ΨΗΦΙΣΜΑ: ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!


Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να εφαρμόσουν την  ισχύουσα νομοθεσία 2939/2001 για την ανακύκλωση  των συσκευασιών, καθώς και  την κοινοτική οδηγία 94/62 και ΚΥΑ 9268/469.  Όταν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος έχει περάσει σε νέες τεχνολογίες, ο Δήμος Σαμίων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επιμένουν σε  τακτικές του παρελθόντος, που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Καλούμε τους υπεύθυνους αυτούς φορείς στην ΑΜΕΣΗ χρηστή διαχείριση των απορριμμάτων! Επί τέλους ας εφαρμοστεί  και  στην Σάμο, η τεκμηριωμένη σε διεθνές επίπεδο  επιστημονική και θεσμική αξιολόγηση και ιεράρχηση των διαφόρων μεθόδων διαχείρισης των ΑΣΑ, που  βασίζεται:

1.Μείωση – Πρόληψη: Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η πολιτική ελαχιστοποίησης  της ποσότητας των παραγόμενων στερεών απορριμμάτων.

2.    Επαναχρησιμοποίηση

3. Ανακύκλωση:

 1. Mε  σχεδιασμό  κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών(χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, οργανικά και αδρανή).
 1. Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε όλο το νησί και τον Νομό.
 2. Ειδική διαχείριση  των μη οικιακών απορριμμάτων, όπως τα νοσοκομειακά ιατρικά και τα φάρμακα, που είναι εξαιρετικά τοξικά, αλλά και των υλικών που περιέχουν βαρέα μέταλλα.
 3. Συστηματική ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (ΑΗΗΕ) με ελεγχόμενη και πιστοποιημένη συλλογή και διάθεση αυτών, στους  πιστοποιημένους φορείς.

Απαιτείται:

 • Τοποθέτηση 4 κοντέινερ σε  κομβικά σημεία του νησιού τα οποία θα είναι φυλασσόμενα και ανοιχτά συγκεκριμμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας.
 • Ειδικά μικρά κοντέινερ σε σημεία των δημοτικών διαμερισμάτων, όπου θα αποθηκεύονται και θα φυλάσσονται συσκευές και ογκώδη αντικείμενα.
 • Προμήθεια μικρών πράσινων κάδων, ειδικών της περισυλλογής μικρών ηλεκτρ. συσκευών, (με ένα απλό τηλεφώνημα η ίδια εταιρία τοποθετεί) σε σχολεία και έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, συμβεβλημένων με την Electrocycle.
 • Τοποθέτηση κυλινδρικών κάδων ανακύκλωσης μικρών μπαταριών (ΑΦΗΣ),  σε κάθε δημόσια υπηρεσία του νομού, σε κάθε σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο νοσοκομείο και κέντρο υγείας.
 1. Ανακύκλωση συσσωρευτών & ορυκτελαίων

Τοποθέτηση ειδικών κάδων για τους χρησιμοποιημένους συσσωρευτές και ορυκτέλαια σε όλους τους προτεινόμενους από την νομοθεσία  χώρους, για συλλογή και μεταφορά αυτών των αποβλήτων από τις υπεύθυνες συμβασιούχες με την Σάμο εταιρείες ΣΥΔΕΣΥΣ και ΕΛΤΕΠΕ.Τα ειδικά αυτά απορρίμματα, συσσωρευτές -μπαταρίες, ορυκτέλαια, χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, ηλεκτρικές –ηλεκτρονικές συσκευές,  που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες, όπως κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδος, υδράργυρος και ψευδάργυρος, τα νοσοκομειακά και φαρμακευτικά απόβλητα  και χρωστικές ουσίες, απαιτείται να συλλέγονται ξεχωριστά και  να απομακρύνονται -τηρουμένων όλων των προδιαγραφών- από το νησί, αφού χρειάζονται ειδική κατεργασία για να εξουδετερωθεί η επικινδυνότητα τους.

 1. 6. Δημοτική και Οικιακή Κομποστοποίηση

Η λειτουργία  ενός  δημοτικού κέντρου  κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η οικιακή κομποστοποίηση, θα μειώσουν 30-40% τα συνολικά μας σκουπίδια, ενώ  συγχρόνως θα παράγουμε κομπόστ, ένα ΔΩΡΕΑΝ φυσικό οργανικό εγγειοβελτιωτικό λίπασμα, κατάλληλο για βιοκαλλιέργειες, κήπους και πάρκα. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ εκπόνηση μελέτης για δημοτική κομποστοποίηση και προώθηση κινήτρων για οικιακή κομποστοποίηση.

 1. 4. Η Υγειονομική ταφή απορριμμάτων και υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

Η επιτυχής εφαρμογή των  παραπάνω μεθόδων, θα  μειώσει συντριπτικά τον όγκο των απορριμμάτων έως και  90% και  ΜΟΝΟ  το 10% των υπολειμμάτων των ΑΣΑ θα καταλήξουν στο ΧΥΤΥ. Είναι αυτά τα υπολείμματα, που δεν μπορούν να υποστούν καμία περαιτέρω επεξεργασία, αδρανή υλικά, άρα ακίνδυνα και γι’ αυτό οι ΧΥΤΥ καμία σχέση δεν έχουν με τους ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο τα μη ανακτήσιμα και αδρανή απόβλητα πρέπει να γίνονται δεκτά σε ΧΥΤΥ, χώρος οργανωμένος  με όλες τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές ,ώστε να έχει 300 χρόνια ζωής. Αλλά ακόμη και από αυτά τα  αδρανή υλικά (μπάζα), μπορούν να αξιοποιηθούν και να παραχθούν επιστρωτικά υλικά (3Α) και αμμοχάλικο για τις ανάγκες οδοποιίας του νησιού μας.

Ο σχεδιασμός διαχείρισης των υπολειμμάτων, οφείλει να λάβει υπ’ όψιν όλες τις παραπάνω κατηγορίες απορριμμάτων και να στηριχθεί σε ταυτόχρονες δράσεις, όπως διαλογή στη πηγή, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ξεχωριστούς κάδους ανά κατηγορίες υλικών και τιμολογιακά κίνητρα σε όσους πρωτοστατούν στη μείωση των απορριμμάτων τους. Εξ άλλου οι δράσεις αυτές, μπορούν να συμβάλλουν και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού η αξιοποίηση κάποιων πρώτων υλών τοπικά (οργανικά, γυαλί, μπάζα), δημιουργούν ευοίωνες συνθήκες για την παραγωγή και την απασχόληση.

Η λύση είναι εδώ κοντά μας,

ονομάζεται ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών που  παράγουμε

και μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: