Ποδηλατόδρομοι στο Παρίσι

Ποδήλατο

Μια νέα υπηρεσία, που φέρει την ονομασία VELIB, στα πλαίσια πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, εγκαινίασε ο δήμαρχος του Παρισιού, διαθέτοντας περισσότερα από 10.000 ποδήλατα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Ποδήλατα μπορεί να προμηθευτεί κανείς από 800 σημεία της πόλης, έναντι ενός μικρού χρηματικού αντιτίμου για την αγορά μιας ειδικής κάρτας. Το κόστος για μια ημερήσια κάρτα είναι μόλις 1 ευρώ, ενώ για ένα χρόνο ανέρχεται μόνο σε 29 ευρώ. Για μικρές διαδρομές μισής ώρας η χρονοχρέωση για τη χρήση ποδηλάτου είναι δωρεάν, για μισή ώρα επιπλέον 1€, 2€ για την επόμενη μισή ώρα και το κόστος αυξάνεται σταδιακά για χρήση μεγαλύτερης διάρκειας. Προς διευκόλυνση του κοινού, τα ποδήλατα μπορούν να παραδοθούν σε οποιοδήποτε από τα 800 υπάρχοντα σημεία διάθεσης τους, ασχέτως από το σημείο παραλαβής τους.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρχουν 1450 σταθμοί με μέση απόσταση μεταξύ τους 300μ, διαθέτοντας συνολικά 20600 ποδήλατα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πόλη των Παρισίων διαθέτει πάνω από 371 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων!

Η ανταπόκριση των πολιτών και επισκεπτών της γαλλικής πρωτεύουσας στη νέα αυτή υπηρεσία, που αποσυμφόρησε την κίνηση στο μετρό της πόλης, είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που έκανε και τον δήμαρχο του Σικάγου να εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής της.

Πηγή: France Guide

Advertisements

2 Σχόλια »

  1. efpalinos said

    ..και απο το Παρίσι στο Πυθαγόρειο..

    Διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα πως δημοπρατείται ποδηλατόδρομος από Ποτοκάκι προς το Ηράιον! Πολύ καλή πρωτοβολία καθως οι συνθήκες έιναι θετικές, με έδαφος πεδινό – ότι πρέπει για ποδήλατα και μειωμένους κινδύνους καθώς η κυκλοφορία σε αυτό το νέο οδικό άξονα ειναι μειωμένη σε σχέση με το δρόμο που περνά απο το αεροδρόμιο. Ελπίζουμε οι μελέτες και η τελική κατασκευή να έχουν τις δέουσες προδιαγραφές!

  2. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ said

    Μάλλον εχουμε γεννηθεί σέ λάθος χώρο και χώρα

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: