Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Βαθέος

Οι εργασίες για το Βιολογικό Καθαρισμό των αποχετευτικών λυμάτων του Δήμου Βαθέος έχουν ξεκινήσει. Το έργο το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα 2 περίπου ετών περιλαμβάνει :

α) Κατασκευή κεντρικού αγωγού διακομιδής λυμάτων
β) Νέα δίκτυα αποχέτευσης και σύνδεση τους με κεντρικό αγωγό (τα υφιστάμενα δίκτυα είναι μεικτής χρήσης / αποχετευτικών& όμβριων ρύσεων)
γ) Αντλιοστάσια σε διάφορα σημεία επί του κεντρικού αγωγού
δ) Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στη περιοχή Νησί.

Το συνολικό κόστος των εργασιών, σύμφωνα με το Δήμαρχο Φ. Πετρούσκα, υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 22 με 24 εκατομμύρια Ευρώ. Σήμερα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων έχουν εγκριθεί μόνο 10 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως το έργο υπολογίζεται να λειτουργεί κατά 30% περίπου δηλαδή, ένα μικρό μέρος των αποχετευτικών λυμάτων του Δήμου Βαθέος θα επεξεργάζονται στη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού ενώ το υπόλοιπο θα συνεχίσει να καταλήγει στη θάλασσα.

Σε πρώτη φάση ξεκίνησαν οι ανασκαφές τάφρου για τη διέλευση του κεντρικού αγωγού λυμάτων. Ο αγωγός αυτός θα τοποθετηθεί κάτω από το εσωτερικό τμήμα του οδοστρώματος κατά μήκος της παραλιακής. Θα ξεκινάει από τη περιοχή Μαούνες Μαλαγαρίου και θα συνεχιστεί πέρα από το λιμάνι προς το Νοσοκομείο, θα περάσει από το Καλάμι για να καταλήξει στο Νησί, στις εγκαταστάσεις που έχουν γίνει εκεί. Το βάθος της εκσκαφής σε ορισμένα σημεία θα φτάσει τα 5 με 6 μέτρα. Έτσι λοιπόν για πολλούς Σαμιώτες το αποτέλεσμα της πρωινής τους ανάγκης θα διανύει περισσότερα χιλιόμετρα από όσο οι ίδιοι για να πάνε στη δουλειά.

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν γιατί αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η μονάδα επεξεργασίας τόσο μακριά με αποτέλεσμα να χρειάζονται τόσα χιλιόμετρα αγωγών και εν συνέχεια πανάκριβες και ενεργοβόρες εγκαταστάσεις για την άντληση των λυμάτων. Γιατί δεν έγινε η εγκατάσταση της μονάδας σε κάποιο κοντινότερο σημείο όπως για παράδειγμα στο Μαλαγάρι? Η απόφαση αυτή όμως είχε παρθεί πριν πολλά χρόνια και μάλλον βασίστηκε στην αντίληψη «όσο ποιο μακριά τόσο ποιο καλά»..

Οι μελέτες για το έργο είχαν ξεκινήσει από δημαρχίας Π. Γρύλου και συνεχίστηκαν επί δημαρχίας Κ. Καραμηνά και Φ. Πετρούσκα. Ο δήμαρχος Φ. Πετρούσκας εκμυστηρεύθηκε ότι όντως υπήρξε το δίλημμα να ξεκινήσουν νέες μελέτες για διόρθωση λαθών και τη βελτίωση του έργου. Αυτό όμως δεν κρίθηκε σκόπιμο διότι είχε προχωρήσει αρκετά ο σχεδιασμός και είχαν δαπανηθεί ήδη αρκετά χρήματα. Επιπλέον υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί που αφορούν τα προγράμματα χρηματοδοτήσεως. Φυσικά αυτή η τακτική επιτρέπει στη σημερινή δημοτική αρχή να επιμερίζεται τις ευθύνες για αυτό το έργο με όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Η ενημέρωση των πολιτών πού έγινε πρόσφατα στο Δημοτικό Μέγαρο περιείχε λίγα στοιχεία και πληροφορίες και ο χρόνος συζήτησης με το κοινό αναλώθηκε κυρίως για τα κυκλοφοριακά μέτρα που θα ληφθούν κατά μήκος της παραλιακής οδού για όσο διάστημα γίνονται εργασίες εκεί. Σε γενικές γραμμές η πληροφόρηση κρίνεται ανεπαρκής. Συγκεκριμένα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες όπως:

Χάρτες και σχεδιαγράμματα που να καταδεικνύουν με ευκρίνεια τις περιοχές παρέμβασης και ανασκαφών.

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και περιγραφή επιμέρους εργασιών. Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν που και πότε θα συναντήσουν δυσκολίες (κυκλοφοριακό, ηχορύπανση, κλπ) και όχι να ξυπνάνε ένα ωραίο πρωινό για να βρίσκουν χωρίς καμία προειδοποίηση ένα ολόκληρο δρόμο κλειστό. (..όπως και έγινε από τη Νεάπολη έως την Αγία Ειρήνη)

Ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, ειδικά στη παραλιακή? Πως θα προχωρήσει το έργο κατά τη θερινή τουριστική περίοδο?

Ποια είναι τα επιμέρους αποχετευτικά δίκτυα που θα ανακατασκευαστούν, σε ποιους δρόμους, περιοχές? Γνωρίζουν για παράδειγμα οι πολίτες πως τα λύματα του Παλαιοκάστρου καταλήγουν στο Λιμάνι Βαθέος?

Τι ενέργειες γίνονται για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στη Βλαμαρή (όπου παρουσιάζεται μεγάλη ανοικοδόμηση) και μελλοντική σύνδεση του με το υπόλοιπο δίκτυο?

Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των αντλιών, αντλιοστασίων και γενικά των επιμέρους στοιχείων του έργου και πόσο θα επιβαρύνουν οικονομικά το δήμο και κατά προέκταση τους δημότες?

Τι συντονισμός γίνεται με άλλες αρχές και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, θα συνεχιστούν οι ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις δρόμων που σε λίγο διάστημα θα πρέπει και πάλι να εκσκαφθούν?

Τι ενέργειες γίνονται για να εξασφαλισθούν οικονομικοί πόροι για ολόκληρο το έργο?

Καλή η κίνηση για ενημέρωση των δημοτών όμως για να έχει αποτελεσματικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει συλλογικότητα για ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο θα πρέπει να είναι επαρκής και ουσιαστική. Ας απαντήσουν οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες ξεκάθαρα πάνω σε όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματα, έστω με ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου στα ΜΜΕ.

Είναι σημαντικό επίσης να ενδιαφερθούν όλοι οι δημότες για το έργο. Η απουσία των πολιτών από τη πρόσφατη ενημέρωση/ δημόσια συζήτηση ήταν απογοητευτική. Η στάση αδιαφορίας δεν βοηθά στη δημιουργική και συλλογική λήψη αποφάσεων ούτε γενικότερα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της πόλης μας. Ο δήμος και οι υπηρεσίες του πρέπει να επιζητούν και να επιδιώκουν μια καλύτερη σχέση με τους δημότες που υπηρετούν. Να δώσουν τα απαραίτητα ερείσματα, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και τη παρουσία των πολιτών στα κοινά.

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Πολύ σωστά και εύστοχα ερωτήματα.
  Το θέμα είναι αρκετά σημαντικό για όλους μας.
  Το γεγονός ότι υπήρξε απουσία πολιτών στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση δεν απαλλάσει τους επικεφαλείς στη Δημοτικής αρχή και γενικά τους «διαχειριστές» του έργου από τις ευθύνες τους.
  Ποιά είναι τώρα τα επόμενα βήματα;
  Τί πρέπει να περιμένουμε από το Δήμο;
  Τί χρειάζεται να κάνουμε εμείς ως πολίτες;

 2. δηλαδή να ρωτήσω τους τεχνικούς:
  Μπορούσε να γίνει ο βιολογικός πιο κοντά, χωρίς οσμές κτλ και δεν έγινε;

 3. eupalinos said

  Σίγουρα και γινόταν ποιο κοντά, προς περιοχή μαούνες Μαλαγαρίου και δυτικότερα, με πολύ χαμηλότερο κόστος κατασκευής, λιγότερη ταλαιπωρία και κυρίως χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης! Άλλες οι τεχνικές δυνατότητες αλλά και κυρίως οι νοοτροπίες όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου πριν 2 περίπου δεκαετίες. Δυστυχώς δεν τολμήσαμε να διορθώσουμε τα λάθη, και πως ντε, ? ..αφού πρώτα πρέπει να αλλάξουμε μυαλά..

 4. dinos tzortzoglou said

  Παιδιά και εγω έχω απορία….
  Μήπως έπρεπε να αρχίσουν ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ προμελέτες, μελέτες κλπ και θέλαμε άλλα 20 χρόνια;
  Ή απλά είναι η λογική «άντε να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε και δε βαριέσαι;»
  Φωτίστε μας λίγο παραπάνω…
  Τελικά δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε;

 5. efpalinos said

  Εφόσον οι μελέτες ξεκίνησαν με λάθος αντιλήψεις και υπάρχουν σοβαρές και λογικές ενστάσεις στο όλο εγχείρημα θα έπρεπε, το λιγότερο, να επανεξεταστούν από ειδικά διαμορφωμένη επιτροπή.

  Η πρόσφατη παρουσίαση/ ενημέρωση για το Βιολογικό κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν! Η ανησυχία ήταν έκδηλη από όλες τις πλευρές. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν χαρακτήρισε τις μελέτες και το έργο σαν καινοτομίες, αντιθέτως επισήμανε πολλά από τα αρνητικά του στοιχεία και έσπευσε να προιδέασει για προβλήματα, να δικαιολογήσει τη στάση του δικαιολογώντας δηλαδή το έργο με βάση τις περιστάσεις και το παρελθόν και όχι με βάση την ουσία, τη λογική του εγχειρήματος. Αυτά είναι τα γεγονότα, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα..

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: