Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών

Ένα μικρό Γκουαντάναμο στο νησί μας

Μεταλλικά κλουβιά χωρίς παράθυρα αποτελούν τους χώρους διαμονής των φιλοξενουμένων, σε έναν χώρο χωρίς δένδρα και σκιά, με διπλά συρματοπλέγματα και συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Οι συνθήκες φιλοξενίας ή καλύτερα κράτησής τους, μας θυμίζουν φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, την πείνα και τη δυστυχία ψάχνοντας για καλύτερες μέρες στη Δύση, τις οποίες τους εξασφαλίζουμε με «διακοπές τύπου Γκουαντάναμο». Ο Σαμιακός λαός δεν πρέπει να μείνει απαθής αφού οι περισσότεροι είμαστε απόγονοι προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και επομένως γνωρίζουμε από προσφυγιά.

(Κέιμενο από τον Σίριος)

Advertisements

4 Σχόλια »

 1. eupalinos said

  Πολύ σωστά τα λές Σίριε. Πράγματι δεν έχω δει τις εν λόγω εγκατάστασεις από κοντά όμως από μακριά φαίνονται όπως τις περιγράφεις – σαν μια φυλακή. Ελπίζω τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση στα βασικά που δεν έιχαν στις παλιές εγκαταστάσεις. (νερό, χώρους υγιεινής, κλπ.)

 2. ENERSIS said

  Μπορεί να είναι οι καινούργιες εγκαταστάσεις καλύτερες σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά η φιλοσοφία τους είναι μάλλον η ίδια. Δηλαδή μιλάμε για πιο μοντέρνα κελιά. Η ευαισθησία του Σίριου που μας ενεργοποιεί φιλοσοφικές διαστάσεις για το θέμα, ότι οι περισσότεροι σ’ αυτό τον κόσμο είμαστε «μετανάστες-φιλοξενούμενοι,μου γεννά επίσης και μερικές σκέψεις:
  -Το ότι άλλαξαν οι εγκατστάσεις απλά «άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός»;. Δηλαδή τί θα αλλάξει; Ποιά θα είναι η βελτίωση π.χ. αν υπήρχε κακομεταχέιρηση, θα σταματήσει;
  -Θα υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη που σε τέτοιες συνθήκες είναι απαραίτητη;(ενημερωτικά αναφέρω ότι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπάρχει το ενδιαφέρον για υποστήριξη των μεταναστών. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς να αξιοποιήσουν αυτή την πρωτοβουλία)
  -Πώς θα χειριστούν τους ασυνόδευτους ανήλικους;

  Ας δούμε όμως και με άλλη διάσταση το θέμα. Θα μπορούσαμε να δούμε πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να γεννηθούν και όχι τις απειλές;

  Π.Χ Το Κέντρο μεταναστών “ BUNTES KREZBER” δημιουργήθηκε από το Δήμο του Βερολίνου πριν 30 χρόνια, για την εξυπηρέτηση των τούρκων μεταναστών. Σήμερα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης Τούρκων, Ελλήνων, Ισπανών, Ιταλών κ.α μεταναστών.
  Στόχος του κέντρου είναι η ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και στην κουλτούρα κάθε εθνότητας.
  Παρέχονται υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, οργανώνονται προγράμματα εκμάθησης γερμανικής γλώσσας, προγράμματα επανεκπαίδευσης ανέργων, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Στις εγκαταστάσεις του κέντρου λειτουργεί χώρος φύλαξης παιδιών κατά τις πρωινές ώρες ενώ το απόγευμα αξιοποιείται ως χώρος συγκέντρωσης των μεταναστών.
  Στη βάση της εθελοντικής προσφοράς, υπό την καθοδήγηση γερμανού μάγειρα εθελοντή, οι γυναίκες του κέντρου παρέθεσαν πλούσιο μπουφέ, για τα μέλη των αντιπροσωπειών με μεσογειακές γεύσεις.
  Θα μπορούσαμε και εμείς στη Σάμο να αξιοποιήσουμε αυτή την είσοδο μεταναστών;
  Παρ’ όλο που η κοινωνία της Σάμου χρόνια έρχεται σε επαφή με ξένους λογω του τουρισμού, παραμένει ξενοφοβική και ο ένας από τους λόγους είναι η ενημέρωση. Ο κόσμος αγνοεί τα στοιχεία εξαναγκασμού προς τη μετανάστευση, τα θετικά της μετανάστευσης και επικεντρώνεται σε λάθος ζητήματα. Σ’ αυτό το σημείο τα ΜΜΕ παίζουν καθοριστικό ρόλο. Μιλώ κυρίως για τα Τοπικά Μέσα(Ραδιόφωνο, εφημερίδες..)
  Σε όλη την Ευρώπη μιλούμε για αποιδυρματοποίηση ενώ εμείς σνεχίζουμε.
  Είναι σημαντικό να απαντήσουμε με θέση που αγκυροβολεί στα ιδανικά της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της φτώχειας και της ανεργίας οδηγεί πάρα πολλούς ανθρώπους στην ξενιτιά και στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο αγώνας αυτός για τη ζωή δεν μπορεί να είναι καταδικαστέος, ούτε να ζητείται από τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους στις χώρες τους.
  Η 18 Δεκέμβρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα μεταναστών από τον ΟΗΕ.
  Ίσως τότε να έχουμε σχεδιάσει κάποιες δράσεις που θα ενισχύσουν την παραπάνω προσέγγιση.

 3. eupalinos said

  Πολύ ενδιαφέρουσες και όμορφες σκέψεις. Πρέπει όντως να ξεφύγουμε από την παρωχημένη αντιμέτώπιση της μετανάστευσης σαν κάποιο κακό πρόβλημα. Η μετανάστευση των λαών είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης, του πολιτισμού και της ανάπτυξης. Όποιος αναφέρεται στη μετανάστευση αποκλειστικά σαν πρόβλημα είναι σαν τον μη-προνοητικό, γκρινιάρη άνθρωπο που βγάινει στη βροχή χωρίς ομπρέλα και τα βάζει με τα στοιχεία της φύσης.

  Οι επιστήμονες μάλιστα προειδοποιούν πως οι φυσικές καταστροφές και η φτώχεια που προβλέπεται να πλήξει κυρίως τις φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής λόγω της θέρμανσης του πλανήτη και των δυσμενών καιρικών αλλαγών, θα δημιουργήσει νέα, μεγαλύτερα κύματα μεταναστών προς τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι μία από αυτες τις φυσικές γέφυρες λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και φυσικά οι περιοχές των συνόρων, ειδικότερα των νοτίων και ανατολικών πρέπει να προετοιμαστούν ανάλογα. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ζητήσουν, μάλλον να απαιτήσουν, την απαραίτητη συμβολή και υποστήριξη του κράτους.

 4. dinos tzortzoglou said

  Δεν έχω στα αλήθεια να προσθέσω κάτι αξιόλογο…
  Ωστόσο, μου φαίνεται ότι κάπως πρέπει να … βρεθούμε, να συντονιστούμε και να δράσουμε…
  Ανοίγονται πολλά θέματα στο blog,αλλά δεν ξέρω αν … κάπου καταλήγουμε…
  Ο Δεκέμβρης έρχεται!!!
  Θα κάνουμε κάτι; Βλέπω ότι από το Μάιο δεν υπάρχει κάποια νέα τοποθέτηση….
  Κάτι σαν το αντιρατσιστικό φεστιβάλ που γίνεται στην Αθήνα (με ενεργή συμμετοχή μεταναστών) πώς σας φαίνεται;

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: