Slow Food: Τι είναι? Που και πως ξεκίνησε και γιατί μας αφορά.

slow food samos

agria horta

Το κίνημα της Slow Food ξεκίνησε στη βόρεια Ιταλία το1986 και γρήγορα εξελίχτηκε σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) διεθνούς εμβέλειας. Σήμερα η Slow Food έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη στην Ιταλία και όλο τον κόσμο.

Η φιλοσοφία της Slow Food, βασίζεται στην ιδέα της οικολογικής γαστρονομίας, στην οποία η διατροφή διατηρεί το τοπικό πολιτιστικό χαρακτήρα της και παράγεται με βιώσιμες μεθόδους και σεβασμό στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η Slow Food προωθεί ακόμη την ποικιλία των γεύσεων, τις βιολογικές καλλιέργειες, την παραγωγή μικρού μεγέθους, τις βιώσιμες προσεγγίσεις στο ψάρεμα και την κτηνοτροφία.

Μερικές από τις δράσεις της Slow Food:

  • Καταγραφή των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών φυτών και ζώων.
  • Υποστήριξη παραδοσιακών καλλιεργητικών μεθόδων και παράλληλα διάσωση ονομαστών προϊόντων διατροφής και τόπων προέλευσής τους, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Απονομή Βραβείου για την Υπεράσπιση της Βιοποικιλότητας σε άτομα ή ομάδες για την παραδειγματική εργασία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων. Από το 2004 ξεκίνησε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου των Γαστρονομικών Επιστημών στο Pollenzo και to Colorno της Ιταλίας (www.unisg.it).

Η ιδέα της Slow Food, μιας δημιουργικής δράσης ενάντια στην κυριαρχία των φαστ-φουντ και της βιομηχανοποιημένης, «πλαστικής διατροφής», γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική σε μια εποχή που κινδυνεύει η υγεία μας και η οικολογική ισορροπία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει και στο τόπο μας ανάλογες προσπάθειες μέσα από οργανώσεις όπως η Slow Food αλλά και από ιδιώτες. Απλοί πολίτες που επιστρέφουν στις ρίζες της παράδοσης, όχι μόνο διότι από εκεί ανακαλύπτουν ξανά τα χαμένα, όμορφα μονοπάτια των γεύσεων αλλά και γιατί πλέον αναγνωρίζουν ότι εκεί κάπου βρίσκεται λησμονημένη, η σχέση ισορροπίας μας με τη φύση.

Επίσημος αντιπρόσωπος της Slow Food στη Σάμο είναι ο Παντελής Τερμάτ στην Άμπελο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2273094381, e-mail: slowfood@samos.nl

Advertisements

5 Σχόλια »

  1. rommsart said

    ekprosopos tis sti Samo einai o Pantelis Termat Ampelos info@samos.nl

  2. eupalinos said

    Ναι, ο Παντελής ετοιμάζει οινομαγειρείο στην Άμπελο. Εχω δοκιμάσει το ωραίο κρασί που φτιάχνει..πολύ καλό!

  3. […] https://samos.wordpress.com/2008/01/28/slow-food-%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%A0%C… Προηγούμενο άρθροΌταν η γαστρονομία γίνεται κίνημα. […]

  4. […] https://samos.wordpress.com/2008/01/28/slow-food-%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%A0%C… Slow Food: Τι είναι? Που και πως ξεκίνησε και γιατί μας αφορά.xxx102 Προηγούμενο άρθροΌταν η γαστρονομία γίνεται κίνημα. Επόμενο άρθροΑστέρι Michelin για το Funky Gourmet […]

  5. […] https://samos.wordpress.com/2008/01/28/slow-food-%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%A0%C… […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: