Ο απροστάτευτος πολίτης

Πως   μπορεί άραγε  ο πολίτης, να αμυνθεί  απέναντι στην πολιτεία, όταν  νοιώθει απροστάτευτος από αυτήν και τους εκπροσώπους της; Πως μπορεί να αμυνθεί απέναντι στην αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, όταν παρακάμπτεται η νομοθεσία χάριν του εργολαβικού κέρδους; Οι κάτοικοι της Στήνιας, παλεύουν για την αυτονόητη προστασία  τους, από  τα «φουρνέλα» και  τον δυναμίτη, που προξένησαν υλικές  ζημιές στα σπίτια τους, πιστοποιημένες από  τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο περιφερειακός δρόμος περνάει  μόλις 20 – 30 μέτρα από τις αυλές   τους, και ο Δήμος Βαθέος,  καταρχήν απαγόρευσε την χρησιμοποίηση εκρηκτικών  και αναίρεσε την άδεια του εργολάβου (16/5/2008), αλλά  μετά (28/7/2008) του  ξανάδωσε την άδεια χρήσης εκρηκτικών.

Στην μικρή μας κοινωνία, θα πρέπει να προ φυλάσσουμε τους συμπολίτες μας,ώστε να μην εκτίθενται σε σοβαρές ανασφάλειες, όπως ο φόβος του κινδύνου καταστροφής της κατοικίας τους, αλλά ακόμη χειρότερα, του τρόμου του κινδύνου αυτής της ίδιας της ζωής τους. Θα πρέπει να αντιδρούμε στην κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη, του δικαιώματος να μην κινδυνεύει η ζωή του και το σπίτι του, από δυναμίτες και φουρνέλα.

Ο περιφερειακός δρόμος Βαθέος, θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας.  Όμως, όπως κάθε αναπτυξιακό έργο, για να προάγει πράγματι την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, δεν μπορεί παρά να γίνεται με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο, σε στοιχεία που καθορίζουν τις ρίζες και την ιστορία μας, όπως παράδειγμα, το μονοπάτι της Στήνιας.

Κύρια όμως, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στον προσωπικό του χώρο, είναι στοιχεία, που εκπροσωπούν την πολιτισμική μας ταυτότητα. Οι αστοχίες και οι υπερβολές στην μελέτη χάραξης του δρόμου, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη τεχνογνωσία από τους φορείς εξουσίας. Επιμένουν όμως σε ξεπερασμένους πλέον για την εποχή μας δρόμους ταχείας κυκλοφορίας σε νησιωτική περιοχή, ενώ ήδη έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Κατασκευάζουν υπόγειες διαδρομές 4 και 5 μέτρων βάθους, σε μια περιοχή απείρου κάλλους, κατά μήκος ενός γραφικότατου φυσικού κόλπου, του κόλπου Βαθέος. Η ξεπερασμένη πλέον αντίληψη, ενός δρόμου μόνο από μπετόν όπου τρέχουν αυτοκίνητα, μπορεί να μετεξελιχθεί, δημιουργώντας δρόμους αναβαθμισμένους, όπως σε όλη την νησιωτική Ευρώπη, με παράλληλους και κάθετους πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους όπου θα ήταν επιτρεπτό, με παρατηρητήρια, σημεία θέας και περιαστικά άλση, ώστε ο δρόμος, να αποτελεί στοιχείο καθημερινής ποιότητας ζωής για τον πολίτη. Μόνο με γνώμονα τον άνθρωπο και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, θα έχουμε ανάπτυξη με ταυτότητα, προοπτική και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας.

Οι Ενεργοί Πολίτες Σάμου, συμπαραστέκονται  στους συμπολίτες μας, πιστεύοντας ότι οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας εκφράζοντας την πολιτεία, θα επιδείξουν τελικά τον αναγκαίο σεβασμό, που αξίζει στους πολίτες αυτής της πόλης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: