Για τους Μαυρατζαίους

Πρόσφατα επισκέφτηκα το όμορφο χωριό των Μαυρατζαίων. Παρά το δυνατό πλήγμα της πυρκαγιάς του 2000 (36 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς) και την σταδιακή εγκατάλειψη, το χωριό διατηρεί ακόμη μια ευχάριστη, μοναδική θα έλεγα ατμόσφαιρα.

Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια η θέα του μεγαλειώδες όγκου του Καρβούνη προβάλει δραματικά μέσα από περίεργα κενά σχήματα που αφήνουν τα σπίτια μεταξύ τους και πάνω από τις σκεπές τους. Κάθε άλλο χωριό που είναι κτισμένο στο βουνό αυτό, είναι σαν να του γυρνά τη πλάτη και να κοιτάζει, άλλοτε χαμηλά στους κάμπους και στα παράλια και άλλοτε πέρα στο πέλαγος. Στους Μαυρατζαίους τα σπιτάκια λες και προσκυνούν το βουνό, φιλτράροντας τη ματιά μας μέσα από ντουβάρια και αυλές την παραδίδουν στις πλαγιές του.

Ο αγώνας του ανθρώπου με τη φύση, με το πανύψηλο σύντροφο που του πρόσφερε μια γωνιά να ριζώσει, φαίνεται στις πετρόχτιστες πεζούλες που κρατάνε ακόμη και σήμερα το χώμα και τις ελιές σταματώντας μόνο εκεί που τεράστιοι, πέτρινοι όγκοι ξεφυτρώνουν κάθετα από τα πλευρά του Καρβούνη.

Σκέφτεται κανείς πως τίποτα δεν θα ‘ταν εύκολο στη ζωή των ανθρώπων που έζησαν εδώ. Τίποτα δεν τους δόθηκε έτοιμο και πως κάθε σπιθαμή γης που συγκράτησαν, κάθε πέτρα που στήριξαν στις απότομες αυτές πλαγιές θα είχε το δικό της αγώνα. Έτσι με στεναχώρια και κυρίως απορία αναρωτιέμαι γιατί και πως αυτοί οι άνθρωποι παραδόθηκαν τόσο εύκολα και, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο στο χωριό τους, άφησαν τη πλαγιά να γίνει μια απαίσια χωματερή. Μια ανοιχτή πληγή που ξεχειλίζει με σκουπίδια, μπάζα και πεταμένα αντικείμενα και φτάνουν χαμηλά ως τη ρεματιά.

Δεν ξέρω αν λυπάμαι περισσότερο το Καρβούνη και τη πληγωμένη ρεματιά ή τους ανθρώπους που ζούνε πια χωρίς να βλέπουν, χωρίς να μιλάνε, χωρίς αισθάνονται, χωρίς να αντιδρούν..

Σκουπιδοτόπος

Advertisements

13 Σχόλια »

 1. dinos tzortzoglou said

  Καλή χρονιά …
  Τα χωριά είναι … «δύσκολο» θέμα…
  Συμφωνούμε στα όσα γράφεις, αλλά φοβάμαι πως δε «δικαιούμεθα δια να ομιλούμε»….
  Οι περισσότεροι από εμάς από χωριά καταγόμαστε, είμαστε όμως μόνιμοι κάτοικοι Πρωτευούσης. ΑΝ το θυμηθούμε, ΑΝ λέω, «ανηφορίζουμε» και μια-δυο φορές το χρόνο…
  Πώς να κάνω λοιπόν κριτική έτσι για παράδειγμα, εγώ, στους «τρεις» ανθρώπους που μένουν ΑΚΟΜΑ Αρβανίτες;;;;
  Θέλουν στήριξη αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν την ενεργή βοήθειά μας.
  Και επειδή είναι περήφανοι, δεν τη θέλουν (τη βοήθεια) από … ξενομερίτες ή χωριανούς που την … «είδαν» πρωτευουσιάνοι…
  Πρέπει να σε νιώσουν ΔΙΚΟ τους άνθρωπο, να πηγαίνεις στο χωριό, να ζεις τα προβλήματά τους, να τα πίνεις μαζί τους στο καφενείο, έστω κι αν είναι μια φορά στο τόσο…
  Έτσι το βλέπω εγώ και συγχωρέστε με, αλλά λυπάμαι μόνο όσους από εμάς ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΜΑΣ…..

 2. Τασος said

  ποιο καφενείο ? είναι κλειστά το χειμώνα…
  Σοφά τα λόγια σου Ντίνο… αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε.. Νομίζω οτι στη περίπτωση τη συγκεκριμένη δεν θα ήταν δύσκολο από το Δήμο να βάλει εκεί ένα συρματόπλεγμα και να στείλει δύο φορτηγά με μετρικούς εργάτες με σχοινιά και σε μια εβδομάδα θα είναι καθαρό το μέρος… δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο? οι φωτεινές επιγραφές του Δήμου μας μαράνανε που γράφουν τη θερμοκρασία (όταν λειτουργούν)…

 3. dinos tzortzoglou said

  Τώρα μάλιστα!
  Εδώ συμφωνούμε!
  Ας κάνουμε λοιπόν μία κίνηση προς το Δήμο!!!
  Πράγματι, δεν είναι δύσκολο!!!
  (Θα προτιμούσα βέβαια… χωρίς το συρματόπλεγμα…)

  Πάντως το καφενείο (ένα βέβαια τώρα πια….) στους Αρβανίτες είναι ανοικτό.
  Αν έχετε όρεξη …. πάμε για ένα ουζάκι….
  Ή και στους Μαυρατζαίους βέβαια….

 4. eupalinos said

  Στη τελευταία πρόταση η αναφορά στους ανθρώπους είναι γενική – περιλαμβάνει τους κατοίκους του χωριού, τους υπόλοιπους Σαμιώτες και τους επισκέπτες – Έλληνες και ξένους. Κάθε ένας έχει ευθύνη και φυσικά τη περισσότερη την έχουν οι κάτοικοι – για ευνόητους λόγους. Η κατάσταση αυτή άλλωστε υπάρχει στα περίχωρα κάθε πόλης και χωριού. Φυσικά αλλού είναι καλύτερα, αλλού χειρότερα και στο κάτω- κάτω της γραφής, είναι εντελώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Για μένα έιναι σαν να μπένω σε κάποιο σπίτι και να αντικρύσω ξαφνικά στο σαλόνι ένα κάρο σκουπίδια. Ε, αν σου τύχαινε κάτι τέτοιο δεν θα αντιδρούσες? Απο εκεί και πέρα τα πάντα είναι δικαιολογίες..

  Όσο αφορά τις κατά καιρούς ρομαντικές διαθέσεις μας προς τη παράδοση, την ιστορία κλπ, ναι ωραία και καλά όλα αυτά αλλά, δεν θα πρέπει να μας γίνονται εμπόδιο στην εξέλιξη της κοινωνίας, στην ανάγκη για δράση και αντιμετώπιση των προβληματων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

  Η κριτική μας είναι καλοπροαίρετη και αναγκαία. Κάθε άλλη παθητική στάση, είναι αδιαφορία και συμβάλει στη διαιώνιση των προβλημάτων που μαστίζουν το τόπο. Το φυσικό περιβάλλον μας αφορά όλους, άρα όλοι πρέπει να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Συγγνώμη κιόλας για το ύφος αλλά όλα αυτά τα θεωρώ ως αυτονόητα.

  Πάμε Αρβανίτες ..κανόνισέ το…

 5. Τασος said

  ναι συμφωνώ ας κανονίσουμε μια βόλτα στους Αρβανίτες…σχετικά σύντομα… στο καφενείο του χωριού μετά το δέυτερο ούζο θα κάνουμε και μία ερώτηση τάχα μου …»τί είναι βρε παιδιά τα μπάζα αυτά στην είσοδο του χωριόυ? μήπως θέλετε να πιάσουμε κανένα δημοτικό σύμβουλο να του το δείξουμε σε φωτογραφία?» γιατί σιγά μην πάει κανένας εκέι !!!!

 6. dinos tzortzoglou said

  χεχεχε!!!!
  Τώρα με μπερδέψατε…..
  Αρβανίτες ή Μαυρατζαίους πάμε;
  Η διαδικτυακή συννενόηση έπιασε…. ιό (χεχεχεχε….)
  Τελευταία Κυριακη του Ιανουαρίου κάνει;
  (Ας είναι αυτό ανοικτή πρόσκληση στους φίλους που «μπαίνουν» εδώ και τα λέμε στο mail….)
  Ευπαλίνε, συντόνισέ μας …..

 7. eupalinos said

  Στους Μαυρατζαίους πάντως δεν έχει καφενείο όποτε πάμε Αρβανίτες.

 8. Τασος said

  ωχ σορρυ , από συνεννόηση καλά πάμε… πάντως εγώ είπα Αρβανίτες αλλά εννοούσα Μανωλάτες !!!! LOL

  ας’ πάμε όπου θέλετε… ας’ πάμε Αρβανίτες που έχει και καφενείο και στο γυρισμό αν είναι ακόμα μέρα πάμε και Μανωλάτες !!!!

  Τελευταία Κυριακή είναι στις 27. 01.08 … κατά τις 10 το πρωί να βρεθούμε στη πλατεία στο Βαθύ για να κανονίσουμε τα αυτοκίνητα ποιος θα πάρει ποιόν… Εγώ θα έρθω μαζί με τον Ευπαλίνο…

 9. dinos tzortzoglou said

  Εγώ μέσα!!

 10. Αμ τι μόνο η Μάρνη Χατζημανουήλ στην ΕΤ3 θα κάνει εκπομπή»Κυριακή στο χωριό», μπορούμε και εμείς. Κυριακή με καφέ και μετά ουζάκι στους Αρβανίτες μέχρι κι ο Θεός το θέλει κι ας μην είναι μπλόγκερ, τι το καλύτερο. Μέσα!
  ΕΡΩΤΗΜΑ: Πάμε μόνοι ή λαο με «γυαλικά»(εννοώ γυναίκες), να ξέρω.

 11. eupalinos said

  Συμμετοχή ανοικτή σε όλους και όλες φυσικά! 🙂

 12. Τάσος said

  ****Νέα ώρα αναχώρησης απο Βαθύ***

  11:00 πμ στη Πλατεία Πυθαγόρα…για Αρβανίτες
  … επιστροφή μετά τη δύση του ηλίου …

 13. grigoris v. said

  mpravo paidia kalh prospatheia

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: