Αρχαία Τείχη: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον

Τείχη Αρχαίας Σάμου

Η Σάμος κατά την αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Στο σημερινό αρχαιολογικό μουσείο μπορούμε να θαυμάσουμε εξαίσια αντικείμενα και έργα τέχνης που φανερώνουν το ανεπτυγμένο εμπόριο που διατηρούσαν οι αρχαίοι Σάμιοι με τους Ίωνες της Μικράς Ασίας, τους Φοίνικες, τους Ασσύριους τους Αιγύπτιους και άλλους πολιτισμένους λαούς.

Στον 6ο Αιώνα Π.Χ., κατά τη περίοδο της τυραννίας του Πολυκράτη, η πόλη της αρχαίας Σάμου (σημερινό Πυθαγόρειο) γνώρισε μεγάλη ακμή. Υπέροχα αρχιτεκτονικά μνημεία και τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ο αξιόλογος ναός της Ήρας, τα ανάκτορα της πόλης, το περίφημο Ευπαλίνειο όρυγμα και το λιμάνι της πόλης κατασκευάστηκαν την εποχή εκείνη.

Ένα ακόμη αξιοθαύμαστο δημιούργημα είναι το τείχος με τα οχυρωματικά έργα της αρχαίας πόλης. Αρκετά τμήματα του τείχους σώζονται σήμερα. Το μέγεθος, η κατασκευή και η σύνθεση του, εκτός των άλλων, φανερώνουν τη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι Σάμιοι στη προστασία του περίφημου πολιτισμού τους.

Με μήκος περίπου 6.5 χιλιομέτρων και πλάτος που φτάνει τα 4 μέτρα, τα αρχαία τείχη, περιέκλειαν μια μεγάλη έκταση, περίπου 3 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία κάλυπτε ολόκληρη τη περιοχή, από τη θάλασσα έως και τις βορινές πλευρές του ορεινού όγκου που εφάπτεται της πόλης. Το προπύργιο των οχυρωματικών έργων, σε υψόμετρο 262 μέτρων, προσφέρει μια μοναδική θέα προς όλα τα σημεία τους ορίζοντα. Βόρεια το όρος Θειος με το Προφήτη Ηλία και Μελισσόβραχα με το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, Δυτικά ο Καρβούνης, Ανατολικά η Μικρά Ασία και το Ορός Καμήλα, Νότια η θάλασσα και τα Δωδεκάνησα.

Η κατασκευή των τειχών αποτελείται κυρίως από λαξεμένους, ορθογώνιους ογκόλιθους, βάρους αρκετών τόνων ο καθένας ενώ ο όγκος τους συχνά υπερβαίνει το 1.5 κυβικό μέτρο. Οι ογκόλιθοι αυτοί σχηματίζουν δύο ξεχωριστά τοιχία εκατέρωθεν του τείχους, πλάτους ενός μέτρου περίπου, έκαστου. Το υπόλοιπο κενό ανάμεσα στα δύο τοιχία, πλάτους 1 με 2 μέτρα, καλύπτεται με άμορφους ογκόλιθους παρόμοιων διαστάσεων. Αξιοσημείωτη είναι η διάταξη και η πλήρης εφαρμογή των εξωτερικών ορθογωνίων ογκόλιθων, η οποία όχι μόνο αποτρέπει τη καταστροφή και διάβαση από εχθρικές δυνάμεις της εποχής αλλά, προσδίδει επιπλέον στην οχυρωμένη πόλη μια ισχυρή και παντοδύναμη εικόνα, που σίγουρα θα εξέπεμπε αδιαμφισβήτητο κύρος και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά.

Στις μέρες μας αυτό το μοναδικό και αξιοθαύμαστο επίτευγμα των προγόνων μας δυστυχώς παραμένει άγνωστο στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Δίχως καμία απολύτως ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης, μελέτης, συντήρησης και αξιοποίησης, τα αρχαία τείχη στις μέρες μας μένουν απροστάτευτα σύμβολα μιας λαμπρής, μα λησμονημένης πλέον εποχής.

Αρχάια Τείχη

Advertisements

7 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Πόσο σημαντικό τελικά είναι οι άνθρωποι ενωμένοι να μπορούν να αναδεικνύουν τον τόπο τους;
  Και αυτό χωρίς να απαιτηθούν Κεφάλαια, Διοικητικά συμβούλια, Αιτήσεις, Εγκρίσεις, Γραφεία. Μοναδικός πόρος; Η αγάπη και το μεράκι 8 ανθρώπων που αφιέρωσαν την Κυριακή 4 ώρες.
  Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 88 ή 888 ή 8.888 συμπολίτες μας.
  Αυτό σημαίνει να ζω σε μια Κοινωνία Ενεργών Πολιτών.
  Ένωση, Εμπιστοσύνη, Αγάπη, Ανθρωπιά, Ομάδα, Δράση,Χαρά………

 2. eupalinos said

  Σαν υποσημείωση αναφέρουμε, πως στο πρόσφατο οδοιπορικό μας στα αρχαία τείχη, επισκεφτήκαμε και τη πλευρά στου Ευπαλίνειου ορύγματος, στη περιοχή Αγιάδες, από όπου και ξεκινούσε η υδροδότηση της αρχαίας πόλης.

  Εκεί λοιπόν στο στόμιο του ορύγματος, δεν βρήκαμε καμία αναφορά, καμία επιγραφή, έστω δυο λόγια, ένα χάρτη που να ενημερώνει τους περαστικούς και επισκέπτες για το αρχαίο αυτό έργο. Άλλη μια απόδειξη της απραγίας και επιπολαιότητας με την οποία αντιμετώπιζεται η πολιτιστική κληρονομιά μας.

 3. rommsart said

  Πόσο διαφορετική θα ήταν η ανάπτυξη του τόπου μας αν ιχνηλατούσαν τα ίχνη των προγόνων μας…
  Συνχαρητήρια για το κείμενο! -, ας ελπίσουμε ότι θα το διαβάσουν … (αυτοί που πρέπει) !

 4. PAM said

  ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΗΓΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ
  ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ
  ΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΙΛΟΑΝΑΣΤΗΛΩΘΟΥΝ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΘΕΑΣ
  ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΟΥ ΜΠΛΕΞΕΙΣ
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑ ΦΩΤΟ ΤΗΝ ΘΕΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ
  Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ
  ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΑΝΤΡΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΡΟ ΜΑΝΤΡΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ
  ΥΓΕΙΑ

 5. eupalinos said

  Ωραία! Χαίρομαι που πήγατε και τα είδατε. Το σημείο με το μαντρί είναι χαμηλά. Φαντάζομαι θα πήγατε μέχρι πάνω στη κορυφή του βουνού, την Ακρόπολη ουσιαστικά της Αρχαίας Σάμου. Όσο ποιο μακριά από το «πολιτισμό» τόσο καλύτερα διατηρήθηκαν τα αρχαία τείχη..

 6. eupalinos said

  Η αρχαία πόλη μαζί με το Ηραίον, ανακηρύχθηκαν παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) το 1992. Σε πρόσφατη (2006) αναφορά της UNESCO καταγράφεται, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων, «η ελλειπής περιγραφή της σπουδαιότητας των μνημείων» και «αδυναμία σωστής διαχείρισης και προστασίας τους».

  Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά εδώ (PDF στα Αγγλικά)

  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη γνωρίζει αυτή την αναφορά? Θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να ζητήσει περισσότερα κονδύλια και γενικά υποστήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη προστασία κια ανάδειξη των αρχαίων τειχών.

 7. PAM said

  ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑΥΓΗ(ΤΟΠΙΚΗ ΕΦ/ΡΙΔΑ)
  ΣΤΙΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 7:30 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΙΒΥΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

  ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟΥ ΟΡΥΓΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΙΣΜΟΥΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ – ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ – ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ- ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ Κ΄ΑΛΛΑ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  ΕΥΠΑΛΙΝΕ ΕΣΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΓΜΑ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: