Η πόλη με ποδήλατο!

Η πλειονότητα των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών πόλεων έχουν επενδύσει σε μέτρα και υποδομές που αποσκοπούν στη προώθηση της χρήσης του ποδήλατου με πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη, όπως:

 • Μείωση της χρήσης των αυτοκίνητων
 • Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και του θορύβου
 • Βελτίωση της υγείας και ψυχολογίας πολιτών
 • Μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Παρίσι, μια πόλη με μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπου ο δήμος δημιούργησε τις απαραίτητες υποδομές και έτσι σημαντικός αριθμός ποδηλατών κινείται καθημερινά με ασφάλεια. Στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία ακόμη και στις βορειότερες Σκανδιναβικές χώρες το ποδήλατο είναι νέος τρόπος ζωής και αυτό παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Δυστυχώς στη χώρα μας, ακόμη και σε κάτι τόσο απλό μα σημαντικό είμαστε οι ουραγοί στη χρήση και ευρύτερη προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.

Παρά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των καλών καιρικών συνθηκών ο τόπος μας υποφέρει από έλλειψη ποδηλατόδρομων, άθλια οδοστρώματα, εχθρική και επικίνδυνη οδική συμπεριφορά, ακμάζουσα «κουλτούρα» του αυτοκινήτου και το σημαντικότερο, έλλειψη ενδιαφέροντος και πολιτικής βούλησης από τη πολιτεία και τις τοπικές αρχές να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Μερικοί σύνδεσμοι, ιστοσελίδες ακόμη και ιστολογία ανθρώπων με τα ίδια ερωτήματα και ανησυχίες αλλά και τις δράσεις που ανέλαβαν για να διεκδικήσουν στο τόπο τους το δικαίωμα τους για μια ασφαλέστερη, καθαρότερη, ομορφότερη, ποιο φιλική και υγιεινή πόλη:

· Ποδηλάτρεις

· Πόλη με ποδήλατο

· Λέσχη φίλων ποδηλάτου (Αθήνα)

· Ποδηλάτες Πάτρας

Advertisements

2 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Πέρα από τις παραπάνω σημαντικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η χρήση ποδηλάτου στο Δήμο μας, είναι πιθανό να δημιουργήσει και επιχειρήσεις που σχετίζονται γύρω από αυτή τη δράση. Για παράδειγμα αν διαμορφωθούν υποδομές η ζήτηση θα αυξηθεί. Οπότε και οι επιχειρήσεις θα αυξηθούν. Επίσης αν γνωρίζουν οι επισκέπτες-Τουρίστες ότι υπάρχουν και εκδρομές με ποδήλατα αντιλαμβάνεστε πόσο μπορεί αυτό να ενισχύσει πέρα από την εικόνα μας και την δημιορυγία δραστηριοτήτων που μέχρι τώρα είναι αναξιοποίητες. Βλέπουμε λοιπόν πως μια τέτοια μικρή αρχικά δράση από τους ενεργούς πολίτες, τι μπορεί να σημαίνει, με τη σωστή στρατηγική, για την περιοχή μας.
  Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα της δημιουργικότητάς μας λοιπόν άμεσα, προτείνοντας το πότε θα έχουμε την 1η «ποδηλατική» μας συνάντηση.

 2. eupalinos said

  Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου Enersis!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: