίσημων πολιτικών δομών και της κοινωνίας

 7. ENERSIS said

  Χάρηκα ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκριση των φίλων της Κοινωνίας Πολιτών και επιβεβαιώνεται η σωστή άποψη του eupalinou για την δύναμη του διαδικτύου.Να τον ευχαριστήσω επίσης για την πρωτοβουλία του και το χρόνο που αφιέρωσε ώστε να μπορούμε να ανταλλάσουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας. Σας παραθέτω κάποιους συνδέσμους που ίσως φανούν χρήσιμοι στην προσπάθειά μας για ομαδική-εθελοντική δράση:
  http://www.ngo.gr/ngo/
  http://www.koinoniapoliton.gr/site/
  http://www.drase.gr/index.html
  http://www.ngofederation.gr/EL/home.htm
  http://ypothalassia.wordpress.com/about/
  http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=681216&-V=archivearticles&-p
  http://www.europers.org/gr/policy_paper.php

 8. eupalinos said

  Enersis ευχαριστούμε για τουσ συνδέσμους. Μερικούς τους είχαμε ήδη περιλάβει, πρόσθεσα και μερικούς καινούριους. Κάποιοι άλλοι έιναι χρήσιμο να τους δεί κανείς αλλά δεν έχουν αμεσο ενδιαφέρον με τη δική μας προσπάθεια. πχ. Ξέρεις πριν 3-4 χρόνια όταν είχα πρωτοασχοληθεί με τα ιστολόγια (blogs) υπήρχαν πολύ λίγα ελληνικά, κυριολεκτικά τα μετρούσες στα δάχτυλα. Τώρα πλέον βλέπεις ποσα πολλά υπάρχουν και αυτή η πολυφωνία όλο και πληθαίνει. Φυσικα με το χρόνο θα αναδειχτούν αυτά που έχουν κάποια αξία αναγνωσιμότητας και επικοινωνίας. Όπως και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία το αποτέλεσμα θα έιναι ανάλογο με τη προσπάθεια που γίνεται. 🙂

 9. CHE said

  …..Nα θυμάστε πως η επανάσταση είναι το ποιο σπουδαίο πράγμα και οτι ο καθένας απο μας,απο μόνος του, δεν αξίζει τίποτα. Πάνω απ’ολα να μπορείται πάντα να νιώθετε βαθιά μέσα σας οποιαδήποτε αδικία διαπράττεται εναντίον οποιουδήποτε σε οποιδήποτε μέρος του κόσμου.Είναι η ποιό όμορφη ιδιότητα ενός επαναστάτη……
  Και συμπληρώνω ενός ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ ΜΑΣ
  CHE

 10. rommsart said

  ACTIVE CITIZENS SOCIETY a petition has started about animal rights in Greece
  at: http://www.PetitionOnline.com/pb9a0708/petition.html

 11. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔΙΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  4η Biennale
  Ξάνθη, Οκτώβριος 2008

  Το Μουσείο και η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης που έχει έδρα στην Ξάνθη, έχει θεσπίσει και διοργανώνει για 4η φορά την Biennale Παιδικής Τένχης. Πρεσβεύοντας πάντα την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων στήνει γέφυρες ανάμεσα σε λαούς, σέβεται την ιδιαιτερότητα τους, την παράδοση αλλά και το φυσικό τουθς περιβάλλον.
  Στην 4η Biennale 2008 παροτρύνονται τα παιδιά να δημιουργήσουν με θέμα: Προσωπογραφία_Πορτρέτα. Είναι ένα θέμα άκρως ενδιαφέρον, αφού δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρακτήρες από την καθημερινότητα πορτρέτα που θα απεικονίζουν πρόσωπα αγαπημένα ή πρόσωπα μέσα από τη φαντασία τους, πάντα ζωγραφισμένα με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
  Όροι συμμετοχής: Όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών μπορούν να συμμετέχουν στέλνοντας ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο τους χαρακτήρες που θαυμάζουν και αγαπούν. Δεν επιτρέπονται αντιγραφές και παρεμβάσεις μεγάλων στα έργα των παιδιών.
  Η τελευταία ημερομηνία παραλαβής των έργων είναι 30 Μαϊου 2008. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.artlita.gr

  Για αναλυτική προκήρηξη στα τηλέφωνα: 23410-78109, 23410-67044
  email: artlita@in.gr

  Η τελευταία ημερομηνία παραλαβής των έργων είναι 30 Μαϊου 2008.
  Apo:Efhmerida Epimelitirio Eikastikwn Texnwn Ellados. Ekpr. Maria Sevastaki

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: