Καταστροφή προστατευμένης περιοχής στο Κέρκη!

Το όρος Κερκετεύς ή Κέρκης βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Σάμου. Από τους πρόποδες του βουνού έως τον βραχώδη όγκο του, υπήρχε χωμάτινος αγροτικός δρόμος ο οποίος οδηγούσε μέχρι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις (ελαιόδεντρα) και τα όρια της προστατευμένης περιοχής NATURA. Από το σημείο αυτό ξεκινούσε βατό μονοπάτι μέσα στα πεύκα, όπου οδοιπόρος χαιρόταν να περπατήσει, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα για να φτάσει στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στην κορυφή «Βίγλα». Εδώ και καιρό (23 μήνες) ο Δήμος Μαραθοκάμπου, Νομού Σάμου, άρχισε αυθαίρετες και παράνομες εργασίες διανοίξεως αγροτικού δρόμου με αποτέλεσμα να επηρεάσει σημαντικά την πλούσια πανίδα και την χλωρίδα του βουνού, να αλλοιώσει την όψη του, να αποκλείσει ορειβάτες και περιπατητές από το μονοπάτι και να προσβάλλει κατάφωρα τους νόμους και τις διατάξεις του κράτους καθώς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού παραβιάστηκε η προστατευμένη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Ζώνη ειδικής Προστασίας (SCI) & Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SPA) NATURA, GR4120003. Ακόμη το όρος Κέρκης έχει χαρακτηριστεί σημαντικός βιότοπος για διάφορα είδη πτηνών. (ΙΒΑ)

Ας υψώσουμε όλοι τη φωνή μας ενάντια σε αυτή τη κατάφωρη παρέμβαση και καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς μας!

Με πράσινο καταδεικνύεται η προστατευμένη περιοχή Natura GR4120003 και με κόκκινο ο νέος χωματόδρομος που κατασκευάστηκε εντός της προστατευμένης περιοχής.

Advertisements

11 Σχόλια »

 1. ENERSIS said

  Τί χρειάζεται να κάνουμε;

 2. Michaliadis Michael said

  Φίλοι μου, το μόνο που μας σώζει είναι ο συντονισμός δράσης από όλα α άτομα και συλλόγους που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον γιατί «η ισχύς εν τη ενώσει».
  Υπάρχει ο Ορειβατικός, ο Ευπαλίνος, η Κίνηση Περιβάλλοντος οι Ενεργοί Πολίτες αλλά και άλλοι συλλογικοί φορείς που πρέπει να καταγραφούν και να συντονιστούν.
  Για αρχή, κάνω την πρόταση από εδώ να ορίσουμε μια ημέρα για συνάντηση των ενδιαφερομένων, μια πανσαμιακή σύναξη, με θέματα που θα καθορίσουμε εκ των προτέρων.

 3. Τάσος Σαραντίδης said

  Καλή η πρόταση του Κ. Μιχαλιάδη !
  Εγώ σαν Τάσος αλλά και σαν μέλος του Ορειβατικού θα στηρίξω αυτή τη πρωτοβουλία.

  Εμείς πρόσφατα σαν Ορειβατικός Σύλλογος ΕΟΠΣΣ κάναμε μια καταγγελία και διαμαρτία στον Εισαγγελέα Σάμου αλλά και στη Διεύθυνση Δασών με κοινοποίηση σε Δήμους , Νομαρχία ,Εφημερίδες Ραδιόφωνα και περιβαλλοντολογικούς Συλλόγους για ένα άλλο ‘παράνομο’ έργο που έχει πρόσφατα ξεκινήσει στο μονοπάτι της Ευαγγελίστριας (διάνοιξη δρόμου με μπουλντόζες και σκαπτικά) αλλά για να δείτε πόσο πρόχειρα ενεργούνε τα βρήκανε σκούρα γιατί από εκείνο το σημείο το βουνό γίνεται πολύ απότομο και είναι όλο πέτρα… κατά τη γνώμη μου εκτός του ότι είναι ανεπίτρεπτο είναι και πανάκριβο έργο γιατί πρέπει να πέσει πολύ δυναμίτης εκεί μέσα για να φτιαχτεί ο δρόμος.
  Εμείς επιθυμούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της ανοησίας για να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι και να μην ανοίγονται δρόμοι στα βουνά χωρίς άδειες μελέτες ΜΠΕ κλπ…

 4. eupalinos said

  Νομίζω πρόκειται για το ίδιο «έργο» Τάσο. Να δούμε λοιπόν αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη και θα τιμωρηθεί κανείς για αυτά.

 5. Angelos said

  Η Σάμος έρχεται δεύτερη. Η Ικαρία πρωτοπορεί δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα. Βραβευμένη λεπτομερέστατη μελέτη για το έργο Ανάδειξης του Φαραγγιού της Χάλαρης (διάβαζε, μονοπάτια) πετάχτηκε στα σκουπίδια από τον μηχανικό που ανέλαβε το έργο. Πάνω στα παλιά μονοπάτια, κόβει το βουνό κι ανοίγει χωματόδρομους με ειδικό μηχάνημα! Είναι λίγο στενότεροι βέβαια (2 μ.) από τους συνηθισμένους, αλλά σίγουρα δεν είναι μονοπάτια! Εκείνος όμως βαφτίζει τους χωματόδρομους «μονοπάτια» και όλα εντάξει. Έξυπνο, ε;
  Το χειρότερο είναι που μερικοί που ξέρουν πως είμαι εκνευρισμένος με την κατάσταση, έρχονται και μου λένε «Μα περπατάς πιο άνετα τώρα, έτσι δεν είναι;» ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!

 6. Angelos said

  1) Πάνω στην ώρα που έρχονται από την Αθήνα η Φυσιολατρική Κίνηση ‘Βριλησσός’ για να περπατήσουν αυτή τη διαδρομή!

  2) Εκ πείρας σας λέω πως οι εγκαταλελειμένοι έρημοι και φυτρωμένοι με φυτά, παλιοί χωματόδρομοι γίνονται θαυμάσιες πεζοπορικές διαδρομές. Διαμαρτυρηθείτε και ζητήστε να βάλουν μπάρες με αλυσσίδες στην είσοδο του χωματόδρομου. Σε 5 χρονάκια θα έχει ξαναγίνει μονοπάτι! Δεν έχετε αδέσποτα κατσίκια εκεί, έτσι; Εμείς στην Ικαρία έχουμε αυτήν την κατάρα. Έτσι κάθε πληγή στο βουνό είναι ανεπανόρθωτη. Περνάνε τα κατσίκια και δεν αφήνουν τίποτα να φυτρώσει. Αλλά σ’εσάς δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Μπάρα λοιπόν!

 7. PAM said

  ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ.
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΟ
  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΠΑΡΑ
  Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΑΝΕΤΑ
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ
  ΦΙΛΙΑ

 8. PAM said

  ΚΙΝΗΣΗ
  1 ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ
  ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ.Λ.Π.
  ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΞΕΙ
  ΑΝ ΔΕ ΥΠΑΡΧΕΙ — ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ
  ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
  ΦΙΛΙΑ

 9. ENERSIS said

  Συμφωνώ με την πρόταση του Άγγελου για να βάλουμε μπάρες.
  Τί λέτε;

 10. ΘΑΝΑΣΗΣ said

  όλοι οι δασικοί δρόμοι χρειάζονται μπάρα και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο εποχούμενοι με συγκεκριμένες δουλειές και αρμοδιότητες. Το μέτρο ισχύει στη Γαλλία εδώ και 15 χρόνια. Το ίδιο να συμβεί και στο ανοσιούργημα της Ευαγγελίστριας και όντως σε μια πενταετία θα μετατραπεί πάλι σε μονοπάτι. Στα Σεϊτάνια (Κοσμαδιώτικα λιοτρίβια) όμως έχουμε μπετόδρομο, που πρέπει να ξηλωθεί και χρειάζεται να ανακινούμε συνέχεια το θέμα. Στην περιοχή Μαρνέικα, στο δρόμο προς το Μικρό Σεϊτάνι, ζώνη επίσης Α, απόλυτης προστασίας, απαιτείται μπάρα και να αρχίσουμε να δυσφημούμε τις αυθαιρεσίες του ξενοδόχου σε sites & blogs (Marnis bay το ονομάζει το συγκρότημα του).

 11. Γιώργος said

  Πάρα πολύ ωραία .Επιτέλους θα κτιστούν ενοικιαζόμενα στην Βαγγελίστρα, θα ανοίξει επιχορηγούμενο παραδοσιακό εστιατόριο στον ΑηΛιά ,θα κατασκευάσει ο δήμος Μαραθοκάμπου καντίνα στον παλιό ΑηΛιά για να δροσίζονται οι περηπατητές πριν την τελική ανηφόρα για την Βίγλα και κεινος ο έρμος ο κυρ Θανάσης θα μπορέσει επιτέλους σαν άνθρωπος να πάρει την γυναίκα του με τ΄αμάξι και ν΄άνέβει στο μοναστήρι να προσκυνήσει, που το βλέπει απο μικρός αλλά δεν το αποφάσιζε τόσα χρόνια να ανέβει ολη αυτή την ανηφόρα με τα πόδια.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: