Δράση για το περιβάλλον

Η οικολογική καταστροφή δεν είναι ένα πρόβλημα έμμεσο και μακρινό. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα που όσο περνάει ο χρόνος θα μεγαλώνει ενώ, ήδη οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής έχουν γίνει μια θλιβερή πραγματικότητα. Η γη, τα ζώα, τα φυτά, ο άνθρωπος, μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και ποιο ευάλωτα θύματα της αυξανόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.Σε αυτή τη κατάσταση ωστόσο κανένας άνθρωπος δεν είναι αμέτοχο και αθώο θύμα αλλά και θύτης καθώς, η απάθεια, ο τρόπος ζωής και η αδιαφορία στον κίνδυνο μας κάνουν όλους συνεργούς σε αυτό το παγκόσμιο έγκλημα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας.

Όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει όμως, όλοι σχεδόν περιμένουν κάποιους άλλους να λύσουν το πρόβλημα. Τίποτα όμως δε θα αλλάξει αν ο κάθε άνθρωπος δεν αναλογιστεί τις ευθύνες που φέρει και δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει ο σεβασμός στο περιβάλλον, στη φύση και κατ’ επέκταση στην ίδια τη ζωή, μια έμπρακτη πραγματικότητα. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να σκεφτούμε, να δράσουμε να κάνουμε μια αρχή!

Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού, το Samos Sport Studio, ο Ελληνικός Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Σάμου και οι Ενεργοί Πολίτες Σάμου, σας προσκαλούν σε ένα διαφορετικό περίπατο, μια ομαδική προσπάθεια να καθαρίσουμε τον δρόμο Βαθύ – Βλαμαρή.

Ραντεβού την Κυριακή 5 Αυγούστου και ώρα 10:00 το πρωί στο πλάτανο δίπλα στο εστιατόριο ‘Τα Κοτόπουλα’

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 2273028044 και 2273025433

Advertisements

16 Σχόλια »

 1. dinos tzortzoglou said

  Την Κυριακή δυστυχώς δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας.
  Τί έγινε, υπήρξε συμμετοχή; Γνωριστήκατε κάποιοι από εδώ;
  Περιμένω με ενδιαφέρον εντυπώσεις.

 2. eupalinos said

  Αυτή τη Κυριακή (05/08) που μας έρχεται θα βρεθούμε!

 3. ΤΑΣΟΣ said

  Θα είμαστε όλοι εκει! για το καλό της πόλης μας , για το καλό όλων…
  και θα το δείτε θα περάσουμε καλά…μετά θα πάμε και για μπανάκι !!!
  είναι η αρχή, να γνωριστούμε μεταξί μας σάν ομάδα και θα υπάρξει και συνέχεια πιστέυω !

 4. dinos tzortzoglou said

  Αγαπητοί φίλοι, την Κυριακή δουλεύω!!
  Θα είμαι μαζί σας, αν και … μακρυά…
  Θα περιμένω να μάθω τί έγινε.
  Ελπίζω να το διασκεδάσετε και να είστε πολλοί.

 5. ΤΑΣΟΣ said

  Δεν είμασταν και πολλοί δυστυχώς … 8 άτομα και μαζέψαμε 8 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών… οι δικές μου εντυπώσεις πάντως ήταν καλές και θα μου άρεσε πολύ να το ξαναεπαναλάβουμε… είχε πολύ πλάκα κυνηγούσαμε τα σκουπίδια στο δρόμο και λέγαμε αστο κάτω εγώ το είδα πρώτος !!!

  για φωτογραφίες δείτε στο…
  http://www.flickr.com/photos/tasos_/sets/72157601275122425/

 6. dinos tzortzoglou said

  Παντα τέτοια παιδιά!!
  Θέλετε να το συζητήσουμε γιατί …. 8?? («όχι πολλοί δυστυχώς» – ευγενικά το είπες Τάσο…)

 7. eupalinos said

  Σίγουρα περιμέναμε λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή όμως το μικρό αυτό εγχέιρημα ήταν επιτυχές και μια καλή αρχή. Μέσα σε 1.5 ώρα, 8 άτομα έκαναν τη βόλτα τους μια Κυριακή πρωί, μάζεψαν 8 σακούλες σκουπίδια και καθάρισαν το δρόμο από το πλάτανο στα Προσφυγικά μέχρι τον Άη Δημήτρη. Με λίγη καλή θέληση, επιμονή, οργάνωση και καλή διάθεση μπορούμε να κάνουμε πολλά, ίσως και πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε..

 8. ΤΑΣΟΣ said

  Εγώ πιστεύω οτι δεν χρειάζονταν περισσότερα άτομα για το καθαρισμό της περασμένης Κυριακής… 8 ήταν αρκετοί… δεν επιθυμούμε να γινεται χαμός γιατί μετά δέν μπορείς να τους οργανώσεις όλους καλά… την επόμενη φορά προτείνω να καθαρίσουμε κάποιο μονοπάτι… να είμαστε πάλι 8-10 άτομα και να κάνουμε και τη βόλτα μας στο βουνό…

 9. dinos tzortzoglou said

  Τασο μπορει και να μου αρεσει(?) το … ελιτίστικο πνεύμα σου, αλλά πρέπει να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να θέλω να σας … «χαλάσω»…
  Αν θέλατε να είστε μόνο οι 8 δε θα το δημοσιεύατε εδώ…
  Συμφωνώ ότι μια χαρά είναι μια παρέα ανθρώπων που μπορούν να συνεννοούνται να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και … να περνάει καλά, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται ούτε όνομα για την ομάδα (κοινωνία), ούτε δημοσιότητα….
  Εν πάση περιπτώση, λέω ότι και στο Escape υπήρχε η ανακοίνωση αναρτημένη (να με συγχωρείτε αλλά πήρα την πρωτοβουλία να το κάνω) και στη βιτρίνα μου υπήρχε και στο blog υπήρχε…. Το ήξερε συνεπώς κάποιος κόσμος και τελικά, 4 από τον κάθε … συνδιοργανωτή να ερχόταν… θα ήταν ….12 άτομα!!!!
  Δέχομαι αυτό που λέει ο Ευπαλίνος για μια … αρχή, αλλά όχι να κρυβόμαστε και πίσω από το δάκτυλό μας ότι τάχα … δε θέλατε άλλους….
  Αν θέλατε να μείνετε λίγοι και καλοί, ίσως να έπρεπε να μας πείτε να μην … ενοχλούμε….
  Μη με παρεξηγείς Τάσο μου και μη θυμώνεις με αυτά που γράφω.
  Απλά λέω ότι καλή η αισιοδοξία, αλλά να βλέπουμε και την πραγματικότητα: Μάλλον θα θέλαμε (συγχωρέστε με που βάζω και τον εαυτό μου μέσα) να είμαστε πολλοί, αλλά γύρω μας βλέπουμε αδιαφορία, αφασία, ή εγκλωβισμό στα κομματικά στεγανά…. (Και μιας και έρχεται ο Τσακνής μεθαύριο, θυμάμαι εκείνο το…»μεγάλωσε κι αυτή κι εγώ-μεγάλωσαν κι οι φίλοι μου εκεί γύρω στα σαράντα-στα κόμματα γατζώθηκαν κι εγώ δεν ξέρω τί να πω-και άλλοι στο σπιτάκι τους για πάντα…»)
  Έτσι το βλέπω, ζητώ συγγνώμη αν στενοχώρεσα κάποιον, αλλά σε αυτό το …. αρνητικό περιβάλλον πρέπει να αναπτύξουμε και τη δράση μας και την … αισιοδοξία μας (νομίζω….)

 10. dinos tzortzoglou said

  Και μία ερώτηση…
  Αν θέλω να στείλω κάτι για να ανοίξει μια συζήτηση-θέμα πώς μπορώ να το κάνω??
  Να το δώσω σε κάποιον, να το στείλω κάπου??
  Προσπάθησα να στείλω κάτι και το έστειλα….. στην περιγραφή του blog(!!!!)
  Μάλλον είμαι λίγο άσχετος…..
  Αν μπορείτε να το μετακινήσετε από εκεί ή να το σβήσετε αν δεν ενδιαφέρει, θα ήμουν υπόχρεος…..

 11. efpalinos said

  Φίλε Ντίνο δεν έχεις άδικο σε αυτά πού λες..εκτός από το ότι «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας..». Φυσικά και θα θέλαμε να είμαστε περισσότεροι, όχι όμως λόγω κάποιας ματαιόδοξης επιθυμίας απλά γιατί θα χαιρόμασταν να βλέπαμε και άλλους να ενδιαφέρονται έμπρακτα.

  Η αισιοδοξία μας πηγάζει από το γεγονός ότι νοιώσαμε ωραία που καναμε κάτι, έστω και κάτι μικρό, μια αρχή όπως λέμε..επίσης από κάθε εμπειρία όλο και κάτι έχεις να μάθεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάθαμε ότι ο μικρός αριθμός συμμετοχής σε κάτι τέτοια δεν έιναι πάντα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Φυσικά μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας σε καθημερινή, μόνιμη βάση απαιτείται μεγαλύτερος αγώνας. Τελικά δεν ψάχνουμε δικαιολογίες εδώ. Κάθε άλλο.. ευκαιρίες, πληροφόρηση, επικοινωνία, δημιουργικό διάλογο αναξητούμε, οπότε δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη για καμιά κριτική ή σχόλιο! 🙂

  Φυσικά μπορείς μας στείλεις κάποιο κέιμενο να δημοσιεύσουμε εδώ εφόσον εντάσσεται στη θεματολογία που προσπαθούμε να αναπτύξουμε. Μπορεί να στείλεις κέιμενα, απόψεις στο efpalinos_135@yahoo.gr

  Το κειμενάκι για το escape το διάβασα στο samos.net. Δεν ξέρω αν είναι κάτι που θα ταίριαζε να σχολιάστεί εδώ με τη μορφή που έχει.
  Εϊναι κάπως γενικό και αόριστο και περιέχει διάφορα υπονοούμενα. Πιστεύουμε στο διάλογο σε ανοιχτό επίπεδο, με συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις.

 12. ΤΑΣΟΣ said

  Ναι και εγώ πιστεύω οτι δεν το έθεσα σωστά… σίγουρα καλά θα ήταν να έρθουν περισσότερα άτομα… αν ήταν περισσότεροι θα πηγαίναμε πιό μακρυά ίσως να καθαρίζαμε μέχρι την Μουρτιά… αλλά εμείς κάναμε περισσότερο μια συμβολική κίνηση και όχι καθαρισμό… σίγουρα είναι αδύνατο μόνο εμείς να καθαρίσουμε όλο το νησί απο τα σκουπίδια…

  αυτό που μπορούμε να πετύχουμε όμως μέσα απο τη δημοσιότητα είναι να καταλάβουν μερικοί οτι δέν είναι σωστό μα πετάνε σκουπίδια στο δρόμο και να μολύνουν γενικά το περιβάλον γιατί άλλο να τα πετάς μέσα στη πόλη που θα περάσει το συνεργείο του Δήμου και θα τα μαζέψει καί άλλο στα βουνά και τις θάλασσες…

 13. dinos tzortzoglou said

  ΕΡΙΞΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΑΣ.
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;
  ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ; ΕΙΔΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
  ΜΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ… ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ…
  ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑΚΙ… ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ;
  ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΘΕΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ … ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΕ: «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ» Η ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ….

 14. dinos tzortzoglou said

  Τάσο μου έχεις απόλυτο δίκηο…
  Τέτοιες συμβολικές κινήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκρυσμα και αντικτυπο στην κοινωνία από τα πολλά κούφια λόγια που ακούμε… (ιδίως σε προεκλογικές περιόδους)
  Όσο για το πού πετάμε τα σκουπίδια, είναι μάλλον μεγάλη κουβέντα…
  Να αναδείξουμε την ευθύνη του κάθε υπεύθυνου (ορισμός χώρων απόρριψης μπάζων, επάρκεια κάδων, καλαθάκια, ώρες και συχνότητα περισυλλογής απορριμμάτων, καθαρισμός κάδων κ.τ.λ.), αλλά κυρίως να ψάξουμε μέσα μας και γύρω μας για … ευαισθησία, σεβασμό, πολιτισμό και παιδεία.
  Και αυτά τα κουβαλάς-ή δεν τα κουβαλάς πάντα, στην πόλη ή στην εξοχή….
  Αλήθεια, για την ανακύκλωση δεν είδα να συζητάμε κάτι…
  Μόδα ήταν και πέρασε;;;
  Η Ένωση δεν μπορεί να πιεστεί για επαναχρησιμοποιούμενες-επιστρεφόμενες συσκευασίες; (όπως γινόταν παλιότερα;)
  Τα φορτηγά με τα πλαστικά τα μπουκαλάκια της Coca γυρνάνε άδεια στην Αθήνα;;
  Κάποιες προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει (Σχολεία, Σώμα οδηγών) τί απέγιναν;;
  (Ερεθίσματα….)

 15. ENERSIS said

  Σίγουρα κάθε προσπάθεια και εθελοντική πρωτοβουλία αξίζει συγχαρητήρια. Να είστε καλά παιδιά για τη διάθεση του χρόνου σας.Ευχαριστούμε.
  Αν όμως επιθυμούμε να αλλάξουμε μεσομακροπρόθεσμα κάτι στο νησί που κατοικούμε πιστεύω ότι χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμμένους στόχους και ενέργειες.
  Θα συμφωνήσω με τον Ντίνο ότι αν θέλουμε να πετύχουμε σε οτιδήποτε απαιτείται να κινηθούμε στρτηγικά. Ίσως δηλαδή να χρειαζόταν η κίνηση της Κυριακής περισσότερη προετοιμασία ώστε να έχει συμμετοχή. Επίσης τέτοιες ενέργειες, φτάνουν; Διότι 1 εβδομάδα μετά γέμισαν πάλι με σκουπίδια την περιοχή. Οπότε δυστυχώς καλή η εθελοντική προσπάθεια αλλά βοήθησε το περιβάλλον για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να επηρρεάσει την καρδιά του προβλήματος.
  Μήπως θα ήταν καλύτερα να «χτυπήσουμε» σε βαθύτερα σημεία; Π.χ.στις καθημερινές μας συνήθειες, στην περιβαλλοντική αγωγή, σε ημερίδες, σε σύνδεση με περιβαλλοντικές οργανώσεις…κλπ.
  Ίσως ένα «σετ» προμελετημένων δράσεων να έχει αποτελέσματα.
  Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας ομάδα ενδιαφεροντος από την Κινηση Ενεργών Πολιτών(και όχι μόνο) σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που θα οργανώνει και θα υλοποιεί δράσεις μέσα .

 16. eupalinos said

  Συμφωνώ με τις απόψεις σου Ένερσις. Απλά να προσθέσω πως η προσπάθεια μπορέι να εκφραστεί σε διαφορετικά επίπεδα, κλίμακες και μέσα. Κάθε ενέργεια όσο μικρή και να είναι, μεταφέρει κάποιες εμπειρίες, καλύπτει κάποια κενά, μεταδίδει κάποιες ιδέες κλπ. Όλες οι πρωτοβουλίες είναι αλληλένδετες και λειτουργούν η κάθε μία με το βάρος τους ανταποδωτικά. Από τα μικρά ξεκινάς, χτίζεις και πας στα μεγάλα και πολλές φορές τέτοιες ενέργειες λειτουργούν ως βαρόμετρο στη κοινωνία. Πως δηλαδή θα οργανωθούμε σε μια μεγάλη οργάνωση και μια ευρύτερη στρατηγική αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουνήσουμε ο καθένας και από ένα πετραδάκι?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: