ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ – SOS

Καλντερίμι και γεφύρι

Ο περιφερειακός δρόμος Βαθέος που κατασκευάζεται αυτό το καιρό, σε κάποιο σημείο στην περιοχή βόλτες Βλαμαρής, θα τέμνει το παλιό καλντερίμι που συνδέει το Βαθύ με τη περιοχή της Βλαμαρής. Το καλντερίμι αυτό, που είναι από τα λίγα διασωθέντα στη περιοχή μας, χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους, ντόπιους αλλά και ξένους περιπατητές, και θα έπρεπε να προστατευτεί και να διατηρηθεί. Εκατοντάδες παιδιά χρησιμοποιούν αυτό το μονοπάτι στις σχολικές εκδρομές κάθε χρόνο. Ήδη η χρήση του από οχήματα έχει επιφέρει ζημιές σε μικρά τμήματα του.

Σήμερα οι μπουλντόζες έχουν φτάσει πια το καλντερίμι και διανοίγουν τη βουνοπλαγιά ακριβώς δίπλα.

Ζητάμε από τη Νομαρχία, το Δήμο και τις υπεύθυνες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να προστατέψουν, συντηρήσουν και να αναδείξουν αυτό το παλιό καλντερίμι και να ληφθούν μέτρα στο εξής να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς.

Αυτό το μονοπάτι, γνωστό και ως μονοπάτι του ρέματος της «Στήνειας» προσφέρει μια θαυμάσια και αναγκαία δίοδος των πεζών κατοίκων της πόλης μας στη φύση. Είναι ένα σημαντικό και χρήσιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα είναι κρίμα να καταστραφεί ή να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του με τσιμέντο και άσφαλτο. Στο σημείο τομής του καλντεριμιού από το νέο περιφερειακό δρόμο, (πλησίον υπάρχει μικρό πέτρινο γεφύρι), ζητάμε να ελαχιστοποιηθεί η καταστροφή και να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής διέλευση των πεζών. Συγκεκριμένα προτείνουμε στο εν λόγω σημείο ο περιφερειακός να έχει ανάλογη κατασκευή και σήμανση που να αποτρέπει τη ταχεία διέλευση αυτοκινήτων και να προστατεύονται έτσι οι πεζοί.

Ζητάμε άμεσα την ευαισθητοποίηση των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών σε αυτό θέμα.

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. Tasos said

  Το γνωρίζω εδώ και καιρό… κρίμα είναι που θα κοπεί στη μέση το όμορφο αυτό καλντερίμι…. νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση…αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα χαλάσουν το γεφύρι ? ποιος το λέει ?
  πάντως το ρέμα αποκλείεται να μπαζωθεί , αλλιώς θα έχουμε πλημμύρες …

  να κάνουμε μια ερώτηση προς το Δήμο έστω και καθυστερημένα να μάθουμε τι γίνεται βρε παιδιά !!!

 2. ENERSIS said

  Ποιός και πότε θα λάβει πληροφορίες για να ενημερωθεί η Κοινωνία Ενεργών Πολιτών; Άμεσα και πρακτικά.

 3. Πυθαγόρας said

  Η λύση στην αντιμετώπιση επικλινών επιπέδων και ανώμαλου φυσικού εδάφους είναι η κατασκευή ράμπας και γέφυρας. Στην ιδανική περίπτωση για να μη γίνεται καταστροφή του φυσικού εδάφους και της χλωρίδας αυτες οι κατασκευές στηρίζονται με πασάλους πάνω από την επιφάνεια της γής. Τέτοια έργα δεν θα δούμε πολλά στην περιφέρεια καθώς απαιτούν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και κατασκευαστικές δυνατότητες, τις οποίες κατέχουν μεγάλες κατασκευαστικές εκτός Σάμου.

  Αν παρατηρήσετε το εν λόγω έργο και άλλα παρόμοια θα δείτε πως η συνηθισμένη, (και απαρχαιωμένη) τεχνική είναι αυτή της μπουλντόζας. Έτσι γίνεται μεγάλη ανασκαφή και διαρύθμιση του φυσικού εδάφους στα επιθυμητά επίπεδα, παράλληλα κατασκευάζεται κάποιο τοιχίο για τη συγκράτηση της επιχωμάτωσης και εάν υπήρχε κάποια ρεματιά στο σημείο τοποθετείται προηγουμένως ένας αγωγός στη βάση του τοιχίου για τη διέλευση ομβρίων υδάτων.

  Με τέτοιες «εύκολες» τεχνικές λύσεις το πέτρινο γεφυράκι, πλησίον του σημείου διασταύρωσης μονοπατιού και περιφερειακής οδού, κινδυνεύει – αν όχι με άμεση επιχωμάτωση τότε έμμεσα – να βρεθεί δηλαδή σε μια τάφρο βάθους αρκετών μέτρων. Δε θα ήταν αυτό κρίμα?! Θα πει κανείς λεπτομέρειες, εδώ γίνεται ολόκληρος περιφερειακός. Πάντως, τα έργα κρίνονται και στις λεπτομέρειες και από το τρόπο και μόνο που γίνονται καταλαβαίνει κανείς πολλά.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: