Ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από το Αιγαίο?

“Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, επιχειρώντας να δώσει αξιόπιστη λύση στο πάγιο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης που μεγεθύνεται κάθε χρόνο λόγω της αύξησης της ζήτησης και κορυφώνεται τους θερινούς μήνες. Τα περισσότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς παλαιάς τεχνολογίας, που καθιστά τη λειτουργίας τους εκτός από κοστοβόρα και ρυπογόνο και προβληματική. Μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) έδειξε ότι η διασύνδεση είναι και τεχνικά εφικτή αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Το συνολικό κόστος διασύνδεσης εκτιμάται κατ’ αρχάς σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του σχεδιασμού υπολογίζεται σε ορίζοντα 15-20 ετών. Το σχέδιο που εξετάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αναφέρεται στην επέκταση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων με την Iκαρία – Σάμο από Mύκονο. Και για τις δύο αυτές επεκτάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη του EMΠ, απαιτείται οριακή ενίσχυση της σύνδεσης Λαύριο – Σύρος και ενίσχυση της σύνδεσης Σύρου – Mυκόνου. Αν και η διασύνδεση και της Iκαρίας – Σάμου από Mύκονο είναι δυνατή, προκρίνεται η διασύνδεση από Xίο για τεχνικούς κυρίως λόγους. H Διασύνδεση Bορείου Aιγαίου προβλέπει μία κύρια διασύνδεση, Xίου – Λέσβου με Eύβοια (KYT Aλιβερίου) και δύο επεκτάσεις αυτής, μία για τη διασύνδεση Iκαρίας – Σάμου από Xίο και μία για τη διασύνδεση της Λήμνου από Λέσβο. Προβλέπει τέλος διασύνδεση των νησιών Xίου – Λέσβου – Iκαρίας και Σάμου.”

ΠΗΓΗ: ERT.GR

Μιας και μιλάμε για περιβάλλον, ίσως να έχει αξία να το διαβάσουμε και να προβληματιστούμε. Πού οδηγούν όλα αυτά; Μοιάζει … “παραμυθένιο” να έχουμε όσο ρεύμα θέλουμε και τη ρύπανση … αλλού, αλλά μήπως όλα αυτά συνδέονται με μια προσπάθεια μέσω της διασύνδεσης, να γίνουν τα νησιά τα αιολικά πάρκα της ηπειρωτικής Ελλάδας;

Ίσως ακούγεται λίγο … συνωμοσιολογικό, αλλά μιας και έχω ακούσει κι αυτή την άποψη, θα ήθελα να διαβάσω αν κάτι ξέρετε παραπάνω… (σχολια από τον Ντίνο)

Advertisements

11 Σχόλια »

 1. Τάσος said

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ… ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΚΑΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΥΤΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ… ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΤΓΜΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ…

 2. eupalinos said

  Στο τεράστιο κόστος για υποβρύχια ηλεκτροφόρα δίκτυα έχουμε και τις απώλειες ηλ.ρεύματος για τέτοιες μεγάλες αποστάσεις και το αυξημένο κόστος συντήρησης. Η λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Δανία παράγει πλέον πάνω από 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει με στόχο να φτάσει το 50% έως το 2025! Παράλληλα έχει δημιουργήσει τεχνολογία αιχμής την οποία και εξάγει παγκόσμια με μεγάλο οικονομικό όφελος στη χώρα και νέες θέσεις εργασίας.

  Στη χώρα μας μόλις το 2% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από αιολικά πάρκα. Πιθανόν αυτό το ποσοστό να είναι λιγότερο αν υπολογίσουμε πόσα πάρκα υπολειτουργούν και πόσες ανεμογεννήτριες παραμένουν χαλασμένες και ασυντήρητες. Η ΔΕΗ ενώ έκανε κάποτε κάποιες σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας δε φρόντισε μετέπειτα να επενδύσει σε τεχνογνωσία και μετεκπάιδευση του προσωπικού της με αποτέλεσμα σήμερα να δηλώνει αδυναμία να συντηρήσει τα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πόσο μαλλον να ακολουθήσει πλέον τις διεθνής εξελίξεις σε ανάλογα θέματα. Άλλωστε παίζονται μεγάλα συμφέροντα για τη ΔΕΗ αλλά και για τους εφοπλιστές που έχουν μεγάλυτερο και άμεσο κέρδος με τη χρήση ρυπογόνων και επικίνδυνων ορυκτών καυσίμων και δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτάκι τους για το μέλλον της πατρίδας μας, της υγείας των ανθρώπων, τη προστασία της φύσης και το σοβαρότατο κίνδυνο της θέρμανσης του πλανήτη και των κλιματικών αλλαγών.

 3. dinos tzortzoglou said

  Παιδιά, ΕΙΝΑΙ δυνατή η σύνδεση. Ακριβή, αλλά ΔΥΝΑΤΗ.
  Το ζήτημα είναι θέλουμε; διεκδικούμε; ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διεκδικήσουμε;
  Και ακομα: Μπορούμε να ελέγξουμε ως κοινωνία το πόσες ανεμογενήτριες-πόσα φωτοβολταικά θα εγκατασταθούν και πού, ή θα δημιουργήσουμε ένα νησί-ενεργειακό πάρκο (με όποια περιβαλλοντική ή αισθητική επιβάρυνση) για να … δίνουμε ρεύμα στην υπόλοιπη Ελλάδα;
  Ξαναλέω, μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένα ή και εξωφρενικά αυτά, υπάρχει κάποιος εδώ που να ξέρει καλά το θέμα και να μπορεί να μας ανοίξει λίγο τα μάτια; Δε γίνεται όλοι να καταπιανόμαστε με τα πάντα….ό,τι ακούω λέω κι εγώ…
  Την εξοικονόμηση ενέργειας δεν την αναφέρει κανείς πια…
  Γυρίσαμε στο δόγμα του ’40, ηλεκτρική κατανάλωση = πολιτισμός??
  Δε βλέπουμε ότι τώρα πια έχουμε μια νέα εξίσωση, υπερκατανάλωση = βαρβαρότητα??

 4. Σωστό αυτό που λέει ο Ντίνος, κάποιος μηχανολόγος με ειδίκευση στην ηλεκτρική ενέργεια;
  Α, από ότι ξέρω έχετε και έναν υποψήφιο βουλευτή σχετικό με το θέμα εκεί κάτω (μηχανολόγος της ΔΕΗ, δεν τον ρωτάτε?)
  Πάντως από τα τελευταία που διάβασα, μάλον θα καίμε και εμείς εδώ λιγνίτη «(KYT Aλιβερίου)» γράφει…
  Ξέρετε τι κάνει ο λιγνίτης στο περιβάλλον..

 5. dinos tzortzoglou said

  Οπως πάντα, ο Τσουκνίδας, «κτύπησε» καίρια και έδοσε ιδέα…
  Έστειλα e-mail στον «υποψήφιο» (να μην κάνουμε και προεκλογική γκρίζα διαφήμηση) και αν η διεύθυνση που είχα είναι σωστή, περιμένουμε απάντηση…
  Ελπίζω να έχουμε γρήγορα κάτι ουσιαστικό…

 6. dinos tzortzoglou said

  Ακόμα περιμένουμε……..
  Μάλλον πρέπει να απευθυνθούμε αλλού….

  Sorry για το προηγούμενο … διαφήμΙση….

 7. dinos tzortzoglou said

  Μια και δεν είχαμε απάντηση, απευθύνθηκα σε γνωστό μου με γνώση του θέματος και μου έστειλε e-mail με την απάντησή του την οποία σάς στέλνω αυτούσια (copy-paste). Είναι λίγο μακροσκελής, αλλά αξίζει τον κόπο να τη διαβάσουμε για να μπουν τα πράγματα στην πραγματική τους βάση:

  «Κατ’ αρχή θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα εξής θέματα:

  1. ΔΕΝ είμαι ο υποψήφιος που καλείτε να απαντήσει.

  2. Ναί, η διασύνδεση είναι τεχνικά εφικτή.

  3. Πράγματι, το κίνητρο που υπάρχει πίσω από το σενάριο της διασύνδεσης είναι η εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

  4. Το κόστος αυτής της διασύνδεσης αποσβένεται ΜΟΝΟ με την εγκατάσταση πάρκων ήπιων μορφών ενέργειας μέσω της επιδότησης του 40-60% που θα λάβουν οι νέοι παραγωγοί.

  5. Το παράδοξο (προς το παρόν) είναι ότι καλείται η ΔΕΗ να καταβάλει το κόστος της διασύνδεσης ενώ τα οφέλη και τις επιδοτήσεις θα τις λάβουν οι ιδιώτες παραγωγοί. Η ΔΕΗ έμμεσα θα κερδίσει από τη μη λειτουργία ζημιογόνων σταθμών παραγωγής (η κάθε kWh που παράγεται στο νησί μας στοιχίζει 0,12 € και πωλείται 0,08 €) – θα περιορίσει δηλαδή τις ζημίες που έχει από την ηλεκτροδότηση των νησιών. Αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να αποσβέσει το κόστος της διασύνδεσης.

  6. Το όψιμο ενδιαφέρον επενδυτών για ήπιες μορφές ενέργειας δεν προέρχεται από οικολογικές ανησυχίες αλλά δημιουργήθηκε λόγω των υψηλών επιδοτήσεων που υπάρχουν και με το δεδομένο ότι η ΔΕΗ υποχρεούται βάσει νόμου να αγοράσει την ενέργεια που θα παράγουν.

  7. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να αποδώσουν ενέργεια τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα πρέπει προηγουμένως να τροφοδοτηθούν με ρεύμα και να τροφοδοτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. ΔΕΝ αυτοτροφοδοτούνται και δεν μπορούν να καλύψουν αυτόνομα συστήματα, δεδομένου ότι δεν αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγουν (μιλάμε βέβαια για μεγάλα συστήματα όπως η Σάμος και όχι για μικρά οικιακά συστήματα που μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω συσσωρευτών).

  8. Δυστυχώς όλοι κάνουμε κριτική και διατυπώνουμε υποκριτικές ανησυχίες για το περιβάλλον χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Αν δεν αλλάξουμε συνήθειες και τους τρόπους που χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική ενέργεια η κατάσταση θα παραμείνει μη αναστρέψιμη. Πόσοι κάνουν ορθολογική χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος με κριτήρια ενεργειακής οικονομίας (ενεργειακός σχεδιασμός σπιτιών, ηλεκτρονικοί λαμπτήρες, περιορισμός χρήσης κλιματιστικών, χρήση υγραερίου για μαγείρεμα, ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ). Πόσοι εγκαθιστούν για παράδειγμα φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους (σημειωτέον ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 1996). Αυτοί που προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ενδιαφέρονται μόνο για πώληση ενέργειας και όχι για ίδια χρήση (εδώ βέβαια φέρει ευθύνη η νομοθεσία διότι ο κάθε επενδυτής προτιμά για ίδια χρήση να χρησιμοποιεί ρεύμα από τη ΔΕΗ προς 0,08 € ανά kWh και να πουλάει όλη την ενέργεια που θα παράγει προς 0,48 € ανά kWh !!!!). Κάτι που δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ρητά ορίζεται ότι ο κάθε παραγωγός θα καλύπτει πρώτα τις δικές του ανάγκες και την πλεονάζουσα ενέργεια θα πουλάει στην αντίστοιχη εταιρεία ενέργειας. Έτσι, αναγκάζονται οι επενδυτές να κάνουν χρήση της ήπιας μορφής ενέργειας που παράγουν με τρόπο οικονομικό, ώστε να έχουν περίσσευμα προς πώληση. Έτσι, συνολικά, υπάρχει μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Παρατηρούμε δηλαδή ότι στην Ελλάδα επικρατεί η λογική της «αρπαχτής» και όχι η λογική της ενεργειακής οικονομίας.

  9. Η διασύνδεση μπορεί μεν να βοηθήσει (με τις ανωτέρω επιφυλάξεις) την αύξηση της χρήσης των ήπιων μορφών ενέργειας αλλά δεν αποτελεί αναγκαστικά και την πιο ασφαλή λύση ηλεκτροδότησης. Ας θυμηθούμε τι έγινε στην Κεφαλονιά που έμεινε το χειμώνα επί 8 ημέρες χωρίς ρεύμα ή τι έγινε το κν

 8. dinos tzortzoglou said

  ζητώ συγγνώμη, κάποιο πρόβλημα «έφαγε» το τέλος…
  Θα το … αναζητήσω και θα το στείλω…

 9. eupalinos said

  Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες Ντίνο και πολύ σωστά και τα σχόλια του γνωστού σου που απάντησε στα ερωτήματά σου. Ειδικά εδώ που λέει:

  «Δυστυχώς όλοι κάνουμε κριτική και διατυπώνουμε υποκριτικές ανησυχίες για το περιβάλλον χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Αν δεν αλλάξουμε συνήθειες και τους τρόπους που χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική ενέργεια η κατάσταση θα παραμείνει μη αναστρέψιμη. ..»

  Είναι σημαντικό γενικά να έχουμε γνώσεις γενικότερου περιεχομένου και σε θέματα ευρύτερης κλίμακας έτσι ώστε όταν βρισκόμαστε ώς πολίτες αντιμέτωποι σε τέτοιου έιδους πρόβλήματα να έχουμε κάποια δυνατότητα επιλογής. Κρίνω όμως ποιο σημαντικό το τρόπο που δρούμε στη καθημερινότητα μας, πως αλλάζουμε συνήθειες, πως αρχίζουμε να ζούμε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και επηρεάζουμε θετικά τους άλλους γύρω μας – έμπρακτα και ουσιαστικά. Νομίζω αυτό εκφράζει πολύ περισσότερο τη δυναμική, τη συνέργεια, που χαρακτηρίζει μια ενεργή κοινωνία πολιτών σήμερα.

 10. dinos tzortzoglou said

  Σας μεταφέρω πληροφορία ότι ΗΔΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ στη Σάμο εκτάσεις για ενοικίαση, για εγκατάσταση φωτοβολταικών από επιχειρηματία.
  Κρατώ τις επιφυλάξεις μου για την ακρίβεια της πληροφορίας, αλλά κάτι νομίζω ότι κινείται…
  Φοβαμαι ότι ΔΕΝ έχουμε προσέξει κάποιες λεπτομέρειες….
  Δεν συζητάμε εδώ απλά για ήπιες μορφές ενέργειας….
  Μιλάμε για ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ παραγωγή ενέργειας από τις ήπιες-εναλλακτικές πηγές…..για εξαγωγή….
  Δεν είναι τόσο ειδυλλιακό όσο με μια πρώτη ματιά φαίνεται και δυστυχώς μάλλον ούτε και κάτι μακρινό…..
  ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ το ερώτημα που έβαλα πιο πάνω…
  Έχουμε ως κοινωνία τοπική και ως ενεργοί (ή μισοενεργοί….) πολίτες τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης, ή θα ξεφύγει η κατάσταση και θα γίνουμε φωτοβολταική …. «έρημος» μετά ανεμογεννητριών;;
  ΞΑΝΑΛΕΩ ότι μπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν…..

 11. Tsouknida said

  εγώ βρε παιδιά ρωτώ το εξής ως μη ειδικός:
  «Αν επιχειρηματίες ψάχνουν στην Σάμο εκτάσεις για να βγάλουν κέρδος από τα φωτοβολταϊκά, γιατί να μην κινηθούν οι τοπικοί φορείς, ζητώντας πιεστικά και τη στήριξη του κράτους για φωτοβολταϊκά που θα ενδυναμώσουν τη ενεργειακή μας αυτονομία.
  Τόσο πια τα περιμένουμε όλα από το κεφάλαιο;

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: