Δράσεις πολιτών στο Πυθαγόρειο

Είδαμε πρόσφατα στους δρόμους του Πυθαγορείου φέιγ-βολάν με διαμαρτυρίες, προφανώς ορισμένων κατοίκων, για τη προτεινόμενη νέα χρήση του πεζόδρομου που κατασκευάζεται.

Οι κάτοικοι, πιστεύουμε όχι άδικα, ζητούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας επί του νέου πεζόδρομου .  Δεν είναι ανάγκη τα Ταξί και άλλα οχήματα να φτάνουν μέχρι τη προκυμαία του όμορφου και γραφικού λιμανιού του Πυθαγορείου. Η πρόταση χρήζει περαιτέρω έρευνας και μελέτης, η οποία, θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη χρήση κάποιου τραμ που να συνδέει το Πυθαγόρειο με την ευρύτερη περιοχή του κάμπου Χώρας και τη παραλία.

Ακόμη, η χρήση ποδηλάτων και η δημιουργία ποδηλατόδρομων είναι ιδανική για τη τοπογραφία της όλης περιοχής. Είναι πολύ θετικό που οι πολίτες σιγά-σιγά στο τόπο μας αρχίζουν να αντιδρούν δυναμικά και να προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις στα συχνά ελλιπή και φτωχά σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη συμμετοχή και αποτελεσματική δράση σε όλα τα επίπεδα.

Advertisements

10 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Ας ελπίσουμε οι διαμαρτυρίες να δώσουν το μήνυμα στο Δήμο ώστε να δημιουργήσει υποδομές ενισχυτικές στην Ανάπτυξη της Ποιότητας στο Πυθαγόρειο.
  Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες καθώς δεν εμφανίζονται συνεχώς.

 2. Η συμπαθής τάξη των Ταξιτζήδων πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργεί ως αρπακτικό.
  Τέτοιες αντιλήψεις κάνουν κακό στην τουριστική ανάπτυξη.
  Είναι ανεπίτρεπτο η Σάμος (όχι μόνο το Πυθαγόρειο) να μην έχει αστική συγκοινωνία που να συνδέει αεροδρόμιο, λιμάνια, παραλίες και πόλεις από τα χαραμάτα μέχρι τις 01.00 τα μεσάνυχτα. Στις περισσότερα νησιά που πήγα (Σαντορίνη,Χίος, Ρόδος, Σύρος) αυτό υπάρχει.
  Στη Σύρο μάλιστα υπάρχει δωρεάν αστική μέσα στην πόλη από τον Δήμο.
  Συγκεκριμένα για την περιοχή Πυθαγορείου, πρέπει να υπάρχει αστικό με μίνι μπας: Πούντες-Μαρίνα- Πυθαγόρειο- Λιμάνι- Ποτοκάκι κάθε μισή ώρα το καλοκαίρι σε ώρες αιχμής και Μυτιληνιοί-Μεσόκαμπος-Πυθαγόρειο- Αεροδρόμιο- Ηραίον κάθε μιάμιση ώρα το πολύ.
  Η εταιρεία που θα αναλάβει αυτή την δουλειά μπορεί να είναι συνεργασία του δήμου και της τοπικής ένωση ταξί.

  Γνωρίζω από κοντά ότι έχει προταθεί αυτό κάποιες φορές από τον δήμο (με διαφοερτικούς δημάρχους), αλλά το έχουν απορρίψει οι ταξιτζήδες.

  Να φτιαχτεί ο δρόμος που συνδέει το Πυθαγόρειο με την Μαρίνα, τα ταξί να πάνε τέρμα στο Ρεματάκι και να βγαίνουν από την Μαρίνα έξω από την πόλη.
  Προσωρινά θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί που τώρα παρκάρουν τα τουριστικά λεωφορεία, κοντά στο Μουσείο (Τα Τουριστικά μπορούν να στο Πάρκινκ δίπλα στο δημοτικό, με μια μικρή δαπάνη για φτιάξιμο σωστής ράμπας καθόδου).
  Όμως πρέπει να γίνει προσπάθεια να αποσυμφορηθούν και αυτοί οι δρόμοι. Με μια μικρή σχετικά δαπάνη αν φτιαχτεί ο δρόμος ο παραλιακός προς Μαρίνα, το Πυθαγόρειο και ειδικά η προκυμαία θα αποκτήσει και άλλη, πολύ πιο άνετη πύλη εισόδου, γιατί δεν μπαίνει προτεταιότητα;

 3. Tasos said

  Πολύ σωστό βρίσκω το σχόλιο του φίλου «τσουκνίδα»…. εγώ είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτές τις προτάσεις … είναι ευκαιρία τώρα που θα τελειώσουν τα έργα να φύγει η πιάτσα των ταξί από το πεζόδρομο !!!!

 4. Από τη στιγμή που πλακοστρώνεται ο κεντρικός δρόμος, το σωστό είναι να πεζοδρομηθεί. Αν υπολογίσουμε και το ότι έχουν δημιουργηθεί πάρκινγκ και μπορεί κανείς να παρκάρει εκτός οικισμού μπορεί να απελευθερωθεί και το λιμάνι από τα αυτοκίνητα, άρα και οι εσωτερικοί δρόμοι. Να υπάρξει φροντίδα την ημέρα για ανεφοδιασμό των καταστημάτων και φυσικά μια κυκλοφοριακή ρύθμιση για όσους πηγαίνουν στο λιμάνι για επιβίβαση. Βασικά όμως ο κεντρικός δρόμος πρέπει να είναι για βάδιση και τα ταξί δεν μπορούν να εξαιρούνται. Οι πολίτες του Πυθαγορείου όμως έχουν τον πρώτο λόγο.

 5. CHE said

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΚΡΙΖΑ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ !!! ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ!!! ΤΩΝ ΒΡΩΜΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΑΣ!!ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΡΙΖΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΑ!!!!!!!!!!!!!!
  CHE

 6. Γ.Ι.K.Κ said

  Σήμερα στο Πυθαγόρειο πραγματοποιείται μία σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό, στο φθαρμένο και στο καινούργιο. Ανάμεσα στους τσαμπουκάδες, στους τσάμπα-μάγκες, στον τουρισμό της αρπαχτής και σε αυτούς που θέλουν το Πυθαγόρειο στο δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης που σέβεται τον τουρίστα και το χωριό και αναδεικνύει τις πολλές ομορφιές του. Το έργο της πλακόστρωσης του κεντρικού δρόμου και οι αντιδράσεις από τους τσάμπα-μάγκες και τα τσιράκια τους μέσα και έξω από το Δήμο (που πριν λίγο καιρό τους έβριζαν), ανέδειξαν αυτή την σύγκρουση. Ομως οι καιροί άλλαξαν. Αυτοί που αγαπούν το Πυθαγόρειο δεν θα πάνε στο πάτο μαζί με τους τσάμπα-μάγκες και τα τσιράκια τους. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραμείνουν τα ΤΑΞΙ στον πεζόδρομο (που το ξανακούσατε αυτό βρε «κοσμογυρισμένοι» απατεώνες;) με την ψήφο των τσιρακίων θα είναι η αρχή του τέλους για την μαφία που λυμαίνεται χρόνια τώρα το Πυθαγόρειο.

 7. eupalinos said

  Το Πυθαγόρειο κινδυνεύει να κηρυχθεί η πρωτεύουσα του «ΚΙΤΣ» στο νομό μας…σύντομα θα έχουμε και σχετικό ρεπορτάζ. Πάντως το έργο της πλακόστρωσης είναι άλλο ένα δείγμα νεοελληνικής μετριότητας, κακού σχεδιασμού και κακοτεχνίας. Συγκεκριμένα οι πλάκες δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά με αποτέλεσμα αντιαισθητικό αλλά και επικίνδυνο για το πεζό. Έχουν επικολληθεί σε υπόστρωμα μπετόν άρα σε πιθανές μελλοντικές διανοίξεις για αποκαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. αναγκαστικά να χρειάζεται να καταστραφούν. Οι πλάκες εχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος άρα στο οδόστρωμα/πεζόδρομο μεικτής χρήσης κινδυνέυουν να σπάσουν με το καιρό. Δεν έχουν γίνει σωστοί αρμοί και γενικά η τοποθέτηση και κατασκευή δεν είναι προσεγμένη. Φυσικά και το θέμα της χρήσης από αυτοκίνητα είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς όπως σε τόσες άλλες αποφάσεις, «μελέτες» και έργα είναι άλλη μια δουλειά «του ποδαριού».

 8. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΚΑΛΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ – «Να φτιαχτεί ο δρόμος που συνδέει το Πυθαγόρειο με την Μαρίνα, τα ταξί να πάνε τέρμα στο Ρεματάκι και να βγαίνουν από την Μαρίνα έξω από την πόλη.»

  ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ?!

 9. Ανενεργός said

  Απο κριτικη καλα παμε.Μας φταινε ολοι αναθεμα τους.Ποδηλατοδρομους διαβαζω,αστικη συγκοινωνια,τραμ!!!! κι αλλες φοβερες ιδεες.Αλλά:Ποιός απο εμας κυκλοφοραει με ποδηλατο ?Ποιός απο μας θα παρει λεωφορειο να παει για μπανιο και ψωνια ?Το εχουν στη Ροδο λεει στη Συρο και αλλου…Ποσους κατοικους εχουν εκει να το στηριξουν οικονομικα δε μας ειπε ο φιλος/φιλη.
  Τελικα για οτι παει στραβα στο Πυθαγορειο απ οτι διαβαζω φταινε τα αρπαχτικα οι ταξιτζηδες.Ευτυχως που υπαρχουν κι αυτοι να φταινε γιατι φυσικα δε φταιμε ολοι εμεις που κατεβαινουμε με τ αυτοκινητα μεχρι το ταρσανα κι αν ηταν τροπος θα το παρκαραμε και μπροστα στη καφετερια.Ουτε αυτοι που με μυνησεις εκλεισαν τον Πυθαγορα.Ουτε τα καταστηματα που με το προσχημα του ανεφοδιασμου παρκαρουν οτι ωρα να ναι στο κεντρικο δρομο.Μην στρεφετε φιλες και φιλοι τα πυρα σας κατα ενος επαγγελματικου κλαδου.Ενεργος πολιτης δεν ειναι αυτος που κρινει ειναι αυτος που κανει την αυτοκριτικη του και αφου φτιαξει τον εαυτο του πρωτα,μετα κρινει τους συνδημοτες.

 10. eupalinos said

  Δεν μπορούμε να συμφωνούμε με κάθε άποψη και σχόλιο που καταγράφεται εδώ. Ούτε κάνουμε κάποιο δικαστήριο, ούτε θέλουμε γενικεύσεις. Αν κάποιοι είναι ευχαριστημένοι με τη κατάσταση στο Πυθαγόρειο με γειά τους με χαρά τους. Πολλοί άλλοι προφανώς δεν είναι και το εκφράζουν. Συμφωνούμε οτι όσοι θέλουν να θεωρούνται Ενεργοί Πολίτες με τη καλή έννοια του όρου πρέπει να δίνουν όσο το δυνατόν το καλύτερο παράδειγμα.

  Περισσότερα για τις δράσεις, πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου μπορέιτε να διαβάσετε στα σχετικα Δελτία Τύπου και στο Press Kit που έχουμε συντάξει. Προτάσεις και ιδέες είναι πάντα ευπρόσδεκτες άλλωστε αυτό ακριβώς επιθυμούμε και πιστεύυμε – την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών με τα κοινά.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: