Δράσεις και απόψεις για το πολιτισμό

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008, με πρωτοβουλία του Δήμου Βαθέος πραγματοποιήθηκε δημόσιος διάλογος με θέμα τον πολιτισμό. Οι Ενεργοί Πολίτες επιδοκιμάζουν αυτή τη κίνηση και τονίζουν την ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας δημόσιου διαλόγου, που σκοπό έχει την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαράιτητη για τη προσέλευση των ενδιαφερομένων συμπολιτών και τη διεύρυνση του πλαισίου διαλόγου. Με άλλα λόγια, πολλοί συμπολίτες μας δυστυχώς δεν πληροφορήθηκαν για αυτή την δημόσια συζήτηση.

Οι Ενεργοί Πολίτες Σάμου έχουν συγκροτήσει ομάδα διερεύνησης για το τομέα του πολιτισμού, η οποία σε πρώτη φάση έχει κύριο στόχο τις εικαστικές τέχνες στο τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, που διεξάγεται με εθελοντική βάση, έχουν καταγραφεί πολλά χρήσιμα στοιχεία και προτάσεις.

Αναφέρουμε περιληπτικά, μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που συλλέξαμε και ελπίζουμε σύντομα να μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις έρευνές μας αναλυτικότερα.

Σημερινή κατάσταση

Ο Δήμος Βαθέος παρουσιάζει σήμερα σημαντικό έλλειμμα στο τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα στις εικαστικές τέχνες. Συγκεκριμένα αναφέρουμε τα εξής:

 • Έλλειψη προγραμμάτων που αφορούν την προώθηση, ανάπτυξη και προβολή των εικαστικών τεχνών. Δεν υπάρχει ούτε καν μία πρωτοβουλία για ανάδειξη και προβολή εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους, κτίρια ή σε έτνυπα και ψηφιακά μέσα.
 • Δεν υπάρχει μουσείο σύγχρονης τέχνης με αποτέλεσμα το σημαντικό έργο Σαμίων καλλιτεχνών, αναγνωρισμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να παραμένει άγνωστο στο Σαμιακό λαό αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.
 • Έλλειψη αιθουσών τέχνης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την προβολή και ανάδειξη σύγχρονων και ιδιαίτερα νέων καλλιτεχνών.
 • Η πολιτιστική αντίληψη σε δημόσιο επίπεδο χαρακτηρίζεται από μια έφεση σε λαϊκισμό και φτηνή ψυχαγωγία. Έτσι έχουμε παραμείνει στα καρναβάλια, στις «ποπ» συναυλίες και τις λογής φιέστες στις πλατείες ενώ, πολιτιστικές δράσεις με κάποια αξία και απήχηση, πέρα από τα τοπικά σύνορά μας, είναι σπάνιες.

Ανάγκη για πολιτιστική ανάπτυξη

Η τέχνη και ο πολιτισμός εκφράζουν τη ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας, το μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδό της. Η ίδια η ιστορία μας το αποδεικνύει αυτό με αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Σήμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο οι πόλεις που εμφανίζουν υγιή και σταθερή ανάπτυξη είναι αυτές που παράγουν, προωθούν, εξάγουν πολιτισμό και με αυτό το τρόπο καταφέρνουν να προσελκύσουν επισκέπτες και νέους κατοίκους.

Η διείσδυση της τέχνης σε μια κοινωνία και η δημιουργία πλούσιας και δυναμικής κουλτούρας εμπλουτίζει τις αισθητικές αντιλήψεις μας και επιπλέον καλλιεργεί την επικοινωνία, τη δημιουργική σκέψη, τη καινοτομία.

Ακόμη, η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα:

 • Δημιουργούν, στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας, μια πολύτιμη γέφυρα κατανόησης και επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ειδικότερα σε αυτούς που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, κοινωνικά και φυλετικά στρώματα και ιδεολογικές πεποιθήσεις.
 • Προσφέρουν ένα μέσο πνευματικής καλλιέργειας και ειδικότερα των νέων, δίνοντας τους ενασχόληση και δημιουργική διέξοδο από τα προβλήματα και τις μάστιγες της εποχής μας όπως, η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά.
 • Παράγουν αξιόλογα προϊόντα, με σημαντικά οικονομικά οφέλη, θέσεις εργασίας και κίνητρα επενδύσεων.
 • Δίνουν τη δυνατότητα μιας αξιόλογης προβολής του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο αφήνοντας παράλληλα μια πλούσια και σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ελπίζουμε με αυτές οι λίγες προτάσεις να δώσουν μια ακόμη ώθηση για εποικοδομητικό διάλογο και δημιουργική σκέψη σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. rommsart said

  Δεν είχαν και δεν έχουν έμπνευση…
  Κάτι που φαίνεται να έχει ο κ. Βασιλιάς , αλλά θα αντέξει;
  Κρατά γερά η σαπίλα…(!)
  δυστυχώς άκουσα λίγο από το δεύτερο μέρος στο ΣΑΤ TV -, και δεν βρίσκω λέξεις. να περιγράψω την αναίδεια κάποιον…
  Ευτυχώς που ήταν η Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή και γείωσε μερικούς…

  Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρωτοβουλία του συλλόγου Γυναικών Κυβέλη στο χωριό Πύργος λειτουργεί μια δημοτική πινακοθήκη με αξιόλογα έργα καλλιτεχνών. Συγκινητικό ήταν το βράδυ του καλοκαιριού που συγκεντρωθήκαμε εκεί για τα εγκαίνια …η κυρία που παραχώρησε το σπίτι της για την πινακοθήκη το έκανε δωρεά στο σύλλογο….

  Αξίζουν συγχαρητήρια όλες οι γυναίκες του χωριού και κυρίως στην Κική Κονταξή που είχε την έμπνευση για τη πρωτοβουλία αυτή και φόρεσε σε όλους τους ΘΑΘΑΔΕΣ γυαλιά

 2. rommsart said

  Εγκαίνια Πινακοθήκης Πύργου…

 3. eupalinos said

  Αρχικά πρέπει να δούμε τη πρωτοβουλία του Δήμου Βαθέος θετικά. Η δημόσια συζήτηση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση πάσχει στον επικοινωνιακό τομέα. Ελπίζουμε να δωθεί άμεσα μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση.

  Είναι στο χέρι των πολιτών να ζητήσουν, να διεκδικήσουν καλύτερα πράγματα. Οι πολιτικοί άλλωστε εκφράζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη τοπική κοινωνία – δεν έιναι ουρανοκατέβατοι.

  Ευχαριστούμε για το λινκ! Πολύ καλό το παράδειγμα της «Κυβέλης».

 4. […] Δράσεις και απόψεις για το πολιτισμό « Ενεργοί Πολίτες Σάμου Δράσεις και απόψεις για το πολιτισμό « Ενεργοί Πολίτες… […]

 5. PAM said

  ΥΓΕΙΑ
  ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΟΜΕΑ
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

  Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΓΚΗ
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΔΩ
  ΛΟΓΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

  ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ ΑΛΛΑ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΞΕΙ

  ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
  ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠ’ ΕΞΩ
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ – ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΤΟΙΜΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  ΙΣΩΣ
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΜΕ ΙΣΩΣ
  ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: