Πυθαγόρειο ΣΟΣ

Οικιστικές και άλλες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια στο Πυθαγόρειο έχουν εξελιχτεί σε μια απερίγραπτη, κακόγουστη συμφωνία που πάει από το κακό στο χειρότερο. Το αποτέλεσμα δεν έιναι μόνο απλά αντιαισθητικό αλλά προσβάλλει γενικότερα το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας. Επιτέλους ας μπεί ένα τέλος σε αυτό τον άτυπο διαγωνισμό ΚΙΤΣ και ας δούνε τη κατάσταση οι αρμόδιοι λίγο ποιο σοβαρά. Αναφερουμε μερικά παραδείγματα – προσοχή «βγάζουν μάτι»!

– Τα νέα φώτιστικά της παραλιακής. (δέιτε φωτό)
– Οι πέργκολες με τις επαίσχυντες διακοσμήσεις και διαστάσεις που κοντεύουν να φτάσουν διόροφα κτίρια.
– Το ερειπωμένο ξενοδοχέιο Πυθαγόρας.
– Οι κακοτεχνίες στις νέες πλακοστρώσεις
– Ένα παραμελημένο μνημείο, δίπλα στο άγαλμα του Πυθαγόρα, που θυμίζει ταφόπετρα.
– Ο χώρος του ταρσανά – αυτοκίνητα, σκουπίδια, βάρκες, τράτες, λούνα-παρκ και αρχαία τέιχη – όλα σε ένα!

.. και άλλα πολλά.

Advertisements

14 Σχόλια »

 1. Tasos said

  χάλια φώτα..σαν του Χάρου το δρεπάνι!..συμφωνώ και με τα άλλα σχόλια!

 2. Angelos said

  Welcome to Planet Suburbia!

 3. Μια καλή ιδέα για τα φωτιστικά θα ήταν να είχαν το σχήμα του ορθογώνιου τριγώνου, όπως είναι στο άγαλμα περίπου και νομίζω ότι ήταν πανεύκολο σαν παραγγελία, αλλά πού μυαλό.

 4. eupalinos said

  θα προσπαθήσω εδώ μια μικρή εξήγηση γιατί πολλοί ίσως αναρωτηθούν που συνίσταται το «φάουλ» αιθητικής:

  κιτς το [íts] O (άκλ.) : για κτ. που χαρακτηρίζεται από κραυγαλέα έλλειψη καλού γούστου, για κτ. που φτάνει στα όρια του γελοίου λόγω κυρίως των υπερβολικών και ετερόκλητων στοιχείων που το απαρτίζουν: Tο ~ επικρατεί στη ζωή μας. ~ θα μπορούσε να θεωρηθεί το κακόγουστο με καλή όμως πρόθεση. || (ως επίθ.): Παρακολούθησα ένα ~ θέαμα. [λόγ. < γερμ. Kitsch] (πηγή: Λεξικό Τριανταφυλλίδη )

  Στο παραπάνω φωτιστικό έχουμε λοιπόν τρία (3) ετερόκλητα στοιχεία:

  1. H λάμπα ή φωτιστικό
  2. Ο βραχίονας στήριξης (τόξο)
  3.Ο στύλος

  Τα τρία αυτά στοιχεία είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας, έχουν κακές αναλογίες, και γενικά αντιαισθητική σύνθεση. Από τεχνικής πλευράς η λάμπα με το γαλακτώδες προτατευτικό περίβλημα από γυαλί αλλά και το προσατατευτικό «καπέλο» μαύρου χρώματος δεν επιτρέπουν την μέγιστη φωτεινή ακτινοβολία άρα και την εξοικονόμηση ηλ. ενέργειας.
  Ο στύλος είναι παλαιότερος και «τεχνοτροπίας – απομίμησης 18ου-19ου αιώνα». Ο βραχίονας «σύγχρονης» και εντελώς άκομψης και άσχετης τεχνοτροπίας σε σχέση με το στύλο. Δείτε τα από κοντά για να διαπιστώσετε τη κακοτέχνία και την συναρμολόγηση της κακιάς ώρας.

  Γιατί μας ενδιαφέρει? Γιατί πρόκειται για δημόσιο έργο, που είτε το θέλουμε έιτε όχι, εκφράζει τους σημερινούς Σαμιώτες , και στη προκειμένη περίπτωση τη μίζερη και φτωχή πολιτιστική μας αντίληψη. Θα πείτε εδώ γίνονται τόσα άλλα! Ε, ξεκινάμε διορθώνοντας τα απλά και πρωχωράμε στα ποιο σύνθετα.

  Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι όλα πρέπει να έχουν ένα υπόβαθρο αρχαιο-νεο-ελληνικής σούμας ή κακαβιάς ή κοκταίλ..αυτό το κάνουν με άριστο τρόπο και γνωστά αποτελέσματα τα λογής τουριστικά μαγαζάκια με τα περιεχόμενα τους. Καλά και αυτά για τους φτωχούς (στο πνεύμα) επισκέπτες αλλά όχι να φτάσουμε να μας εκφράζει αυτή η κουλτούρα της φτηνής αντιγραφής.

 5. Δεν έχεις άδικο.
  Δυστυχώς στο Πυθαγόρειο, όπως και γενικότερα στο Νησί, γίνονται πολλά πράγματα με ταχύτητα.
  Ειδικά η φορντίδα της προκυμαίας Πυθαγορείου όμως, που είναι ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου, είναι κάκιστη.
  Να πω για την παιδική χαρά, που δεν συντηρείται, για την έλλειψη σε παγκάκια;
  Για το ότι όλο το καλοκαίρι, η βάση του αγάλματος Πυθαγόρα είναι τόσο βρώμικη που σου έρχεται εμετός ορισμένες μέρες;
  Ο περιτειχισμένος χώρος στον Ταρσανά γιατί δεν μετατρέπεται σε ένα παρκάκι;
  Το ξενοδοχείο Πυθαγόρας ανήκει και αυτό στο Λιμενικό Ταμείο.
  Είναι η ίδια ιστορία με το Ξενία στο Βαθύ.

 6. Tasos said

  και μετά θέλουμε και τουρισμό … Τρομάρα μας !!! η τουριστική σαιζόν έχει αρχίσει !!! πότε περιμένουμε να είναι όλα έτοιμα ? θα έχουμε και 10% αύξηση φέτος … έτσι θα υποδεχτούμε τους επισκέπτες ?

 7. dinos tzortzoglou said

  Χε χε χε…. Τα νεα φωτιστικα ειναι στα πλαισια της προωθησης της ελληνοτουρκικης φιλιας!!! Στο Κουσαντασι βαζουν με σταυρο……
  Ας σοβαρευτουμε ομως…
  Καποιος τα διαλεξε…… ΠΟΙΟΣ?????? Αρμοδιοι υπαρχουν???? ΠΟΙΟΣ μπορει (και επρεπε) να παρεμβει???? ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ επιλεγησαν?????? Και τελος παντων ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΙ ΕΙΧΑΝΕ?????

 8. ENERSIS said

  Σημαντικές όλες οι τοποθετήσεις και σίγουρα δημιουργούνται ερωτηματικά στο νου μας. Τί μπορούμε να αλλάξουμε όμως? Με ποιό τρόπο μπορούμε να μεταφέουμε το μήνυμα και στο Δήμο? Και όπως λέει ο Ντίνος οι λήπτες(αρμόδιοι) της απόφασης προφανώς επέλεξαν δίχως κριτήρια αισθητικής. Μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, ή είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι θα παραμείνουν τα πράγματα και έτσι θα λειτουργήσουν και στην επόμενη αλλαγή;

 9. ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΩ

 10. eupalinos said

  Η δραστηριότητες του Λιμενικού Ταμείου επηρεάζουν και το Δήμο Πυθαγορείου που δεν πάυει έστω και έμμεσα να έχει κάποια ευθύνη. ‘Αλλωστε θα έπρεπε αυτοί οι δύο φορείς τοπικής εξουσίας να συνεγάζονται, έτσι δεν έιναι?

  Τα τελευταία τρία σχόλια, με τα ερωτηματικά που θέτουν, φανερώνουν
  το γενικό τέλμα της όλης κατάστασης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Στην ουσία έχουμε κάποιο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης που υπολειτουργεί και κάνει ότι θέλει και όποτε το θέλει με σχεδόν καμία υπευθυνότητα.

  Έιτε έτσι, έιτε γιουβέτσι, το πολύ-πολύ σε τέσσερα χρονάκια μα μη ξαναβγόυν στις εκλογές – αυτό ειναι το μόνο τίμημα. Η συμμετοχή των πολιτών, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δυστυχώς συρρικνώνεται σε αυτά τα λίγα λεπτά που πέρνει να βάλουν μερικούς σταυρούς.

  Αδιαφάνεια, μυστικοπάθεια, έλλειψη ενημέρωσης, γραφειοκρατία και άλλα δεινά έχουν δημιουργήσει συρματόπλεγμα γύρω από την πολιτική ζωή και ουσιαστικά ο έγκλειστος και παραμελημένος είναι ο πολίτης, ο οποίος αφυπνίζεται και δρά μόνο όταν θίγονται άμεσα τα προσωπικά του συμφέροντα.

 11. dinos tzortzoglou said

  Παιδια η ερωτηση μου ειναι:΅
  Το Λιμενικο πηρε την αποφαση;
  Ποιος; Ο Κατρακαζος μονος του; Η Επιτροπη; Ποιος;
  Η «Αρχιτεκτονικη Επιτροπη» εχει καποιο λογο;
  Η Αρχαιολογικη ισως;
  Η Πολεοδομια;
  Ο Δημος;
  Μπορουμε – Θελουμε να κανουμε μια ερωτηση;
  Συμφωνοι οτι ΔΥΣΤΥΧΩΣ ετσι δρουν οι εκαστοτε μικρο-εξουσιες….
  Ισως και να μην μπορουμε να αλλαξουμε κατι (τωρα πια….)
  Ας μαθουμε-ας καταγγειλουμε-ας προτεινουμε-ας προσπαθησουμε-εστω, ας προλαβουμε το ….. επομενο……
  Ισως να το σκεφτουν μια δευτερη φορα αν ξερουν οτι απο … πισω θα εχουν και κατι «μυστηριους» που θα τους …. «κραξουν»……..

 12. πρώτη φορά σας επισκέπτομαι ενδιαφέρον και καλά οργανωμένο ιστόλογιο για τα τοπικά σας θέματα. Εξαίρετη πρωτοβουλία!!

 13. Μαριέττα Βαποράκη said

  ΤΑ ΕΙΔΑ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΚΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ. ΜΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ…..ΟΛΑ…;ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΡΩΤΑΜΕ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ .ΡΩΤΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΑ ΦΩΤΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ.

 14. "che" said

  ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΟΓΓΑΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΕΠΑΝΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΟΔΕΣ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΑΤΡΕΥΤΩΝ ΤΑΞΙΤΖΗΔΩΝ . ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ 500ΧΙΛ ΕΥΡΩ ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΓΟΥΣΤΑ ΚΙΤΣΑΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Ή ΚΙΤΣΑΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ???ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΙ (ΣΑΜΟΣ_ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ)ΣΕ ΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΠΙΑ???
  Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΕΙΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ!!!
  ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: