Βιώσιμες καλλιέργειες και προστασία βιοποικιλότητας

Η παγκόσμια οργάνωση Slow Food, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ΜΚΟ CEFA, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2007 ένα τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα προβλήματα των φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου που στοχεύει στη διευκόλυνση των διακρατικών σχέσεων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι καλλιεργητές και οι τοπικές κοινωνίες φτωχών χωρών θεωρούνται οι κύριοι θεματοφύλακες της βιοποικιλότητας και μιας παγκόσμιας υγιεινής διατροφής. Το πρόγραμμα λοιπόν της Slow Food στοχεύει στην επιμόρφωση των Ευρωπαίων σε εναλλακτικές πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας, ενθαρρύνοντας μοντέλα ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές τα οποία ανταποκρίνονται στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινοτήτων και ενισχύοντας την αλληλεπίδραση Ευρωπαϊκών και αναπτυσσόμενων κρατών, βασισμένη στις αρχές του Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trade). Κύριος σκοπός είναι να εξασφαλιστούν οι αρχές της εμπορικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ουσιαστική ενίσχυση και καλύτερες ευκαιρίες για τι αγροτοκαλλιέργειες.

Το μέλλον μας εξαρτάται εν μέρει από την επιβίωση πολιτισμών, συχνά άγνωστων σε εμάς, μα πολύ σημαντικών για τη προστασία της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών, που είναι και η βάση για τη μελλοντική διατροφή όλου του κόσμου.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας διεξάγονται σεμινάρια και ειδικά εργαστήρια στη Κύπρο (22-23 Μαΐου 2008 ) στα οποία συμμετέχει και ο Παντελής Τέρματα, κάτοικος Άμπελου Σάμου και ιδρυτής του Σαμιακού παραρτήματος της Slow Food στο τόπο μας. Ο Παντελής θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα της Σάμου σε εργαστήρια γευσιγνωσίας και μαγειρικής με διεθνές κοινό.

Ακόμη, το ερχόμενο Σεπτέμβριο το παράρτημα της Slow Food στη Σάμο, με τη πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Παντελή Τερμάτ, οργανώνει σεμινάρια και δραστηριότητες γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στην Άμπελο της Σάμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κίνημα της Slow Food και τις μελλοντικές δραστηριότητες της στο τόπο μας μπορείτε να απευθυνθείτε στον Παντελή. (Τηλέφωνο: 2273094381 ή Hλ. Ταχυδρομείο:slowfood@samos.nl)

Samos «Isle of Taste» festival
Slow Food Farmers Market
Wine tasting – Cooking with wine
Slow Food members diner
13 September 2008 from12 till 21 h.
Platia Keramidi – Ambelos- Samos
http://www.slowfood.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: