Πρόκληση στην ομορφιά της γραφικής μας πόλης

Σύμφωνα με την αριθμό απόφασης 164/2007 της υπ’αριθμ. 8/2007 δημόσιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δήμου Βαθέος εγκρίνεται εισήγηση του ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ για καθορισμό όρων δόμησης σε έκταση 3.7 στρεμμάτων στη περιοχή μαούνες Μαλαγαρίου ιδιοκτησίας Πολεμικού Ναυτικού (πρώην ελικοδρόμιο).

Η εισήγηση καθορίζει τους βασικούς όρους δόμησης ως εξής:

Ποσοστό Κάλυψης:25%, Συντελεστή Δόμησης: 0,45, Αριθμό Ορόφων:2

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτραπεί η δόμηση κτιρίου που να καλύπτει το 1/4 της έκτασης αυτής δηλαδή 925μ² και με συνολικό εμβαδόν 1665 μ². Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο Βαθέος οι όροι αυτοί είναι μεν δυσμενέστεροι από αυτούς που ισχύουν στη περιοχή Μαλαγαρίου όμως εκεί υπάρχει οικισμός με πολύ μικρότερα οικόπεδα, κυρίως κατοικίες. Σε οικόπεδα εκτός οικιστικής ζώνης ισχύουν ως επί το πλείστον πολύ ποιο δυσμενείς όροι δόμησης από αυτούς που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Βαθέος.

Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας αυτής, πάνω ακριβώς στο στόμιο του λιμένα Βαθέος και σε περίοπτη θέση για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες τους νησιού μας. Επίσης να σκεφτούμε πως ο ιδιοκτήτης και παράγοντας αξιοποίησης της έκτασης αυτής είναι το Πολεμικό Ναυτικό άρα τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για το χώρο αυτό είναι στρατιωτικού ενδιαφέροντος και αισθητικής.

Ας μην ξεχνάμε ότι με την ανοχή όλων μας η εν λόγω περιοχή είχε μετατραπεί σε «νεκροταφείο» παλαιών στρατιωτικών οχημάτων για να καταντήσει στη σημερινή μορφή της, ένας χώρος ρίψης σκουπιδιών και μπάζων.

Ελπίζουμε να επανεκτιμηθεί από τους αρμοδίους η σπουδαιότητα του χώρου αυτού και να αποτραπεί, στη χείριστη περίπτωση φυσικά, να καταντήσει παρόμοιος με το χώρο του παλιού πεδίου βολής, όπου στήθηκε ένα μικρό «Γκουαντάναμο» με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην όμορφη και γραφική εικόνα της πόλης μας.

Advertisements

9 Σχόλια »

 1. Tasos said

  Καιρός ήταν να αναπτυχθεί περισσότερο αυτή η περιοχή… βεβαια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ότι ήταν πρίν μερικά χρόνια…
  Κατα τη γνώμη μου πρέπει να σουλουπωθεί κι άλλο και να φύγουν απο εκεί και τα υπόλοιπα σκουπίδια και παρατημένα σκάφη, μπάζα κλπ…

  Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο… θα ήταν δυνατό απο το Δήμο να γίνει δρόμος που να συνδέει το Μαλαγάρι με τη πλάζ της Αγίας Μαρκέλας?
  Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενας αγροτικός δρόμος που είναι ιδιωτικός και πρόφρατα έκλεισε και για τους πεζούς :(:(

 2. dinos tzortzoglou said

  Τι να … αναπτυχθεί Τάσο;;
  920 τ.μ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ κτίρια;

  Πλάκα κάνετε…………

 3. Tasos said

  Sorry δεν κατάλαβα καλά ολα αυτά με τους συντελεστές δόμησης…δεν είμαι και πολύ σχετικός…βιάστηκα να απαντήσω.

  Εγώ είμαι εκτός θέματος.

 4. eupalinos said

  Δεν νομίζω ότι πρέπει να αντιδρούμε αρνητικά σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης αλλά να ελέγχουμε και να ερευνούμε ως πολίτες τους τρόπους που θα γίνει αυτή η ανάπτυξη, τις μεθόδους εφαρμογής, τις επιπτώσεις και όλες τις σχετικές παραμέτρους που επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα το βιοτικό επίπεδοτης πόλης μας.

  Στη προκειμένη περίπτωση η στάση της πολιτείας είναι προκλητική. Μία έκταση που δεν είναι νομίμως οικοδομήσιμη, πολύ απλά αν ανήκε σε ένα απλό πολίτη δεν θα είχε δικαίωμα να κτίσει τίποτα, (ακόμη και αν ήταν 4 στρέμματα οι συνήθεις όροι δόμησης επιτρέπουν περίπου 200-250 μ²), τώρα δίδεται το δικαίωμα να οικοδομηθούν έως και 1665μ²! Τι είδους εγκαταστάσεις θα είναι αυτές? Ας απαιτήσουμε επιτέλους να ενημερωνόμαστε έγκαιρα τι σχεδιάζεται κάθε φορά για το μέλλον της πόλης μας! Τι είδους δημοκρατικές και διαφανείς διεργασίες είναι αυτές? Μήπως σχεδιάζουν κάποιο θέατρο, κάποιο ωδείο, κάποιο μουσείο, κάποιο πάρκο να χαρούμε και εμείς επιτέλους ή μήπως μερικές θλιβερές αποθήκες και άλλο ένα «Γκουαντάναμο» στην είσοδο του λιμανιού μας?!

  Πιθανόν η θέση εκεί να είναι η πλέον ιδανική για τη δημιουργία εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, (το οποίο και μπορεί να διαμορφωθεί σωστά) καθώς οι εγκαταστάσεις στο Νησί κρίνονται ακατάλληλες και απομακρυσμένες. Πιθανόν για αυτό το λόγο να προέτρεξαν οι κρατικοί μηχανισμοί να αλλάξουν το στάτους κβο της περιοχής του παλιού ελικοδρομίου και παρέσυραν με κάποιο τρόπο τη τοπική αυτοδιοίκηση να συμφωνήσει στα σχέδια τους.

  Πολύ ενδιαφέρον και αυτό σχετικά με το δρόμο που συνδέει την Αγία Μαρκέλα με το Μαλαγάρι.

 5. ENERSIS said

  Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό.
  Τί πιστεύεται ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;
  Με ποιό τρόπο;Και πότε;
  Πρέπει να βιαστούμε;

 6. dinos tzortzoglou said

  sorry tasos….
  Ήμουν λίγο επιθετικός μάλλον…

  Σωστά τίθεται το ζήτημα…
  Σωστά ρωτάει ο/η Enersis…
  Καλά τα κουβεντιάζουμε… Μπορούμε να κάνουμε κάτι;;

 7. Tsouknida said

  Τι ακριβώς θα κάνουν. Αυτό πρέπει να το γνωρίσουμε αρχικά.

 8. eupalinos said

  Έχεις δίκιο. Όντως οι δημοτικές αρχές έπρεπε να γνωρίζουν τι σκοπεύει να ανοικοδομήσει στη συγκεκριμένη έκταση το ΠΝ και φυσικά να ενημερώσει έγκαιρα και τους πολίτες της Σάμου. Όχι απλά να φέρει το θέμα στη δημοσιότητα αφού έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις.

  Δυστυχώς εφόσον περνάει η εισήγηση για ανοικοδόμηση (αποφασίζονται και πλουσιοπάροχοι όροι δόμησης) είναι πλέον πολύ ποιο δύσκολο να αποτραπεί η οποιαδήποτε κατασκευή στο χώρο.

 9. dinos tzortzoglou said

  Παιδιά. Πρέπει να γράψω εδώ κάτι.
  Όσοι από εμάς έχουμε συμμετάσχει παλιότερα σε ομάδες δράσης, ξέρουμε ότι και το πιο μικρό, το ελάχιστο είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο.
  Το μέγιστο όμως είναι ΔΥΝΑΤΟ. Από εμάς εξαρτάται.
  Θέλει οργάνωση, συστηματική δουλειά, φαντασία και κυρίως πείσμα και επιμονή.
  Εδώ μέσα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια.
  Δόστε μας μια σπίθα…
  Κι ας προσπαθήσουμε να την κάνουμε πυρκαγιά….
  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ….

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: