Mετανάστες στη Σάμο και Διεθνείς προεκτάσεις

Νεαροί μετανάστες από το Αφγανιστάν

Το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σάμο ξεκίνησε αισίως τη λειτουργία του, αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύθηκαν τα προβλήματα της μετανάστευσης των λαών στη χώρα μας, πόσο μάλον και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάθε άλλο. Το πρόβλημα είναι σαφώς πολυδιάστατο και έχει τις ρίζες του εκτός και εντός των σύγχρονων συνόρων.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μας άρθρο του έγκριτου περιοδικού ΤΙΜΕ με αναφορές στην μετανάστευση πληθυσμών στην Ευρώπη. Αναγνωρίσαμε μια απαράδεκτη παραπληροφόρηση και με πρωτοβουλία μας στείλαμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας την οποία και παραθέτουμε εδώ μεταφρασμένη στα Ελληνικά.

«Προς συντάκτες περιοδικού ΤΙΜΕ:

Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας για το άρθρο σας σχετικά με τη Μετανάστευση στην Ευρώπη (3 Δεκεμβρίου 2007) το οποίο θεωρούμε ελλιπή και παραπλανητικό. Συγκεκριμένα αναγράφεται πως η Ελλάδα δέχτηκε μόνο 4,800 πρόσφυγες από τη Ρωσία (!). Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ ποιο θλιβερή. Μόνο μέσα στο 2007, δεκάδες χιλιάδες λαθραίων μεταναστών εισχώρησαν στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Τουρκίας. Το ίδιο έτος, περισσότεροι από 4,000 λαθρομετανάστες, προσήλθαν στην Ελλάδα περνώντας στο νησί της Σάμου, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τα παράλια της γειτονικής χώρας. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από χώρες όπως το Ιράκ, η Παλαιστίνη, το Σουδάν, το Αφγανιστάν – χώρες μακρινές όπως το Πακιστάν.

Αγνοώντας αυτά τα πραγματικά γεγονότα παραπληροφορήτε τους αναγνώστες σας για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, το οποίο πηγάζει από την αστάθεια και την ανασφάλεια εκατομμυρίων δεινοπαθούντων ανθρώπων που δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη παρεμβατική πολιτική Δυτικών κρατών στις χώρες τους. Ακόμη αυτή η ελλιπή σας ενημέρωση αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στα Δυτικά έθνη για αυτή τη κατάσταση και ως εκ τούτου να παροτρύνει τους πολίτες και πολιτικούς να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής τους.

Έτσι δεν συμβάλλετε υπεύθυνα και εποικοδομητικά ούτε στην ενημέρωση αλλά ούτε και στην αλληλεγγύη εκατομμυρίων κατατρεγμένων που αφού πλέον πέρασαν τα μύρια δεινά, βλέπουν πλέον να μετατρέπονται σε αόρατα φαντάσματα, με μόνη διέξοδο επιβίωσης να δεχτούν την εκμετάλλευση τους ή να προσφύγουν στο έγκλημα. Είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ένα άλλο εξίσου σημαντικό παρατράγουδο αυτής της κατάστασης, έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να αποκαταστήσετε αυτές τις ιστορικές αλήθειες και να συμβάλλετε θετικά με τη δέουσα προσοχή στην έρευνα σας και εγκυρότερη ενημέρωση.

Με τιμή,

Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου

ΥΓ: Σας παραθέτουμε μία σύντομη λίστα με αναφορές από παγκόσμια ΜΜΕ οι οποίες αναφέρονται εκτενώς στο θέμα, απορώντας για μια ακόμη φορά, πως ένα αναγνωρισμένο και έγκυρο περιοδικό όπως το ΤΙΜΕ τις αγνόησε:

“The refugees’ promised land”, Athens News, 9 November 2007

Hostile Shore, Greece Casting off Asylum Seekers, Spiegel online international, October 29 2007

“Samos, door to Europe”, Film Report, Television Station, FRANCE24, 2:37 min

“Greek Immigration Center”, Film Report, Television Station, Al Jazeera October 5 2007, 2:48 min

“UN refugee agency concerned by surge of arrivals by sea into Greece”, UN News Centre, October 5, 2007

Greek migrant centre violates human rights-UN, Christian Today, October 2 2007

“Greek Isle Struggles with Illegal Influx”, The Christian Science Monitor, September 17, 2007

“The truth may be bitter, but it must be told”, ProAsyl, 2007

Advertisements

2 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Θέλω να συγχαρώ το δικτυακό μας φίλο για την πρωτοβουλία να δώσει σημαντικές πληροφορίες στο περιοδικό TIME σχετικά με την μετανάστευση. Με τέτοιες προσπάθειες επιβεβαιώνουμε την ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ μας ως Πολίτες αυτού του κόσμου.
  Βλέπουμε επίσης τη δύναμη αυτού του μέσου επικοινωνίας και τη διεθνή του απήχηση. Προτείνω ΑΜΕΣΑ να συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας για το Blog από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ.

 2. Ιταλία said

  Μπράβο σύντροφοι, η προσπάθειά σας είναι πολύ καλή.Η κατάσταση του κάτεργου στη Σάμο έφτασε μέχρι την Ιταλία από μετανάστες/πρόσφυγες που πέρασαν από κει και τώρα ζουν εδώ.
  Με ενδιαφέρει να κυκλοφορήσω ότι πληροφορίες υπάρχουν σε άλλες ομάδες που ενδιαφέρονται πάνω στο ζήτημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ή σε έντυπα συντρόφων.

  Θα μπορούσατε να μου στείλετε ένα mail στη παραπάνω διεύθυνση για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε;

  Συντροφικοί χαιρετισμοί από την Ιταλία.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: