Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Πρόσφυγες στη Σάμο

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Παρασκευή 19/10/2007 ώρα 17:30 έξω από το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων (δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα) στη πόλη της Σάμου. Θα παρευρίσκονται ο Π. Κοροβέσης (συγγραφέας, δημοσιογράφος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και η Γ. Κούρτοβικ (δικηγόρος του δικτύου υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων).

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Άμεσο κλείσιμο του υπάρχοντος κέντρου κράτησης – απελευθέρωση όλων των κρατουμένων προσφύγων μεταναστών.

• Κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης

• Συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σύμφωνες με τις διεθενείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Ουσιαστική πρόσβαση στο άσυλο.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Advertisements

14 Σχόλια »

 1. eupalinos said

  Διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα για περιστατικό βίας που συνέβη στις 28 Σεπτεμβρίου 2007 στο προαύλιο χώρο του κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στη Σάμο. Το αποτροπιαστικό γεγονός καταγγέλει μέλος της οργάνωσης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες κ. Τάκης Διαμαντίδης και αναφέρεται σε φύλακα που ξυλοκοπάει 12 κρατούμενους λαθρομετανάστες.

  «Η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων είναι πολύ άσχημη, είναι σε ένα ξένο μέρος στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, νιώθουν ανασφάλεια και δυστυχία… Οι πρόσφυγες την ώρα που δέχονταν τη κακοποίηση ήταν τρομαγμένοι και οι υπόλοιποι κοιτούσαν χωρίς να αντιδρούν. Είναι απίστευτο οι άνθρωποι αυτοί να δέχονται τέτοια κακομεταχείριση. Η Ένωση Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες Σάμου σκέφτεται να προβεί σε επίσημη καταγγελία.»

  ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΣΑΜΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2007)

  Αναρωτιέμαι αν θα παρουσιαστέι αυτή η σοβαρή καταγγελιά από τα ΜΜΕ ή απλά αρκούνται με ανώνυμες καταγγελίες Σομαλών και τις σχετικές διαψεύσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Μου φαλιενεται πως υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και επιπλέον συστηματική παραπληροφόρηση σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

  Για παράδειγμα διαβαζουμε στους Aegean Times (που αναφέρει ως πηγή την ΕΡΑ) πως «η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου με το προσωπικό που απαιτείται για την αποτελεσματική φύλαξη του νέου Κέντρου. Σχετικά με τις δαπάνες διατροφής, συντήρησης και περίθαλψης των φιλοξενούμενων σε αυτά αυτές καλύπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.»

  Από ότι ξέρουμε σίτιση των προσφύγων παρέχεται με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Γηροκομείου Σάμου ενώ, πριν λίγες μέρες από την αστυνομική διέυθυνση Σάμου δήλωναν ανεπάρεια προσωπικού.

 2. eupalinos said

  Η Ευρωπαική Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκύπτουν από τα ρεύματα μεταναστών δημιούργησε προγράμματα με χρηματοδότηση που για το διάστημα 2007-2013 ξεπερνά τα 4 δισεκατομύρια Ευρώ. Αυτά τα κονδύλια καλύπτουν όλες τις επιμέρους διεργασίες και ενέργειες που αφορούν το θέμα – από τη διασφάλιση και αστυνόμευση συνόρων έως τη παροχή ασύλου και διαχείριση των μεταναστών. Δέιτε και τη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ εδώ: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ (στα αγγλικά)

  Γιατί αυτά τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις συνοριακές περιοχές όπως η Σάμος που χρειάζονται άμεσα αυτή τη βοήθεια? Τι ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση? Τι κινήσεις κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση? Ποιοι έιναι οι υπέθυνοι για αυτό το ζήτημα? Διαβάζουμε συνήθως επιστολές διαμαρτυρίας αριστερά και δεξιά όμως οι διαμαρτυρίες δεν είναι τρόπος για να λύνονται αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν ειδικοί, υπάρχει νομοθεσία, υπάρχουν προγράμματα. Πρωτοβουλία υπάρχει?

 3. τελικά είμασταν εμείς και εμείς. Χθες έψαχνα να δω κάποια ανταπόκριση σε ΜΜΕ, δεν βρήκα..
  Είδε κανείς τίποτα;

 4. eupalinos said

  Όντως ήταν πολύ μικρό το πλήθος, σχεδόν καθόλου νέοι και φοιτητές. Πιθανόν να μην έγινε επαρκής δημοσίευση από τα ΜΜΕ. Μου έκανε εντύπωση που δεν είδα την ανακοίνωση στο Samos NET. Η αδιαφορία πάντως είναι γεγονός και θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Ένα πολύ σχετικό κείμενο έγραψε και ο Ντίνος χτες. Σίγουρα πάντως δε βοηθούν οι αναφορές σε ιδεολογικές αντιλήψεις από μερικούς με μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες μάλλον διχάζουν και αποξενώνουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

  Για να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Πολλοί από όσους πήγαν στη συγκέντρωση το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για τον απάνθρωπο τρόπο κράτησης και μεταχέιρισης των προσφύγων στο τόπο μας και την προτροπή για άμεση λύση. Αυτό ήταν και το κάλεσμα. Δεν ήταν σωστό κάποιος ή κάποιοι να καπελώνον αυτή τη προσπάθεια με τις προσωπικές τους αντιλήψεις, τα αντιαμερικανικά, αντιευρωπαικά, αντικαπιταλιστικα τους συναισθήματα και απόψεις. Στο κάτω- κάτω το Αφγανιστάν και οι Αφγανοί μετανάστες δεν έιναι μόνο θύμα των Αμερικάνων όπως μας θέλουν ορισμένοι να πιστεύουμε αλλά και των Σοβιετικών / Κουμουνιστών που πρώτοι εισέβαλαν και διέλυσαν τη χώρα, των ακραίων ισλαμιστών (που και αυτοί εισαγώμενοι ήταν), των μεγάλων καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών κλπ.

  Εμέις, οι Σαμιώτες δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ουσιαστική παρέμβαση σε όλα αυτά. Μπορούμε όμως να αντιταχθούμε και να εξαλέιψουμε την απάνθρωπη κατάσταση που ύπάρχει εδώ στο τόπο μας.

 5. δείτε κι αυτό για όνομα του θεού!
  μετά πως να περισσέψει κάποια συμπόνοια για τους πρόσφυγες..

  http://prezatv.blogspot.com/2007/10/blog-post_22.html

 6. dinos tzortzoglou said

  Κατ΄αρχήν να δικαιολογηθώ……
  Την ώρα της συγκέντρωσης δούλευα…
  Ωστόσο, την … κοπάνησα γύρω στις έξι, πέρασα από την παλιά Αστυνομία με το αυτοκίνητο, ….δεν είδα κανέναν εκτός από μπόλικους αστυνομικούς και έφυγα….
  Το βράδυ έμαθα ότι ήσασταν στη Λαική….
  Εγώ κύτταγα από την άλλη….. (Μην κράζετε, αλήθεια είναι…..)
  Όσον αφορά το θέμα που έβαλε ο Ευπαλίνος για τις «αναφορές σε … ιδεολογικές αντιλήψεις…»
  Αν πρόσεξες Ευπαλίνε, όταν αναδημοσίευσα το μήνυμα σου που καλούσε στη συγκέντρωση, «λογόκρινα» το κομμάτι που ανέφερε ποιοι θα …. «παρευρίσκοντο».
  Το έκανα σκόπιμα, γιατί παρόλο ψήφισα τον χώρο που εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος βουλευτής και παρότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει όλα τα εχέγγυα του προτέρου όχι μόνο εντίμου αλλά και δημοκρατικού, θαρραλέου, αγωνιστικού, αξιοπρεπούς και καθαρού και και και … βίου, ωστόσο….
  Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να «διαφημιστεί» η παρουσία του…
  Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να συμμετάσχουμε σε ένα «καπέλωμα» σαν κι αυτά που τόσα χρόνια κατηγορούσαμε (τους άλλους)…
  Δεν κατάλαβα γιατί δεν έγραφε η ανακοίνωση ότι θα παρευρεθούν και ο Ευπαλίνος και ο ΚΑΠ>ΚΟΥΜ>
  Και δεν γνωρίζω αν κλήθησαν να συμμετάσχουν και ο ντόπιος βουλευτής (τον οποίο ΔΕΝ ψήφισα όπως΄προείπα) και εκείνος αρνήθηκε…
  Ή ο νομάρχης….
  Ή οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων…
  Ή ο Μητροπολίτης….(χμμ…)
  Γιατί μη μου πει κανείς πως το έμαθε μόνος του ο Περικλής και … ήρθε …
  Τέλος πάντων, όσοι ήθελαν να δουν τον Περικλή, πήγαν (και πήγα) την άλλη μέρα στην κομματική εκδήλωση και τον είδαμε και τον ακουσαμε…
  Στη συγκέντρωση αυτή για τους Πρόσφυγες, ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ, πολύ περισσότερο ένας βουλευτής -όποιος βουλευτής- αλλά ΔΕΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙΣ την παρουσία εκπροσώπου συγκεκριμμένου κόμματος αν θες να έχεις ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ.
  Αυτά τα ολίγα για να γκρινιάξω και λίγο….

 7. efpalinos said

  Προσωπικά δε με ενδιέφερε σε ποιο χώρο ανήκε ο κάθε ομιλητής αλλά το τι έλεγε. Έτσι λοιπόν όπως τα λες κάποιος τοπικός παράγων πήρε το λόγο και βρήκε την ευκαιρία να μας προπαγανδίσει προσωπικές ιδεολογικές πεποιθήσεις άσχετες με το θέμα της συγκέντρωσης. Μάλλον έτσι το έκανε για να μη ξεχνάνε οι 50-60 άνθρωποι που μαζεύτηκαν τι κόμμα έιναι…

 8. Ναι αλήθεια γιατί δεν κάλεσαν την Εκκλησία και ειδικά την ενοριακή επιτροπή του αγίου Σπυρίδωνα που είναι απέναντι ή την κάλεσαν και δεν πήγε;
  Επειδή άκουσα μέχρι τέλους τις ομιλίες ο Κοροβέσης δεν πολιτικολόγησε, πέραν της αναγκαίας πολιτικολογίας (και εγώ ανεφέρομαι στις φαεινές ιδέες του Σαρκοζί), ίσα -ίσα αυτός ήταν που είπε το επιχείρημα με το ασφαλιστικό, που αναφέρω κι εγώ.
  Οπωσδήποτε έπρεπε να έχει κληθεί και ο τοπικός βουλευτής, επίσης η τοπική τηλεόραση, επίσης να έχουν φύγει μέιλ σε όλα τα ειδησιογραφικά πρακτορεία και στα ειδησιογραφικά μπλογκ.

 9. dinos tzortzoglou said

  Δεν έχει να κάνει με τον Κοροβέση ΚΑΠ>ΚΟΥΜ> Το ξεκαθάρισα.
  Ούτε μπορείς να αποφύγεις τελικά τέτοια φαινόμενα, Ευπαλίνε.
  Απλά λέω ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ να γράφει η «πρόσκληση» ότι θα ήταν εκεί.
  Αποτρεπτικά μπορεί να λειτούργησε για κάποιους, έστω λίγους.
  Να πήγε κόσμος για να τον … δει δεν το πιστεύω…
  Άρα??
  Σύμφωνοι, το θέμα είναι εξόχως και πρωτίστως πολιτικό…
  Είναι κατ’ αρχήν όμως ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ.
  Τώρα μη μου βάλετε (για σένα το λέω «Τσουκνίδα» χεχεχε) αν ο ανθρωπισμός είναι πολιτικό ζήτημα….
  ΕΙΝΑΙ εφ’ όσον προυποθέτει ανάλογη παιδεία, αλλά μην το … «χοντρύνουμε» τόσο…….. (ε???)

 10. Maria Sevastaki said

  Agaphtoi filoi,
  den prepei na ginomaste grafikoi…
  gia na ginoun ola auta pou zhtate prepei na dimiourgithi EU diktio allhlegiis pros tous prosfigkes wste na allaxoume tous apanthropous nomous pou psifistikan stis Brixelles kalokairi 2007 …allios kanoume mia tripa sto nero.
  Kai kapia meriki metafrasi tha htan kalo sto blog sas
  ACT NOW
  Maria Sevastaki

 11. eupalinos said

  Μαρία ευχαριστούμε για τα σχόλια. Καταρχάς το ιστολόγιο απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Σάμου γι’αυτό και γραφουμε σε ελληνικά. Καλή ιδέα να προσθέσουμε μια υπο-ενότητα για ενημέρωση σε άλλες γλώσσες αλλά προς το παρόν δεν διαθέτουμε αρκετά μέσα, ανθώπινο δυναμικό και χρόνο – σίγουρα είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε στο μέλλον.

  Οργάνωση / δίκτυο για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες υπάρχει στη Σάμο. Τα μέλη της φαντάζομαι θα είναι ποιο αρμόδια να απαντήσουν σε σχετικα θέματα. Ο ρόλος του ιστολογίου μας εδώ είναι πρωταρχικά να ενημερώνει, να αναδεικνύει θέματα, να βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών, στην επικοινωνία και στη γνωριμία. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι βασικές προυποθέσεις, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και καμία πρωτοβουλία για δράση.

  Η ευρύτερη στρατηγική που θέτεις είναι πιστεύω σωστή όμως παράλληλα είναι μιας κλίμακας που ξεπερνά το τοπικό επίπεδο, τις δυνατότητες που έχουμε εδώ στη παραμεθόριο Σάμο αλλά και τους άμεσους στόχους που έχουμε θέσει. Θα συνιστούσα σε όποιον θέλει να βοηθήσει στο πρόβλημα της μετανάστευσης στο ευρύτερο πολιτικό, Ευρωπαικό επίπεδο να αναζητήσει τις ανάλογες οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και σε άλλες μεγάλες Ευρωπαικές πόλεις. Περισσότερα ίσως βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής .

 12. Maria Sevastaki said

  Me katathlivi olo auto …
  Yparxh ena diktio allodapon pou zoun sta vouna edw..exoun dei polla LIVE me tous lathrometanastes kai anarotiounte … theloun na voithiosoun opws oloi mas … theloun na xeroun, giati zoun edw.
  Kapoioi einai eponimoi – boroun na metaferoun plirofories sta Diethni MM

  Einai simantiki i selida sas gia to topo gia ola auta pou episimanete
  Eimaste arketi sto nhsi pou boroume na sas voithisoume me metafrasis.
  I selida sas mou edwse mia anasa aisiothoxias oti isws kati allaxi edw
  Euxome na min einai pseuthestisiakes i entiposis mou(!).

  o Diethnis typos xaraktirizi tin Ellada oti katapata ta dikaiwmata ton lathrometanaston…
  O nomos pou psifistike stis Brixelles to kalokairi dini perisotera dikaiomata se zwa ap tous metanastes sti EU

  Den pai allo … emeis apo ta nhsia prepei na suntonistoume se auti ti mikri klimaka pou lete kai na parousiasoume documenta opws prepei kai ekei pou prepei.
  Meno sto Karlovasi kai den metaferome euloka ta koritsa stin epitropi xeroun oti prosfero tis uphresies mou.
  Lene ta pragmata me to onoma tous kai emeis ta mathenoume se lathos xrono
  Auto to nhsi exei mia tasi na ta skepazi ta gegonota…kaneis den mila ….idiaitera o topikos tupos…

  (isws thimosaste ti frikiastiki dolofonia pou egine sto Karlovasi to 97…egw san gunaika den boro na xehaso. Oi dolofoni tis kopelas kikloforoun anamesa mas)…!

  Epidi i plirofories tis epitropis allhlegiis den ftanoun sta topika MM (se auta pou diavazo …k’ den exw kai xrono na asxolitho me ton Ethniko typo).
  Emeis oi energoi polites prepei na enisxisoume tis epitropes allilegiis me DROMENA DHMOSIA – EXW APO TOUS XOROUS KRATISIS – MAZI TOUS an, katapatounte ta dikaiwmata twn lathrometanaston sta nhsia mas

  Eixa pliroforithi ap’ tin epitropi oti kapoies arxes edixan idiaiteri euaisthisia sto thema ton lathrometanaston
  Tha epikoinoniso mazi tous
  euxaristw,
  maria

  YG Anazhthsa nomous kai alla ap’ tis selides tis EE htan klidomenoi…

 13. Maria Sevastaki said

  Milisa me melos tis epitropis allhlegiis kai enhmerothika … tin evthomada pou mas perase irthan Ollandiko kai Germaniko thleopikta sunergeia kai asxolithikan pros to thetiko.
  Isws tha prepei na vroume ena tropo na vgazoume kapoia 15meri efimerida diglosi
  Maria
  PS Exw dimiourgisi ena group sto facebook ENERGOI POLITES DUTIKHS SAMOU ACTIVE CITIZENS’ WEST OF SAMOS environment culture and peace – metafero plirofories ap’ tous energous polites dutikhs Samou stin Agglikh glwssa.

 14. ACTIVE CITIZENS Ampelos village
  3 Somalian men (refugees) wet and cold walked up to Ampelos village last night …locals found them in the kafeneio gave then clothing, food and directions uptil the police arrived rather delayed.
  see photo on People page http://rommsart.wordpress.com/
  Ενεργοί πολίτες Άμπελος
  3ης Σομαλοί χτες βράδυ περπατησαν στο χωριο Άμπελος. Οι χωριανοί τους βρήκαν στο καφενείο. Τους έδωσαν ρούχα τρόφημα και οδηγίες για τα διακιώματα τους.
  18.12.07

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: