Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας

Τι κάνει ένα σπίτι «ωραίο»; Γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ ως προς τις προτιμήσεις και τα γούστα τους; Μπορούν τα κτίρια να μας κάνουν ευτυχισμένους; Στην «Αρχιτεκτονική της ευτυχίας» ο Αλαίν ντε Μποττόν καταπιάνεται με μια σχέση που βρίσκεται στο κέντρο της ζωής μας. Τα κτίριά μας -και τα αντικείμενα με τα οποία τα γεμίζουμε- μας επηρεάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Οι τοίχοι, οι δρόμοι, οι αυλές, οι ταράτσες έχουν αισθήματα. Και η αρχιτεκτονική μαρτυρά ότι ο καθένας από μας είναι διαφορετικός, ότι ο χώρος μάς επηρεάζει ριζικά. Κατά τη γνώμη του Αλαίν ντε Μποττόν, η αρχιτεκτονική μάς δείχνει ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε σε «ιδανικές συνθήκες». Στρέφοντας τους προβολείς από μια ταπεινή μονοκατοικία σε μερικά από τα πιο φημισμένα κτίρια του κόσμου, ο Ντε Μποττόν εξετάζει πώς οι ιδιωτικές κατοικίες και τα δημόσια κτίρια -από εκείνα του Αντρέα Παλλάντιο μέχρι εκείνα του Λε Κορμπυζιέ και του Νόρμαν Φρέιζερ επιδρούν στον τρόπο που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε, καθώς και πώς οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να εργαστούν έτσι ώστε να αυξάνουν τις δυνατότητές μας στο κυνήγι της ευτυχίας. Η «Αρχιτεκτονική της ευτυχίας» αποτελεί μια περιήγηση στη φιλοσοφία και την ψυχολογία της αρχιτεκτονικής. Και θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα σπίτια μας, την πόλη μας -και για τον εαυτό μας.

Περισσότερα για την Αρχιτεκτονική της Ευτυχίας.

Από το βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. tsofli said

  Eίμαι 25 χρόνών και εδώ και κάποια χρόνια δεν ζω στη Σάμο, την
  επισκέπτομαι όχι τόσο συχνά με αποτέλεσμα να παρατηρώ ευκολότερα τις αλλαγές στο αστικό τοπίο.
  Είμαι από το Καρλόβασι, περιοχή της Σάμου που χαρακτηρίζεται για την αρχιτεκτονική του. Διατηρητέα και μη, κυρίως νεοκλασσικά κτίσματα.
  Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση στη περιοχή με αποτέλεσμα να κτισθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κτίρια πολυκατοικιών, καταστημάτων αλλά και μοκατοικίες.
  Δεν μπορώ να κρίνω τη ποιότητα των κατασκευών αλλά από αισθητικής άποψης δυστηχώς δεν καταφέρνουν
  αυτά τα κρίσματα να είναι τουλάχιστον ανύπαρκτα!! Έντονη χρωματισμοί και κιτς αρχιτεκτονική σχεδίαση!!
  Έγώ την ονομάζω αρχιτκρονική «rooms to let». Αν παρατηρήσετε θα καταλάβεται πολύ εύκολα γιατι!!
  Θα ήθελα λοιπόν να σας προτείνω να επιδιώξετε μία δημοσίευση σε κάποια εφημερίδα για το συγκεκριμένο θέμα.
  Καταρχήν να γίνει μία έρευνα για το ποιοί είναι οι ενεργοί αρχιτέκτονες στη Σάμο, να μιλήσουν για τα έργα τους, τί είναι αυτό που τους οδηγεί σε αυτή τη σχεδίαση.Να μας παρουσιάσουν τιε εργασίες/ μελέτες τους. Πώς κατέληξαν σε αυτή τη σχεδίαση, πώς επέλεξαν τα υλικά, τι ρόλο έπαιξε η χρηστικότητα και η αφομοίωση με το υπόλοιπο περιβάλλον…ή μήπως τίποτα από αυτά δεν ορίστηκε σαν προυπόθεση!!

  Οι ίδιοι αναγνωρίζουν την εικόνα του αστικού τοπίου που μας παραδίδουν? Τους αρέσει? Θεωρούν ότι αναδεκνύουν την άριστη αρχιτεκτονική του παρελθόντος ή την θάβουν και αυτή χάρην της προχειρότητας.

  Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να μείνουμε κολλημένη στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του παρελθόντος, δεν θα ήταν πιο δημιουργηκό όμως να εξελίξουμε την νέα αρχιτεκτονική και να εντάξουμε την κληρονομία που έχουμε στο πλέον τρόπο ζωής μας. Να βρούμε την ισσοροπια και γιατί όχι να γίνουμε ένα νησί άξιοθέατο.

  Γιατί να είμαστε τουριστικά επισκέψημοι μόνο για τις φυσικές ομορφιές μας. Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση άλλωστε είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη , αφού λοιπόν καταστρεφουμε σιγά σιγά το περιβάλλον, αφου δημιουργούμε οικόπεδα εις βάρος του γιατι να μην τα αξιοποιούμε κατάλληλα…όταν στο τέλος δεν θα έχουμε να επιδείξουμε άλλη φυσική ομορφιά, τι λογος θα υπάρχει ώστε να έρθει κάποιος στη τόπο μας.

  Τι νομίζουμε επειδή στρώσαμε τα πεζοδρόμια μας με πέτρες, διατηρόυμε τη γραφικότητα των ελληνικών νησιών.

  Ποιον κοροιδεύουμε…τις ροζ, μοβ, κίτρινες πολυκατοικίες που υψώνονται ειρωνικά πάνω από τα κεφάλια μας δεν τις βλέπουμε.

  Πραγματικά θεωρώ πόλυ ενδιαφέρουσα μία τέτοια έρευνα. Εάν είχα τη δυνατότητα θα την έκανα εγώ, θα έπερνα μία μία τις οικοδομές αίσχοι για να βρώ ποιοι είναι αυτοί που αλοιώνουν κατα αυτό το τρόπο τη περιοχή, τι λένε για αυτά!Ποια είναι η γνώμη των πολιτών. Δεν μας αξίζει δηλαδή κάτι καλήτερο. Έστω ένας όμορφος και ύσηχος περίπατος στη πόλη.

  Οι δρόμοι, οι πλατείες, οι όψεις των κτιρίων είναι το εσωτερικό της πόλης μας. Όπως και στα σπίτια μας, όλοι θέλουμε

  το εσωτερικό τους να είναι ιδανικό για τη καθημερηνότητα μας γιατι να μην ενδιαφερθούμε και για το έξω από αυτο.

  Στη τελίκη εμείς οι ίδιοι είναι που το βλέπουμε και θα το βλέπουμε κάθε μέρα της ζωής μας.

  Μία τέτοια έρευνα έχει ανδιαφέρον και απο την αντίθετη άποψη. Ισως να κατάφερνε να πείσει εμένα και όλους όσους έχουν την ίδια απόψη ότι δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα λέμα αλλά αντίθετα έχουμε φτιάξει μία άρτια αισθητικά πόλη, ικανή να αναδείξει το πολιτισμό μας αλλά και άξια συνέχειάς του.

  Τέλος θέλω να πω, ότι το τι είναι αισθητικά αποδεκτό είναι σίγουρα υποκειμενικό. Ο J.N.L Durand(νεοκλασικισμός) έιπε ότι «η σωστή κατασκευή στηρίζεται στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και ότι η απόρροια της ορθής χρήσης των υλικών είναι ο σωστός συνδιασμός αρχιτεκτονικών στοιχείων».
  Θεωρώ ότι για ένα αρχιτεκτονα αλλά και πολιτικό μηχανικό η αισθητική δεν μπορει να αποτελει το υποκειμενικό και δευτερεύον κομματι της δουλειάς του. Εάν όντως ισχύει αυτό θα έπρεπε να μας αρκεί η γνώμη του εργολάβου ή του χτίστη!!

  Με τη πρόφαση του τι μας λες τώρα, εδώ ο κόσμος καίγεται, απλά υποτιμάμε τους εαυτούς μας.

 2. eupalinos said

  Καλώς ήλθες στο μπλογκ μας και ευχαριστούμε για τα εκτενή σχόλια. Σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Αν θέλουμε να ελέγξουμε συνολικά το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας δεν έχουμε παρά να δούμε την αρχιτεκτονική της. Αυτή δυστυχώς ή ευτυχώς δεν λέει ψέμματα καθώς καταγράφει την ίδια τη πραγματικότητα η οποία σαφώς δεν μπορεί να έιναι ωραιοποιημένη και φτιαχτή όπως σε ένα θεατρικό, κινηματογραφικό ή εικαστικό έργο. Η αρχιτεκτονική καθρεφτίζει τη δικιά μου κουλτούρα, τη δικιά, σου του γείτονα, του δημάρχου κ.ο.κ. Όταν η παιδεία και ο πολιτισμός υποβαθμίζεται συνεχώς και από παντού να μη περιμένουμε καλύτερα. Η πρόταση σου για έρευνα και ενημέρωση είναι πολύ καλή. Μια μικρή προσπάθεια ενημέρωσης και διαλόγου προσπαθούμε και από αυτό εδώ το ιστολόγιο (μπλογκ).

 3. ENERSIS said

  Άρχισα να διαβάζω το βιβλίο που προτείνεις φίλε Ευπαλίνε και πραγματικά είμαι ενθουσιασμένος. Πρόκειται για μια απλή αλλά ουσιασική προσέγγιση. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει ευαισθητοποιούν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις αρχιτεκτονικής(όπως π.χ. εμένα). Θα συμφωνήσω ότι το ιστολόγιο είναι πολύ σηματικό μέσο για να ανταλλάξουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: