Ανεμοστρόβιλοι στη Σάμο?

Δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για πραγματικότητα. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε πολύ πρόσφατη φωτογραφία (που μας έστειλε φίλη και αναγνώστρια) από ανεμοστρόβιλο ή αλλιώς «θαλάσσιο σιφώνα» λίγα μόλις μίλια από τις βόρειες ακτές της  Σάμου.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο το πλανήτη αλλά και στη πατρίδα μας. Να μην εκπλαγούμε λοιπόν όταν στο άμεσο μέλλον αντιμετωπίσουμε ακόμα χειρότερα. Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα καταστροφών ακόμη και ανθρώπινος θάνατος από ανεμοστρόβιλους.

Ίσως όλα αυτά να βοηθήσουν να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης) δημιουργεί τα αέρια του θερμοκηπίου (CO2,CO), τα οποία οδηγούν σταδιακά στη θέρμανση του πλανήτη και τις κλιματικές αλλαγές. Είναι λοιπόν ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι οι άνθρωποι, όπου και αν ζούμε, ότι τα προβλήματα αυτά θα μας επηρεάσουν όλους ανεξαιρέτως. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικά η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον της ανθρωπότητας και καθήκον του καθένα μας ξεχωριστά.

ΠΗΓΕΣ: ΑΝΑΤΟΛΗ , ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, InOut

Περισσότερα για τις Κλιματικές Αλλαγές στην ιστοσελίδα της Greenpeace.

Advertisements

11 Σχόλια »

 1. Angelos said

  Τρομερή φωτογραφία! Και όμως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Όχι βέβαια τέτοια τρομακτική «κολόνα», όμως αρκετές φορές έχω δει σίφουνες να υψώνονται από τη θάλασσα στα στενά ανάμεσα Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Θυμάμαι και μια φωτογραφία που είχε βγάλει μια γνωστή και την οποία κυκλοφόρησε στο ίντερνετ. Ήταν ένας σίφουνας στη θάλασσα ανοιχτά από τα Θέρμα, λίγο πιο πέρα από τον Άγιο Κήρυκο. Όπως και με αυτή τη φωτογραφία, έτσι και με εκείνη (αν και ο σίφουνας δεν ήταν τόσο ψηλός), όταν την έβλεπες, δεν πίστευες αυτό που έβλεπες!
  Το Αιγαίο «τα έχει όλα» -σημεία και τέρατα που έγραψαν γι’ αυτά οι αρχαίοι, ο Καρκαβίτσας, αλλά και οι σημερινοί ιστιοπλόοι. Ωστόσο, τα φαινόμενα κρίνονται σε συνάρτηση με τον τόπο, το μέγεθος και τη συχνότητα εμφάνισης. Ο τόπος είναι σωστός. Πράγματι «το μπουγάζι» ανέκαθεν έβγαζε σίφουνες. Όμως το μέγεθος; Ελπίζω ότι αυτό το «θηρίο» είναι περιστασιακό (παράγων, συχνότητα) και ότι για την εμφάνισή του έπαιξε ρόλο το πρώιμο φθινόπωρο κι οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες εξαιτίας των πρόσφατων βροχών. Ελπίζω να είναι αυτό, γιατί αλλιώς …

  υ.γ. συγχαρητήρια στο φωτογράφο για την ετοιμότητα και …τη γενναιότητά του! χαχα…

 2. diomis said

  ΟΥΑΟΥ !!!!!ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣ!!!
  ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΣ ΕΧΕΙ!!!
  CHE

 3. Alexandros said

  Ελάτε τώρα…. Βλέπετε μία υπέροχη φωτογραφία από ένα απολύτως σύνηθες καιρικό φιανόμενο και τραβάτε την ιστορία πολύ μακριά… Τι σχέση έχουν τώρα οι κλιματικές αλλαγές με το θαλάσσιο αυτό καιρικό φαινόμενο; Δεν θέλω να προσβάλλω τον συντάκτη της παρούσας ανάρτησης, αλλά νομίζω ότι υπερβάλει σε βαθμό ακατανόητο. Δεν πρέπει να χάνεται το μέτρο. Άλλο πράγμα είναι η οικολογική συνείδηση και άλλο η οικο-υστερία.

  Υ.Γ. Δηλαδή πριν από 2000 χρόνια δεν συνέβαιναν τέτοια φαινόμενα στη φύση;
  Υ.Γ.2

 4. eupalinos said

  Οι κλιματικές αλλαγές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ευθύνες του ανθρώπου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.

  Θα συνιστούσα δυο πολύ καλά βιβλία που εξηγούν τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στη ζωή του πλανήτη και τον άνθρωπο. Πιστεύω αυτά να σε καλύψουν:

  The Long Summer – How Climate Changed Civilization
  http://www.amazon.com/Long-Summer-Climate-Changed-Civilization/dp/0465022812

  The Weather Makers : How Man Is Changing the Climate and What It Means for Life on Earth
  http://www.amazon.com/Weather-Makers-Changing-Climate-Means/dp/0871139359
  – στα ελληνικά – http://www.isorropon.gr/writers.asp?id=30

 5. Alexandros said

  @eupalinos

  Το μεγαλύτερο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας δεν διαφωνεί με την ύπαρξη των κλιματικών αλλαγών που αφείλονται ΚΑΙ στην παρέμβαση του ανθρώπου.
  Από εκεί και πέρα , αν εσύ βλέπεις ένα «θαλάσσιο σιφώνα» και το μυαλό σου, συνειρμικά, φαντάζεται περιβαλλοντικά προβλήματα και μεγάλους κινδύνους, είναι ένα ζήτημα που χρήζει διερεύνησης από την πλευρά σου. Κοίταξε το…

  Εγώ θα σταματούσα και θα το θαύμαζα για όση ώρα διαρκούσε. Σας έργο τέχνης…. Φανταστικό φαινόμενο! Και υπέροχη φωτογραφία!
  φιλικά Αλέκος

 6. eupalinos said

  Με αφορμή αυτό το καιρικό φαινόμενο, το οποίο κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι, έκρινα χρήσιμη τη σύνδεση με το γενικότερο φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Προσωπικά είναι κάτι το οποίο δεν έχω ξαναδεί ούτε έχω ξανακούσει, στον αιγαιακό χώρο. Από ότι διαβάζω είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο που όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνότερα.

  Γενικά όλα τα καιρικά φαινόμενα είναι αξιοθαύμαστα. Γα παράδειγμα τους πάγους στους πόλους τους θαυμάζουμε αλλά γνωρίζουμε ότι σιγά-σιγά λιώνουν και θα φέρουν μεγάλες επιπτώσεις στο πλανήτη – δεν επαναπαυόμαστε! Οι μόνοι που ζητούν επανάπαυση και πληρώνουν πολλούς «επιστήμονες» να μας πείσουν για το αντίθετο είναι οι μεγάλες πολυεθνικές που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα.

 7. Alexandros said

  Μπες εδώ:

  http://www.ert.gr/afieromata/clima/tornado.asp

  Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο. Δεν έχω κάτι άλλο να σου πω διότι νομίζω κινούμαστε σε διαφορετικά μήκη κύματος…

 8. eupalinos said

  Το κείμενο που παρουσιάζεις:

  1. Βασίζεται σε έρευνα μόλις 3 ετών!
  2. Αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έξαρση. («το 2002 είχαμε ρεκόρ ανεμοστρόβιλων») – κάτι που αναφέραμε εδώ.
  3. Δεν αναφέρει πουθενά ανεμοστρόβιλους στη περιοχή της Σάμου και από όσο γνωρίζω δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα μέρη μας.

  4. Τέλος, είναι προφανές πως έχεις κολλήσει στον «ανεμοστρόβιλο» και έχεις χάσει την ουσία του θέματος. Εμείς αναφέραμε απλά πως με δεδομένες τις κλιματικές αλλαγές «..να μην εκπλαγούμε λοιπόν όταν στο άμεσο μέλλον αντιμετωπίσουμε ακόμα χειρότερα (φαινόμενα)..».

  ‘Έτσι άπλα με αναφορά σε αυτό το «καιρικό συμβάν» καλούμε όλους να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο κλίμα και να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που πρέπει, αυτά που μας προτείνουν οι ειδικοί.

 9. ΚΑΡΑΒΟΥΛΙΑΣ ΑΘ. said

  Όσο αναφορά για το αρθρο σας με τον ανεμοστροβιλο στην Σάμο είναι αληθής και το ξερω γιατι αποτελώ πλήρωμα του Ε/Γ – Ο/Γ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. και εκεινη την ημερα και αυτην την ώρα είχα βαρδια στην Γεφυρα του πλοιου , οπου ειχαμε φυγει απο την χιο περιπου 7 η ωρα το πρωι με κατεφθυνση προσ Σαμο . Απο τον συγκεκριμενο ανεμοστροβιλο περασαμε περιπου περι τα 2 ν.μ. αποσταση και αν θελετε εχω και μικρησ διαρκειας βιντεο που τραβιξαμε αυτον τον ανεμοστροβιλο , αν και μπορω να σας πω οτι και παλιοτερα , λογω τησ φυσεως του επαγγελματος μου εχω δει στο αιγαιο ξανα ανεμοστροβιλους , απο Ροδο προς Καστελοριζο , αλλον μετα την κυθνηο προσ Συρο και στο Βορειο Αιγαιο και στο νοτιοδυτικο κρητικο πελαγος και συγκεκριμενα νοτια τησ Κασου.

 10. eupalinos said

  Πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε για τισ πληροφορίες. Μπορείτε να μας στείλετε το βιντεάκι στο efpalinos_135@yahoo.gr

  Τι διαστάσεις είχε ο ανεμοστρόβιλος? Υπάρχουν άλλες ενδείξεις για αυτό το φαινόμενο στη περιοχή της Σάμου? Τα τελευταία χρόνια έχετε δει ή ακούσει το φαινόμενο συχνότερα?

 11. ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ said

  Οι ανεμοστρόβιλοι -«τρούμπες» όπως χαραχτηριστικά ονομάζονται από τους ντόπιους – παρατηρούνται στην νότια πλευρά της Σάμου καιόχι στην βόρεια .Οι περιοχές που πλήττονται είναι το Πυθαγόρειο και ο Κάμπος Μαραθοκάμπου. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ή μάθει στα 20 χρόνια που κατοικώ στο νησί για ¨»τρούμπα » στο βόρειο μέρος .

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: