Χωροταξικός Σχεδιασμός

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου στην 3η συνάντηση των Περιφερειακών Τμημάτων Νησιωτικών Περιοχών που έγινε στη Χίο στις 27-28/5/2006 ασχολήθηκε με τα προβλήματα το «Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» που υπάρχουν στα νησιά και τη διαμόρφωση κοινών θέσεων των Νησιωτικών Περιφερειακών Τμημάτων του.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου του ΤΕΕ Νίκος Χούλης ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή» αρ. φύλλου 566 της 4.11.06, ότι «Επί τάπητος πρέπει να τεθεί η αναθεώρηση του χωροταξικού της Σάμου, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη. Η πρόβλεψη μικτών χρήσεων γης είναι μια πρώτη γενική πρόταση σε ένα νησί σαν το δικό μας όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια απόλυτων χωροταξικών οριοθετήσεων.» Συμφωνείτε τη την προοπτική αυτή ;

(Κέιμενο από τον Σίριος)

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. eupalinos said

  Νομίζω πριν είναι κανείς σε θέση να συμφωνήσει ή όχι με αυτή τη πρόταση χρειάζεται να γίνει μια καλή ενημέρωση στο υπάρχων χωροταξικό σχέδιο. Γενικά μικτές χρήσεις όπου συνδυάζονται σε μια ζώνη χώροι κατοικίας και εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν στη μειώση του κυκλοφοριακού. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτούνται ειδικοί κανονισμοί που θα εφαρμόζονται αυστηρά, θα θέτουν όρια στις προτεινόμενες νέες χρησεις και γενικά θα προστατεύουν τα δικαιώματα των κατοίκων μιας περιοχής.

 2. Κώστας Αποσπερίτης said

  Οι ασαφείς και γενικού τύπου επιφυλάξεις στο όποιοδήποτε χωροταξικό σχέδιο συνήθως κρύβουν μια πλήρη άρνηση του ίδιου του χωροταξικού σχεδισμού. Στο νησί μας έχουμε συνηθίσει αυτή την τακτική και γιαυτό δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα για να ρυθμιστεί ο χώρος με ξεκάθαρες αρχές και κανόνες. Οι ημι-πολιτικού φορείς, καθώς και οι συντεχνιακοί, όπως είναι τα κάθε είδους επιμελητηρια έχουν παίξει πολύ κακό ρόλο στον τομέα αυτό.
  Νομίζω οτι η «κοινωνία των πολιτών» θα σημείωνε μεγάλη συμβολή στον εξορθολογισμό της προστασίας των δημόσιων αγαθών (ανάμεσα στα οποία πρωτεύουσα θέση έχουν οι ρυθμισμένες χρήσεις του χώρου) αν εγκαινίαζε μια συζήτηση κατ’ αρχάς πάνω στις χωροταξικές αρχές και γενικά κριτήρια που μπορούμε να δεχτούμε, πρίν αγγίξουμε συγκεκριμένους χώρους που είναι φυσικό να προκαλούν την άμεση αντίδραση των ιδιοκτητών ή χρηστών. ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ??? Τις ξέρει ο κόσμος? Ποιοί και γιατί συμφωνούν ή διαφωνούν. Ας βγούμε με παρρησία να μιλήσουμε για τις αρχές αυτές, και ύστερα ας επικαλεστούμε τις όποιες ιδιομορφίες. Αλλωστε, ιδιομορφία σημαίνει απόκλιση από το κανονικό. Πώς μπορούμε να ξέρουμε την ιδιομορφία αν δεν την συσχετίσουμε με το κανονικό. Το ξέρουμε, το έχουμε καταλάβει τι είναι το «κανονικό»?

 3. eupalinos said

  Πολύ σωστή προσέγγιση Κώστα. Εν τέλη οποιοδήποτε χωροταξικό σχέδιο πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίες είναι διαφορετικλες απο τοπο σε τόπο, απο γειτονιά σε γειτονιά και με το περασμα του χρόνου αλλαζουν, εξελίσονται.

  Που και πως λοιπόν ενσωματώνονται στο κάθε χωροταξικο/ πολεοδομικό σχέδιο αυτές οι ανάγκες του πολίτη? Η διαδικασία σχεδιασμού γίνεται μεσα σε κλειστούς γραφειοκρατικούς κύκλους και η ελάχιστη ενημερωση ή συμβολή των πολιτών γίνεται μόνο όταν υπάρχουν εντονα προβλήματα και φτάσει όπως λέμε «ο κόμπος στο χτένι». Η έναρξη δημόσιου διαλόγου, η επαρκής ενημέρωση και η σωστή επιμόρφωση των πολιτών σε αυτά τα θέματα είναι πρωαταρχικοί στόχοι της κοινωνίας πολιτών!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: