ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΗΝΙΑΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καλντερίμι Στήνιας

Μέλη της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου επισκέφτηκαν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βαθέος (26/03/2008) για ενημέρωση τους σχετικά με τη μελέτη της περιμετρικής οδού στο εν λόγω σημείο. Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Η διέλευση της περιμετρικής οδού όχι μόνο θα τέμνει και θα αποκόπτει το καλντερίμι της Στήνιας αλλά, θα κατασκευαστεί και επί του μονοπατιού. Με λίγα λόγια, τμήμα μήκους 100 μέτρων του λιθόστρωτου μονοπατιού καταστρέφεται ολοσχερώς.

2. Στην μελέτη κατασκευής δεν περιλαμβάνεται έργο επανασύνδεσης του μονοπατιού καθώς αυτό αποκόπτεται εντελώς και μάλιστα με μεγάλη υψομετρική διαφορά 4 περίπου μέτρων.

3. Το πέτρινο γεφύρι πλησίον δεν κινδυνεύει άμεσα εφόσον η διάνοιξη και κατασκευή της περιμετρικής οδού γίνει με βάση τη μελέτη. Σημειωτέον πως δεν είδαμε κάποια σχετική αναφορά στο γραφικό αυτό πέτρινο γεφυράκι άρα και επίσημη διασφάλιση του από τυχόν εκτροπές του έργου.

4. Στο σημείο διέλευσης της περιμετρικής και συγκεκριμένα ανάμεσα στο πέτρινο γεφύρι και στο κόμβο με τη οδό Βλαμαρής προβλέπεται μικρό πεζοδρόμιο πλάτους μόλις 1.2 μέτρων.

5. Γενικά, μεγάλη εντύπωση έκανε το γεγονός πως ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, που σήμερα προσφέρει μια απαραίτητη, όμορφη και ασφαλή διέλευση πεζών από τη πόλης μας στη φύση, δεν λήφθηκε υπόψιν στη μελέτη της περιμετρικής οδού αλλά και στη μετέπειτα διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής της.

Ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, που οι μπουλντόζες βρίσκονται δίπλα στο μονοπάτι, μπορεί να υπάρξει μια λύση, ώστε να μη χαθεί.

Για αυτό το σκοπό η Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου κάνει τις παρακάτω προτάσεις:

1. Να διασωθούν οι πέτρινες πλάκες επίστρωσης του μονοπατιού της Στήνιας.

2. Να χρησιμοποιηθούν οι πλάκες αυτές στο πεζόδρομο που εφάπτεται στη περιμετρική οδό και να γίνει λιθόστρωτος.

3. Ο πεζοδρόμος αυτός να κατασκευαστεί με μεγαλύτερο πλάτος (τουλάχιστον 3.5 μέτρων) και να αποτελέσει συνδετήριο τμήμα του μονοπατιού. Αυτό μπορεί να γίνει καθώς η ζώνη απαλλοτρίωσης από τη μία πλευρά της περιμετρικής οδού το επιτρέπει.

4. Στα σημεία υποχρεωτικής αποκοπής του πεζόδρομου/ μονοπατιού με την περιμετρική οδό να εξασφαλιστεί η ασφαλή διέλευση των πεζών με τις απαραίτητες σημάνσεις και όλα τα αναγκαία μέσα.

5. Στο σημεία αυτά, ειδικά στο βόρειο τμήμα της περιμετρικής όπου και θα υπάρχει σημαντική υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην οδό και τη σύνδεση με το μονοπάτι, να εξασφαλιστεί η συνέχιση του μονοπατιού και η διέλευση των πεζών με τη κατασκευή ανάλογης ράμπας ή βαθμίδων.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι απλές, πρακτικές και με πολύ μικρό κόστος σε σχέση με τον οικονομικό προγραμματισμό όλου του έργου αλλά και τα οφέλη που θα αποκομίσουν. Για αυτό ζητάμε άμεσα την ευαισθητοποίηση του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλων των παραγόντων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη προστασία, επισκευή και ανάδειξη του μονοπατιού της Στήνιας.

Μέλη της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Βαθέος κ. Φίλιππα Πετρούσκα (27/03/08) στο γραφείο του όπου εξέφρασαν τις απόψεις τους και παρέδωσαν γραπτώς τις προτάσεις τους.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. Side21 said

  Απαραίτητη η ανάδειξη του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της Σάμου, έτσι ώστε να ασκηθεί κάθε μορφή πίεσης σε όλους τους υπεύθυνους φορείς. Μόνο έτσι θα γίνει δυνατή η προστασία του παραδοσιακού μονοπατιού και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Το να κόβουμε δένδρα, να κατεδαφίζουμε νεοκλασσικά κτίρια, γεφύρια, καλντερίμια και να γεμίζουμε τον κόσμο με άσφαλτο, τσιμέντα και εκτρώματα δε νομίζω ότι λέγεται «πολιτισμός» . . .

 2. politis said

  καλές οι προτάσεις..να δούμε τι από όλα αυτά θα γίνει..

 3. Tasos said

  μπράβο για τη πρωτοβουλια … θα το θέσω σαν θέμα και στον ορειβατικό (ΕΟΠΣΣ) μήπως μπορέσουμε και εμείς να ασκήσουμε κάποια πίεση …

 4. Γιώργος said

  Οι σημερινοί Σαμιώτες δείχνουν δυστυχώς να μην ειναι γνώστες του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του πιό μακρυνού, όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον στο νησί με αποτέλεσμα να βιώνουμε σήμερα μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν τραγική. Αν δεν μπει φραγμός σε ορισμένες δραστηριότητες σαν αυτή που αναφέρετε στην προτασή σας (εξαιρετική πρωτοβουλία) τα αποτελέσματα σε λίγα χρόνια θα ειναι ανεπανόρθωτα.
  Να παραθέσω στο φόρουμ και μια ρήση του Σίγκμουντ Φρόυντ πάντα επίκαιρη, δανεισμένη από ένα βιβλίο του Γιώργου Σφήκα που μπορεί να δείχνει λίγο υπερβολική αλλά αναλογιστείτε το παράδειγμα του νησιού του Πάσχα<>

 5. eupalinos said

  Έχει ήδη ξεκινήσει η ανασκαφή και η καταστροφή του καλντεριμιού της Στήνιας, καθώς δεν έιδαμε να διαφυλάσσονται οι πέτρες για την επαναχρησιμοποίησή τους, όπως και προτάθηκε…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: