Οδός Δερβενακίων: Χθες, Σήμερα, Αύριο

Οδός Δερβενακίων

Η οδός Δερβενακίων στις αρχές του 20ου αιώνα

Οδός Δερβενακίων

 Οδός Δερβενακίων τη δεκαετία του 60

Οδός Δερβενακίων

Η οδός Δερβενακίων στις αρχές του 21ου αιώνα

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Δημοτικού Συμβουλίου Βαθέος να προβεί στο κόψιμο των πεύκων που βρίσκονται στην οδό Δερβενακίων έμπροσθεν του Διοικητηρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Παρ’ ότι υπήρξε πρόταση να μην κοπεί κανένα από τα δέντρα το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου έκρινε ότι αυτά θα πρέπει να κοπούν.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή αυτή λειτουργούν 3 σχολεία και η διαπλάτυνση του δρόμου, χωρίς αντίστοιχα μεγάλα πεζοδρόμια, θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση των μικρών μαθητών, των δεκάδων υπαλλήλων της Νομαρχίας αλλά και των εκατοντάδων πολιτών που επισκέπτονται τις υπηρεσίες της.

Είναι προφανές ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με την πρόσφατη απόφασή του για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό κατασκευή δρόμου θα πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη άνετων πεζοδρομίων που θα επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση των πεζών. Για κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την έλλειψη ασφάλειας στην κίνηση των πεζών και των μαθητών στην εν λόγω περιοχή.

Η πρακτική των δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια είναι η ανελέητη μείωση του πράσινου – κόπηκαν αιωνόβιοι ευκάλυπτοι στα πρώην ΣΟΑ, κόπηκαν κάποια κυπαρίσσια στον περίβολο του Νοσοκομείου, κόπηκαν δέντρα ακόμη και στον δημοτικό κήπο σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς ποτέ να αντικατασταθούν.

Θεωρούμε ότι η κυκλοφοριακή κατάσταση στην πόλη μας αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα όμως η κοπή δέντρων για τη διαπλάτυνση δρόμων και την εξυπηρέτηση των «αναγκών» που επιβάλει η άναρχη πλέον χρήση των αυτοκινήτων είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Η δημιουργία δρόμων, πεζοδρομήσεων κτλ δεν μπορεί παρά να γίνεται, με βάσει μια βιώσιμη συνολική συγκοινωνιακή μελέτη της πόλης που θα εκπονηθεί από ειδικούς συγκοινωνιολόγους που έχουν εμπειρία στην δικτύωση και την αναβαθμισμένη ρυμοτομία μικρών επαρχιακών πόλεων σαν την δική μας, σύμφωνα με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης και να αποφεύγει στο εξής μονομερείς παρεμβάσεις ευκαιριακού τύπου που προκαλούν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Τα λιγοστά δέντρα στην πόλη μας την κάνουν πιο όμορφη και ευχάριστη, φιλτράρουν την ατμόσφαιρα, σκιάζουν και δροσίζουν δρόμους και κτίρια και γενικά συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση του μικροκλίματος. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα δέντρα και να φυτέψουμε περισσότερα – όχι να τα κόβουμε για να φτιάχνουμε δρόμους και πάρκινγκ!

Καλούμε όλους τους πολίτες να δείξουν ενδιαφέρον, να ενημερωθούν και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το κυκλοφοριακό πρόβλημα με λύσεις βιώσιμες, φιλικές στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Καλούμε όλους να απαιτήσουν περισσότερο πράσινο, περισσότερους πεζόδρομους και ασφαλέστερους δρόμους. Καλούμε τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί δημοσίως, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση των δέντρων που θα κοπούν στην οδό Δερβενακίων.»

Οδός Δερβενακίων

Advertisements

2 Σχόλια »

  1. eupalinos said

    «..αίσθηση προκάλεσε η επιστολή διαμαρτυρίας, του Μιχαήλ Μιχαλιάδη, μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος του δήμου Βαθέος, έργο της οποίας είναι η εισήγηση θεμάτων αρμοδιότητας προς το δημοτικό συμβούλιο. Όπως αναφέρει η κοπή των πεύκων ουδέποτε διαβιβάστηκε για συζήτηση στην επιτροπή.

    H απόφαση αυτή, όπως ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο, αντίκειται της διαδικασίας που ο δήμος όρισε, βάσει της απόφασης 41/2007 περί συστάσεως της Επιτροπής Περιβάλλοντος του δήμου, αφού το θέμα δεν εισήχθη ποτέ προς συζήτηση στην ως άνω επιτροπής και ενδεχομένως να τίθεται θέμα ακυρότητάς της»

    ΠΗΓΗ: ΣΑΜΙΑΚΟ ΒΗΜΑ

    Ακόμη σημαντικότερο θέμα λοιπόν είναι η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της. Να εκλείψουν τα φαινόμενα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η προχειρότητα, και η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του τόπου μας.

  2. […] Οδός Δερβενακίων: Χθες, Σήμερα, Αύριο « Ενεργοί Πολίτες Σάμου Οδός Δερβενακίων: Χθες, Σήμερα, Αύριο « Ενεργοί Πολίτες… […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: