Πολύ άσφαλτος, λίγο φιλότιμο..

Η παραπάνω φωτογραφία συμβολίζει τη κουλτούρα της ασφάλτου που χαρακτηρίζει το τόπο μας. Συμβολίζει ακόμη την έλλειψη γούστου και διάθεσης ορισμένων να κάνουν το κατιτίς παραπάνω, συμβολίζει το μεράκι που χάθηκε..

Μια βροχερή νύχτα λοιπον το χειμώνα που μας πέρασε, ξηλώθηκε ένα μνημείο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο κέντρο της πόλης μας. Σκέφτηκαν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι τι να κάνουν με τη μεγάλη τρύπα που απέμεινε. Στίβαν το μυαλουδάκι τους για πολύ καιρό καθώς φαίνεται, δεν τους πέρασε ούτε σαν οπτασία μια ιδέα για το τι «μέλλει γενέσθαι» πριν απο το απολυτρωτικό γκρέμισμα. Έτσι, άσφαλτος από πίσω η λαική, άσφαλτος μπροστά το πάρκινγκ γέμισαν και τη τρύπα με άσφαλτο και πήγανε ήσυχοι και καθ’ όλα ευχαριστημένοι στα σπιτάκια τους. Δεν τους πέρασε απ΄το μυαλό να φυτέψουν ένα δεντράκι – όχι! Άσφαλτος και πάλι άσφαλτος – τα θέλουμε όλα «ασορτί» εδώ στο κλεινόν άστυ! Ρωτάμε λοιπόν από όλους τους αρμόδιους του δήμου πόσοι από αυτούς επιλέγουν άσφαλτο να στρώσουν και να διακοσμήσουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους?! Αν η απάντηση είναι κανείς, τότε γιατί επιμένουν να μαυρίζουν τη πόλη μας με πίσσα, γιατί επιμένουν να στρώνουν κάθε δρομάκι, κάθε πλατεία, κάθε γωνιά με τσιμέντο?!

Είναι αίσχος η πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ. Όλη εκείνη η περιοχή θα έπρεπε να έχει πλακοστρωθεί, να πεζοδρομηθεί, να μπούν παγκάκια, φωτιστικά χώροι ασφάλισης ποδηλάτων και το κυριότερο, να έχουν φυτευθεί δέντρα και να κυριαρχεί το πράσινο.

Ναι στο πράσινο, φρένο στο τσιμέντο και στην άσφαλτο – αυτή θα πρέπει να έιναι η λογική του Δήμου μας. Αυτή είναι η μόνη όμορφη, σωστή, βιώσιμη λογική.

Advertisements

13 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Έχω την αίσθηση ότι οι ίδιοι λήπτες αποφάσεων είναι εκείνοι που επέτρεψαν στο Βαθύ Μαΐο μήνα να έχουμε μια παραλιακή εργοτάξιο.
  Ας μην απορούμε για αυτά που γίνονται στον τόπο. Δυστυχώς αν δεν κάνουμε κάτι, θα βλέπουμε όλο και πιο παράξενα να συμβαίνουν.

 2. H τσιμεντρόστρωτη αισθητική είναι δυστυχώς ο κανόνας στους φορείς του νησιού. Έτσι μπορεί, άλλωστε, να ξεμπερδεύει κανείς εύκολα. Που χρόνος και διάθεση να σκεφτούν για παγκάκια, για χώρους πρασίνου, για πολίτες που θα μπορούνα να περπατούν χωρίς χιλιάδες εμπόδια στο δρόμο τους.

 3. Μιχαλιάδης Μιχ. said

  Ωραία, τα διαπιστώνουμε όλοι μας αλλά δεν βλέπω να κάνουμε και τίποτα… Συγκεντρώσεις, ενημερώσεις, επιμορφώσεις, ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π για να μάθουμε…τι : ότι χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο ; τι πρέπει να κάνουμε ; πώς θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα ;
  Αν δεν αλλάξουμε λογική, πάντα θα είμαστε δεύτεροι…πάντα θα ακολουθύμε τα γεγονότα…
  Απαιτείται δράση….
  Είδατε κανέναν να αντιδράσει σοβαρά για το ξήλωμα του μνημείου : Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είδατε να ξηλώνουν μνημεία ; Εδώ έγινε κι αυτό, όπως ενδεχομένως γίνει και το κόψιμο των πεύκων και να δείτε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει μύτη…τι και αν όλα αυτά αποτελούν ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ του ατόμου σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο. Δεν βρέθηκε μια αγωγή, μια σοβαρή αντίδραση βρε αδελφέ…
  Σε μια πόλη υπνώτουσα, μια πόλη που έχει πάρει την κατιούσα, όλοι μας κοιτάμε μοιρολατρικά τον επερχόμενο μαρασμό της και δεν κάνουμε τίποτα…

 4. Τώρα εγώ να διαφωνήσω με κάποιον από τους προλαλήσαντες δεν γίνεται, αφού εγκρίνω και επαυξάνω την ευαισθησία τους περί την πόλη αυτή και την…ασφαλτότητά της! Αυτό όμως που θα έλεγα πρόλαβε και τόπε ο Μιχάλης… «Ουδείς άσφαλτος» που είπε και η γνωστή αοιδός, αλλά τι κάνουμε για να ελαττώσουμε τη μαυρίλα και να προσθέσουμε χρώμα σαυτή τη πόλη; Αρκεί «να διαπιστώνουμε αργούς θανάτους» ή να «πούμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους»; Εγώ πάντως είμαι μέσα σε οποιαδήποτε κίνηση «εκπρασινισμού» αυτής της πόλης, ακόμα και δυναμική.

 5. ritsmas said

  Η Σάμος παραμένει ξεχωριστή

 6. τώρα βρε παιδιά, να πω του στραβού το δίκιο.
  Εντάξει, θα ήθελα η Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα να ήταν ένα ωραίο πλακόστρωτο με παρτέρια συνέχεια του δημοτικού κήπου κτλ κτλ.
  Θα ήθελα απέναντι, το παλιό κολαστήρι των προσφύγων να αναπαλαιωθεί και να μετατραπεί σε πολιτιστικό πολύχωρο…
  (Αλήθεια τι γίνεται με την Παλαιά Νομαρχία;)
  Να συμφωνήσω ότι το γεγονός ότι μπήκε άσφαλτος και όχι ένα παρτέρι, δείχνει προτεραιότητες (2 θέσεις πάρκινγκ ακόμα..)
  Αλλά κατά τη ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι να γίνεται τόσο μεγάλο θέμα…
  Υπάρχουν τεράστια ζητήματα σχετικά με την ποιότητα ζωής.
  π.χ η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας
  η έλλειψη χώρων αναψυχής πέραν του μικροσκοπικού δημοτικού κήπου

  …………………….

 7. eupalinos said

  Το ζήτημα φίλε Τσουκνίδα όπως το θέτουμε εδώ περιλαμβάνει και όλα αυτά που λες. Δεν μιλάμε πλεόν για μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά για μια πάγια κατάσταση. Δεν «κολλάμε» απλά για δύο θέσεις πάρκινγκ και δυο δέντρα αλλά με αφορμή αυτό το μικρό παράδειγμα κατακρίνουμε την γενική έλλειψη πρασίνου, πεζοδρόμων, ποδηλατόδρομων και γενικά όλων των βασικών προυποθέσεων για ένα πολιτισμένο, καθαρό, ασφαλές και βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Αν δεν δούμε μια αλλαγή νοοτροπίας από αυτα τα μικρότερα και συνεπώς ευκολότερα προβλήματα να μην περιμένουμε να αλλάξει και κάτι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

 8. Ανενεργός said

  μαλλον δεν εχει παρει πρεφα κανεις ποσα αυτοκινητα υπαρχουν στο βαθυ και ποσα ερχονται καθημερινα απο τα χωρια για διαφορες δουλιες στις δημοσιες υπηρεσιες,νοσοκομεια κλπ.το μνημειο ηρωων χωροφυλακης που αναφερετε καλως εφυγε.Δεν σκοτωθηκαν μονο χωροφυλακες στον εμφυλιο σκοτωθηκαν και πολλοι ανταρτες.Που ηταν το μνημιο τους?Υποθετω οτι θελετε πρασινο στο συγκεκριμενο σημειο και κανενα παγκακι να καθεστε σωστα?Θα ηταν μια λυση στο προβλημα με τον δημοτικο κηπο γιατι ειναι τοσοι πολλοι οι επισκεπτες του που δε βρισκεις αδειο παγκακι να κατσεις δεκαετιες τωρα.Κι εδω τα ιδια θα πω οπως στο αλλο θεα για το Πυθαγορειο.Ας αφησουμε λιγο το αυτοκινητο κι ας κατεβουμε στη παραλια με τα ποδια και μετα η τοπικη αυτοδιοικηση αν κρινει οτι δε χρειαζομαστε χωρους σταθμευσης θα φτιαξει και τους χωρους πρασίνου.Πιο ευκολα ριχνεις κοπρια απο ασφαλτο και πιο ευκολα φυτευεις δεντρα απο κολονες για φως που εριξαν οι γκαζιαρηδες της παραλιας.Ας κοιταξουμε το εγω μας για να φτιαξουμε το εμεις για τις επομενες γενιες

 9. eupalinos said

  Η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης δεν αποτελεί πανάκεια. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες όσο περισσότερα προνόμια δίνονται στους αυτοκινητιστές (πχ. πάρκινγκ) τόσο αυξάνεται και η χρήση των αυτοκινήτων. Αντίθετως αν δοθούν κίνητρα για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, μαζικά μέσα μεταφοράς) μειώνεται η χρήση των αυτοκινήτων. Αυτά όμως μπορούν να τα εξηγήσουν καλύτερα συγκοινωνιολόγοι και άλλοι αρμόδιοι επιστήμονες. Οι Ενεργοί Πολίτες προετοιμάζουν ημερίδα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα με σκοπό την επιμόρφωση και το δημόσιο διάλογο σε αυτό το ζήτημα. Οφέιλουμε βέβαια να ζητάμε αυτό που θεωρούμε σωστό απο εκεί και πέρα έχουμε τονίσει την ανάγκη μελέτης και εφαρμογής χωροταξικού σχεδιασμού.

  Δεν θεωρούμε σωστό και λογικό να υπερισχύει η κουλτούρα του αυτοκινήτου έναντι των δικαιωμάτων των πεζών. Οι πεζοί άλλωστε είναι πολλοί περισότεροι! Είναι εντελώς απαράδεκτο 9 στους 10 δρόμους της πόλης μας να μην έχουν πεζοδρόμια και σε αυτά που υπάρχουν να λειτουργούν ως χώροι στάθμευσεις τροχοφόρων! Να εφαρμοστούν επιτέλους οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί και να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε αυτή την άναρχη, επικίνδυνη και απολίτιστη κατάσταση.

 10. Μιχαλιάδης Μιχ. said

  Στον φίλο ΑΝΑΝΕΡΓΟ θα πω τα εξής :
  Το αυτοκίνητο δεν είναι παρά το μέσο εξυπηρέτησης των ανθρώπων. Εμείς καταντήσαμε να θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των οχημάτων σε βάρος των δικαιωμάτων των πεζών.
  Ως προς το θέμα της απομάκρυνσης του μνημείου από την πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα θα πω μόνο ότι δεν είδα σε καμιά χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ να απομακρύνουν κανένα μνημείο…αυτά κάτι αντιπροσωπεύουν…την ιστορία του τόπου – ειδωμένη αν θέλετε στην περίπτωση μας, κάτω από μια συγκεκριμένη γωνία. Το θέμα της ανέγερσης μνημείου της εθνικής αντίστασης ή όποιοι άλλου θέλετε μνημείου για να τιμήσουμε κάτι, είναι μια άλλη ιστορία για την οποία δεν διαφωνώ.Εξάλλου αγάλματα υπάρχουν στις αποθήκες του Δήμου μας αλλά η θέση τους φαίνεται είναι εκεί…και όχι σε κάποια πλατεία. Επίσης έχουμε καλλιτέχνες στο νησί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή..αρκεί να υπάρχει η βούληση και η αισθητική…
  Τέλος να διαφωνίσω μαζί σου και να πω ότι στις μέρες μας, πιο εύκολα ρίχνεις άσφαλτο παρά φυτεύεις ένα δένδρο..πολύ δε περισσότερο να το αφήσεις να ριζώσει…Ζωντανό παράδειγμα η πόλη μας..
  Όσον δε αφορά στην πρότασή σου να κοιτάξουμε πρώτα το εγώ μας και αργότερα θα ρθει και το εμείς…να σου θυμίσω ότι ο άνθρωπος είναι πρωτίστως κοινωνικό όν και αν κλειστεί «στο καβούκι» του, τότε αυτό που λέγεται κοινωνική πρόοδος, χάθηκε. Εξάλλου, σε αυτό προσβλέπουν σήμερα οι σχεδιαστές της παγκοσμιοποίησης… αποικοδόμηση των δομών εκείνων που αποτελούν πυρήνες της αντίστασης στα σχέδια τους -όπως είναι για παράδειγμα η οικογένεια- και να πάψει η συλλογική αντίδραση γιατί καθένα σαν άτομο τον χειρίζονται καλύτερα προς το συμφέρον τους….

 11. To μνημείο καλώς απομακρύνθηκε

  Ισως, αν είχαμε προοδεύσει πολιτικά, να μπορούσε να στηθεί μνημείο εθνικής συμφιλίωσης με τους νεκρούς και από τις 2 πλευρές…
  Και έτσι να μη συζητούσαμε τώρα περί παρετεριού.

 12. eupalinos said

  Μα το θέμα μας δεν είναι το μνημείο και οι διάφορες πολιτικές ιδεοληψίες. Το θέμα είναι η έλλειψη πεζοδρόμων, πρασίνου η καταπάτηση των δικαιώματα των πεζών. Η αναφορά σε αυτό το μεγάλο θέμα με όρους όπως «παρτέρι» μάλλον υποβιβάζει το πρόβλημα. Δεν ζητάμε εξωραϊσμούς με ζαρντινιέρες αλλά διαμόρφωση κια εφαρμογή σωστής χωροταξικής υποδομής.

 13. Ευπαλίνε κι εγώ είπα ότι η περιοχή ολόκληρη ταιριάζει για πεζοδρόμηση.
  Απλά σημείωσα το συνολικόν το πράγματος…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: