Περιφερειακός Σάμου

Μπουλντόζα

Οι πολίτες της Σάμου αγανακτούν με το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούν οι εργασίες για το νέο περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Αναρωτιούνται για τις άμεσες, μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο φυσικό αλλά και στο οικιστικό περιβάλλον.

Απορούν για την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και επεξήγησης όλων των πτυχών ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού έργου και δυσανασχετούν με την έλλειψη διαφάνειας και εποικοδομητικού δημοσίου διαλόγου.

Οι πολίτες αισθάνονται έρμαια των θεσμών, των δημοσίων λειτουργών, των διαφόρων υπεύθυνων, των γραφειοκρατών που στο βωμό του «κοινού καλού» – με βάση πάντα τα δικά τους κριτήρια – καταπατούν τα δικαιώματα τους και τους στερούν το δικαίωμα για μια πλουραλιστική, ανοικτή κοινωνία συνεργασίας και προόδου.

Advertisements

15 Σχόλια »

 1. enersis said

  Παρατηρώντας τα έργα που έχουν ξεκινήσει για τον περιφερειακό της Σάμου, άρχισα να σκέφτομαι:
  – Πώς άραγε θα είναι το έργο όταν τελειώσει;
  – Πώς θα εξυπηρετήσει τους πολίτες και τον τόπο;
  – Έχουν γίνει οι απαράιτητες μελέτες(οικονομοτεχνική, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κλπ.)
  – Τί επιπτώσεις θα έχεισ το περιβάλλον;
  – Πώς θα γίνεται έλεγχος της. Θα υπάρξει διαφένεια ως προς τη διαχείρηση; Και πολλά ακόμη.
  Κατάλαβα ότι οι απορίες μου αυτές γεννήθηκαν επειδή δεν είχα καμμιά πληροφόρηση. Δηλαδή ξαφνικά βλέπω να κόβεται το βουνό στα δύο και χωρίς να γνωρίζω τι πρόκειται να γεννηθεί. Είναι φυσικά να αισθανόμαστε έρμαια όπως αναφέρεται παραπάνω.
  Δεν θα ήταν πιο σωστό να υπήρχε μια μακέτα αναρτημένη κάπου κεντρικά ώστε και ο πιο απλός πολίτης να είχε μια οπττική τουλάχιστο πληροφορία;
  Το έργο αυτό μπορούμε να το δούμε σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης;
  Πώς; Ποιοί είναι οι άνθρωποι «κλειδί»; Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε; Τί μποροούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημιουργία ενός πιο ανθρώποινου τόπου;

 2. dinos tzortzoglou said

  Αγαπητοί φίλοι, συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας. Υποθέτω ότι είμαστε πολλοί που στα αλήθεια πονάμε βλέποντας την πληγή που ανοίγουμε…
  Αναρρωτιέμαι όμως…
  Δεν είχε ακούσει κανείς μας τόσα χρόνια για το….έργο-όνειρο που γενιές και γενιές τόσα χρόνια περιμέναμε;
  Γιατί κανείς μας δεν αντιτάχθηκε, κανείς δεν παραπονέθηκε, κανείς δεν αναρρωτήθηκε όχι μόνο πώς θα γίνει, αλλά και αν χρειαζόταν να γίνει….
  Άραγε οι μελέτες ήταν απόρρητες;;
  Υπάρχουν σε αυτό το νησί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, Δημοτικοί ή άλλοι άρχοντες, κάποιος τέλος πάντων με ευαισθησία αλλά και γνώση που θα μπορούσε να πάρει μια υπεύθυνη θέση??
  Η αφασία, η αδιαφορία, αλλά και η γκρίνια και η μιζέρια βασιλεύουν στην Πόλη μας.
  Τα είδαμε με την Πλατεία , επαναλαμβάνονται και τώρα (;;)
  Εν πάση περιπτώση, ίσως είμαστε πιο χρήσιμοι, αν αντί να γκρινιάζουμε στους καφενέδες, αρχίσουμε από τώρα να πιέζουμε για αποκατάσταση (κατά το δυνατό) του περιβάλλοντος το δρόμο χώρου, μήπως και γλυκάνει η πληγή.
  Και ας οργανωθούμε λίγο, ας ανασκουμπωθούμε, ας προλάβουμε το…. επόμενο. Η γκρίνια είναι εύκολη, ανέξοδη αλλά και αδιέξοδη…

 3. efpalinos said

  Συμφωνούμε Ντίνο. Ο διάλογος, η επικοινωνία, η ενημέρωση είναι σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση της κοινωνίας πολιτών. Αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος αυτού του ιστολογίου. Φυσικά και δεν πρέπει να παραμένουμε στη γκρίνια αλλά να πέρνουμε πρωτοβουλίες και να δρούμε.

  Μερικές σκέψεις λοιπόν σε αυτο το θέμα είναι να οργανώσουμε κάποια ημερίδα ή έστω κάποιες διαλέξεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε θέματα οικιστικά, χωροταξίας, περιβάλλοντος κλπ.

 4. dinos tzortzoglou said

  Αγαπητέ ευπαλίνε, επιτρέψτε μου να κάνω μια πρόταση.
  Ας ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία για την Καθολική Εκκλησία.
  Δεν είναι μόνο από τα πιο όμορφα κτίρια της παραλίας.
  Είναι δεμένη με την πρόσφατη ιστορία μας και στο τέλος-τέλος, είναι ΝΤΡΟΠΗ και προσβολή για τους χιλιάδες καθολικούς επισκέπτες μας το καλοκαίρι.
  Αν θέλετε, το συζητάμε και ξεκινάμε.
  Ίσως δεν μπορούμε τρεις άνθρωποι να τα κάνουμε …. όλα…
  (Γιατί δυστυχώς και εδώ δε βλέπω μεγάλη …. συμμετοχή!!! Ρίξτε μια ματιά και στο samosnet. Αν το θέμα είναι …. αθλητικό, τότε κάτι γίνεται… Και αν … βγάλουμε τις μάσκες-ψευδώνυμα, πάλι οι συνήθεις ύποπτοι θα είμαστε….)
  Ίσως να μπορούμε να κάνουμε τουλαχιστον …. ΚΑΤΙ γι’ αυτό τον έρμο τόπο….
  Sorry αν ακούγομαι λίγο απαισιόδοξος…

 5. eupalinos said

  Πολύ καλή η πρόταση σου. Το κτίριο αυτό πρέπει να ανακαινιστεί και αξιοποιηθεί. Αποτελεί μέρος της νεότερης ιστορίας του τόπου και είναι όντως ντροπή να βρίσκεται σε αυτύη την άθλια κατάσταση. Απ’ ότι γνωρίζω ανήκει σε ιδιώτη/ες, όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εμπόδιο για να προχωρήσει το θέμα. Θα ήταν τέλειο για κάποιο μουσείο τέχνης και σίγουρα θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο από τα πολλά κυβερνητικά και ευρωπαικά προγράμματα.

  Το καταστατικό της ΜΚΟ Κοινωνίας Πολιτών Σάμου είναι στο τελικό στάδιο και με το πέρας του καλοκαιριού ξεκινάμε δυναμικότερη οργάνωση και παρουσία στα κοινά..

 6. Αγαπητοί Συμπατριώτες

  Μπήκα στο ιστολόγιο σας για πρώτη φορά, μετά από πρόσκληση φίλου.
  Γέννημα και (μισο)θρέμμα αυτού του τόπου, θέλω να μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου.

  Ορισμένα από αυτά που διάβασα στα σχόλια
  π.χ. Καθολική Εκκλησία (θα έβαζα και την ανακατασκευή του Ξενία).
  Να βάλω ως θέμα την αναπαλαίωση του κτιρίου που τώρα είναι οι μετανάστες και την απόσυρση του αντιαισθητικού γκουαντανάμο στο πρώην πεδίο βολής (Οι μετανάστες θα μπορούσαν να μετακομίσουν στα στρατόπεδα των Μυτιληνιών και της Χώρας που κλείσανε, γιατί αλήθεια δεν έγινε αυτό;)

  Όμως από τα κείμενα δεν κατάλαβα τις αντιδράσεις στον περιφερειακό, που κατά την γνώμη μου θα αποσυμφορήσει τους δρόμους του Βαθιού.
  Αν αντιδράτε στον τρόπο που κατασκευάζεται, θέλω περισσότερες πληροφορίες..
  Δεν υπάρχει σχέδιο π.χ. πάει στα τυφλά;
  Καταστρέφει το περιβάλλον; Γιατί;
  Αν όμως θέλετε να μη γίνει, αυτό είναι ακραίο.

  Και μια και μιλάμε για συγκοινωνία, ένα από τα μεγαλύτερα καρκινώματα του νησιού μας είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής δημόσια συγκοινωνία, ούτε αστική, ούτε υπεραστική και θέσεις πάρκινγκ.
  Για παράδειγμα «ονειρεύομαι» ένα σταθμό υπεραστικώ λεωφορείων στο Μαλαγάρι (και ένα μεγάλο πάρκινγκ εκεί) και από εκει αστικό κάθε δέκα λεπτά που θα καλύπετει κάθε γειτονιά του Βαθιού.
  Περισσότερες πλατείες, απομάκρυνση όλων των σταθμευμένων αυτοκινήτων από την παραλία από Εθνική μέχρι Λιμάνι (με ανάλογη εξεύρεση χώρων στάθμευσης στο εσωτερικό).

 7. dinos tzortzoglou said

  ναι ναι ΝΑΙ!!!!!!
  Πες τα Χρυσόστομε!!!!
  ΝΑΙ σε όλα!!!
  Μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ.
  Μη χαθείς….

 8. eupalinos said

  Τσουκνίδα ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες απόψεις και καλώς ήρθες από το ιστολόγιο μας! Δυστυχώς έχω την εντύπωση πως το Ξενία είναι σε κατάσταση τέτοια που μάλλον θα έκανε πάρα πολύ δύσκολη και οικονομικά ασύμφορη την ανακαίνιση του.

  Σχετικά με τον περιφερειακό τα ερωτήματα έιναι πολύ ξεκάθαρα. Μας κάνει εντύπωση η έλλειψη ενημέρωσης και παρουσιάσης όλων των πτυχών ενός τόσο μεγάλου έργου στους πολίτες. Ποιές οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής, στο μικροκλίμα κλπ.? Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων? Τι υποδομές περιλαμβάνουν οι σχετικές μελέτες? Πως επηρεάζεται άμεσα αλλά και μελλοντικά ο αστικός χαρακτήρας της πόλης? Πως «δένει» ο περιφερειακός με τον υπάρχων πολεοδομικό ιστό, όπως για παράδειγμα στη περιοχή ¨Ανω Βαθέος, που έιναι παραδοσιακός οικισμός.

  Βασικά ερωτήματα υπάρχουν όχι αντιρρήσεις..

 9. Πιστεύω ότι έχουν γίνει μελέτες για τα νερά της βροχής, έτσι ώστε να αποφευχθούν διαβρώσεις. Ότι έχουν προβλεβθεί «πύλες» εισόδου και εξόδου σε αυτόν, για να μη μεταφερθεί το μπλοκάρισμα σε άλλα σημεία. Τέλος δεν πιστεύω να περάσει μέσα ούτε να εφάπτεται με τον παραδοσιακό οικισμό του Παν Βαθυού.
  Εντάξει εκεί που είναι τώρα δεν βλέπω κάτι το παραδοσιακό…

 10. ENERSIS said

  Θα ήθελα αρχικά να καλωσορίσω στην παρέα μας το Ντίνο και την Τσουκνίδα. Συμφωνώ με τις ανησυχίες και τις σκέψεις που εκφράζετε. Θεωρώ πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε κοινά όνειρα. Όμως όραμα και σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να τα καταφέρουμε στην πράξη, στα έργα. Δεν φτάνουν οι προθέσεις μας. Χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποια Στρατηγική.
  Ως ενεργοί πολίτες έχουμε καταγράψει το μοντέλο δράσης μας στο καταστατικό μας.
  Είναι σαφές ότι ο καθένας μόνος του δεν φτάνει. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.
  Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να δούμε πρακτικά:
  – ποιοί είναι οι στόχοι μας και
  – να δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας για την υλοποίησή τους
  Θα μπορούσαμε λοιπόν π.χ να δημιουργήσουμε μια ομάδα για την πολύ ωραία πρόταση που αναφέρθηκε σχετικά με την Καθολοική Εκκλησία, ή μια άλλη ομάδα για τον σταθμό Υπεραστικών λεωφορείων κλπ.
  Προτείνω λοιπόν να συναντηθούμε με στόχο να οργανώσουμε τη Δράση μας μέσω της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών.
  Έτσι να μπορούμε λέμε ότι το καλοκαίρι 2008 καταφέραμε κάτι για την πόλη μας. Αλλάξαμε κάτι.

 11. efpalinos said

  Αγαπηπητέ Τσουκνίδα υπάρχει μια σημαντική διαφορά στο τι πιστεύεις, τι έχεις ακούσει, τι νομίζεις εσύ, εγώ η κάθε άλλος πολίτης, το οποίο είναι αρκετά υποκειμενικό και το τι έχει πληροφορηθεί ο μέσος πολίτης, τι έχει παρουσιαστεί σε όλη τη τοπική κοινωνία, τι έχει πραγματικά μελετηθεί και τι θα γίνει τελικά. Στα λόγια ακούμε πολλά όμως οι πράξεις θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Τα παραπάνω θέματα είναι ειδικά και τεχνικά, λίγο δύσκολο να αναλυθούν εδώ.

  Εδώ φτιάχνουμε ένα απλό εφαλτήριο για σκέψη και περαιτέρω συζήτηση/ ορργάνωση σε άλλα επίπεδα. Ακόμη σημασία δεν έχει τόσο πως βαφτίζουν ορισμένοι τα έργα και τις προθέσεις τους αλλά η πραγματικλη ποιότητα τους και πως διαικπεραιώνονται αυτά σε όλες τις φάσεις τους.

  Πχ Το Άνω Βαθύ στα χαρτιά έιναι ένας διατηρητέος οικισμός αν όμως περπατήσεις στα σοκάκια του σίγουρα θα συναντήσεις σε πολλά σημεία την αρχιτεκτονική και αισθητική «διάβρωση» του οικισμού, τη κακογουστιά και τη κακοτεχνία.

  Οι ενεργοί πολίτες δε πρέπει να καθησυχάζονται από απλά λόγια και υποσχέσεις αλλά να ρωτούν, να ζητάνε έμπρακτα και χειροπιαστά έργα, σχέδια, μελέτες, μακέτες, προτάσεις, αντιπροτάσεις και γενικά να σωστή ενημέρωση σε όλα τα θέματα. Αλλιώς κάθε διάλογος ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις δεν έιναι τίποτα παραπάνω παρά κουβέντα του καφενέ για να περνάει η ώρα..

 12. Δεν διαφωνώ σε τίποτα, από όσα γράφεις Ευπαλίνε.
  Όμως τώρα πρέπει να ζητηθούν επίσημα τα σχέδια του περιφερειακού. Γιατί το έργο αυτό είναι αναγκαίο και αν δεν είναι σημαντικές οι αλλοιώσεις πρέπει να προωθηθεί.
  Στην δημόσια δράση υπάρχουν και οι αναγκαίοι συμβιβασμοί. Αν για παράδειγμα δεν είναι μεγάλοι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι πρέπει να προωθήθεί ένα έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και άρα το ανθρωπογενές περιβάλλον. Συμφωνώ βέβαια, όχι χωρίς διάλογο.

 13. dinos tzortzoglou said

  Μια μικρή παρέμβαση και από μένα …. πάλι.
  Ευχαριστούμε enersis για τα καλωσορίσματα. Ελπίζω να έχει διάρκεια αυτή η επαφή που ξεκινήσαμε…
  Συμφωνούμε στα … οργανωτικά που γράφεις. Όσοι ξεκινήσατε αυτήν την προσπάθεια, έχετε εκ των πραγμάτων και την πρωτοβουλία. Θα περιμένουμε να … σημάνετε προσκλητήριο…
  Από κει και πέρα τα ξέρεις τα «σαμιώτικα» προβλήματα.
  Όλοι λίγο πολύ ήδη γνωριζόμαστε, έχουμε ήδη τις απόψεις και … τις προκαταλήψεις μας! Ας βρεθούμε λοιπόν να δούμε αν ταιριάζουν τα …. χνώτα μας και … live(!!!)
  Όσο αφορά το θέμα μας, σας στέλνω στο επόμενο reply μια επιστολή που είχα στείλει και στη Χαραυγή και η οποία δε δημοσιεύτηκε.
  Η άποψή μου είναι ότι μάλλον λίγο αργά αρχίζουμε να συζητάμε για τον Περιφερειακό, τουλάχιστον για το αν τον … θέλουμε και πού…
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΡΓΑ να πιέσουμε για την καλύτερη δυνατή εκτέλεσή του και για την επούλωση των πληγών….

 14. dinos tzortzoglou said

  Αγαπητή Χαραυγή.

  Στο φύλλο σου της 12ης Μάη 2007, διάβασα το άρθρο σου για τον Περιφερειακό Βαθέος.
  Λίγο – πολύ συνάγεται ότι το έργο αυτό, που »νιος ήμουν και γέρασα» να το περιμένω, το ένα από τα δύο “μεγάλα έργα πνοής” για τον τόπο μας (μαζί με το Βιολογικό) είναι από κακά μέχρι άθλια σχεδιασμένο και από …. άχρηστο μέχρι …. επιζήμιο…..
  Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να κάνω μια βόλτα μέχρι εκεί, πολύ δε περισσότερο δεν έχω τη γνώση για να κάνω κριτική.
  Βασίζομαι λοιπόν μόνο στα γραφόμενά σου και διατυπώνω μόνο ένα ερώτημα σαν απλός πολίτης αυτού του τόπου, χωρίς καμμία άλλη ιδιότητα.
  Πού ήταν όλοι αυτοί που τώρα -όπως γράφεις- παραπονιούνται, τόσα χρόνια;;;
  Η μελέτη της διάνοιξης ήταν απόρρητη;;;; Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν »για εμάς χωρίς εμάς» και πού ήμασταν …. εμείς;;;;;;;;
  Βλέπω ότι …..»ειδικοί», αλλά και »στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης», »εκφράζονται κατ’ ιδίαν με τα χειρότερα λόγια»….. Της ….μειοψηφούσας;;; Είναι ικανοποιημένοι εκείνοι;;;;
  Τι σημαίνει »κατ’ ιδίαν»;;;; Αν πρόκειται για….. άρχοντες του τόπου οφείλουν να διατυπώνουν ΔΗΜΟΣΙΑ τις αντιρρήσεις τους. Όφειλαν να το έχουν ήδη κάνει, πριν ξεκινήσει »μια τρύπα στο νερό»…..
  Τι είδους ανευθυνουπεύθυνη στάση είναι αυτή;;;;;
  Μήπως το βλακώδες έγκλημα της πλατείας Πυθαγόρα (δημοπρατεί ο ένας, εκτελεί ο δεύτερος παρά το ότι …. διαφωνεί, ξανα-γκρεμίζει ο πρώτος, και όλοι εμείς γκρινιάζουμε…. »κατ’ ιδίαν»….) πρόκειται να επαναληφθεί πολλές φορές;;;;;
  Μήπως ξεχάσαμε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού που μόλις …. τελείωσαν, μάθαμε ότι ήταν…..μάλλον ακατάλληλες και σε …… μάλλον λάθος μέρος και εγκαταλήφθησαν για να σαπίσουν, για να τις ξαναφτιάξουμε οσονούπω;;;;;
  Μήπως είναι καιρός αν δεν μπορεί να επιληφθεί ένας εισαγγελέας, τουλάχιστο να βγούμε με ….. τις πέτρες;;;;;;
  Μήπως πρέπει να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση και να απολογηθούν δημόσια για τα όσα εκαναν και για όσα δεν έκαναν, για τα όσα είπαν και για όλα εκείνα που δεν …. είπαν;;;;;
  Θα είμαστε για πολύ ακόμη οι Σαμιώτες »άξιοι της μοίρας μας» και άλλα τέτοια …. μεταφυσικά;;;
  Στα αλήθεια, θέλω να πιστεύω ότι το δημοσίευμά σου δεν είναι παρά έκφραση της μίζερης διάθεσής μας για γκρίνια για ό,τι κι αν γίνεται και αν είναι έτσι όσα σου γράφω τα παίρνω πίσω….
  Θέλω να πιστεύω ότι έχεις άδικο και όλοι μαζί, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ειδικοί και ….επαίοντες, θα σπεύσουν στο επόμενο φύλλο σου να σε διαψεύσουν…..
  Αν όμως, στ’ αλήθεια σκάβουμε τα βουνά για να κάνουμε »μια τρύπα στο νερό», τότε χρειάζεται κάτι δραστικότερο από …. βρεγμένη παίδα………..
  Γιατί αν κάποιοι θέλουν να ….. φύγουμε από το νησί για να …..πουλάνε εκείνοι….αρχοντιά, δε θα τους κάνουμε το χατήρι…..
  Φτάνει πια…..
  Πάντα φιλικά
  NTINOS TZORTZOGLOU
  (στην εφημερίδα εστάλη το πραγματικό όνομα….)

 15. «Ντίνο» συμφωνώ
  και μπράβο για το θάρρος σου

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: