Βιώσιμη Κινητικότητα – Σεβασμός στον Άνθρωπο και τη Φύση

Σε πρόσφατη επικοινωνία του κ. Νομάρχη με μέλη των Ενεργών Πολιτών Σάμου, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Δήμου Βαθέος να κόψει τα πεύκα που βρίσκονται στην οδό Δερβενακίων. H οδός εφάπτεται στη κύρια πρόσοψη του κτίριου της Ν.Α. Σάμου και ομολογουμένως βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σκοπός του Δήμου Βαθέος φαίνεται πως είναι η θυσία των δέντρων για την ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού σε εκείνο το σημείο.

Σύμφωνα με τον κ. Νομάρχη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου έχει την άποψη ότι ο δρόμος πρέπει να είναι μικρού πλάτους, να μονοδρομηθεί, να παραμείνουν τα πεύκα και να κατασκευαστούν μεγάλα πεζοδρόμια για τους πεζούς.

Η κυκλοφοριακή κατάσταση στη πόλη μας αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα όμως η κοπή δέντρων για τη διαπλάτυνση δρόμων και την εξυπηρέτηση των «αναγκών» που επιβάλει η άναρχη πλέον χρήση των αυτοκινήτων είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Τα τελευταία χρόνια με την ανοχή όλων των πολιτών έχει δημιουργηθεί μια άθλια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την συστηματική και παράνομη καταπάτηση βασικών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πεζών. Είναι καιρός να αντιστραφεί αυτό το κατεστημένο. Η πόλη μας έχει ανάγκη από πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και γενικά σεβασμό προς τον πεζό, τον οποίο και έχει παραμελήσει με τρόπο εγκληματικό καθώς δεν του εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ασφάλεια.

Ακόμη, τα λιγοστά δέντρα στην πόλη μας την κάνουν ποιο όμορφη και ευχάριστη, φιλτράρουν την ατμόσφαιρα, σκιάζουν και δροσίζουν δρόμους και κτίρια και γενικά συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση του μικροκλίματος. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα δέντρα και να φυτέψουμε περισσότερα – όχι να τα κόβουμε για να φτιάχνουμε δρόμους και πάρκινγκ!

Καλούμε όλους τους πολίτες να δείξουν ενδιαφέρον, να ενημερωθούν και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το κυκλοφοριακό πρόβλημα με λύσεις βιώσιμες, φιλικές στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Καλούμε όλους να αντιδράσουν στα σχέδια για την κοπή των δέντρων και να απαιτήσουν περισσότερο πράσινο, περισσότερους πεζόδρομους και ασφαλέστερους δρόμους.

7 Σχόλια »

  1. Tasos said

    και εγώ μαζί σας … είναι κρίμα να κοπούν τα δένδρα…μηπως όμως είναι αργά ? οι εργασίες έχουν είδη αρχίσει ?

  2. Εκφράζω κι εγω τους φόβους μου και νομίζω ότι πρέπει να παρέμβουμε δια ζώσης κι όχι μόνο ηλεκτρονικά. Ωραίοι πάντως είναι, για να φτιάξουν ένα δρόμο που είναι χάλια χρόνια τώρα τους μπλέξανε τα δέντρα. Ο πολιτισμός του τσιμέντου και του μπετόν αρμέ.

  3. dinos tzortzoglou said

    Δε νομίζω ότι χρειάζεται … σύσκεψη για το θέμα… (?)_
    Μάλλον να κινηθούμε γρήγορα και ό,τι προλάβουμε…
    Βγάλτε κείμενο, υπογράφουμε, μαζεύουμε και άλλες υπογραφές…

    Αλήθεια τι γίνεται;
    Στο Πυθαγόρειο κόβουν τα δέντρα στον κεντρικό ;

  4. pam said

    ΓΕΙΑ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
    ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΤΟΙΧΙΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΚΡΙΒΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΥΠΑΡΙΣΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ
    ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΤΟΙΧΙΟ ΘΑ ΕΚΟΒΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ
    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΚΟΒΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΙΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ
    ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ -ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ (ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΟΠΗΚΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ)
    ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ
    ΟΠΟΤΕ ΒΟΥΡ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝΔΡΑ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΦΟΥ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ

  5. eupalinos said

    Νεότερα για το θέμα:

    Ιστοσελίδες που κάλυψαν την είδηση:

    Περιοδικό ΕΥΠΛΟΙΑ
    Ιστολόγιο Σαμιακού Βήματος
    Ιστολόγιο Γίωργου Σκαπέτη
    Ιστολόγιο Μαρίας Σεβαστάκη

    Ακόμη, σε προσωπική επαφή του κ. αντιδημάρχου Β. Καρλοβασίτη με μέλος των Ενεργών Πολιτών Σάμου, ο πρώτος επιβεβαίωσε τη πρόθεση του Δήμου να κόψει τουλάχιστον 3 πεύκα διότι «εμποδίζουν τη διαπλάτυνση και δεν είναι ωραία».

    Εμείς ρωτάμε όλα αυτά τα έργα και τις μελέτες γιατί δεν τις παρουσιάζουν δημόσια να ενημερώσουν σωστά και έγκαιρα τους πολίτες? Οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να μάθουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους? Για το συγκεκριμένο έργο αφού αποφάσισαν να κόψουν τα πεύκα προνόησαν να φυτέψουν εστω κάποια νέα, μικρά δέντρα? Αν κρίνουμε και από τις άλλες διαπλατύνσεις δρόμων, πεζοδρομήσεις και εξωραισμούς το κυρίαρχο υλικό είναι δυστυχως το τσιμέντο και η άσφαλτος.

    Αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι απλά 3 πεύκα γιατί ορισμένοι θέλουμε να το παίξουμε οικολόγοι αλλά, η γενικότερη αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον.

  6. dinos tzortzoglou said

    …»απλά 3 πεύκα….»
    Κάποτε στη Θεσσαλονίκη, (το ’91 ήταν;;;) μια ομάδα παιδιά πήραν αγκαλιά 2 … απλά πεύκα μπροστά στις μπουλντόζες του Κούβελα που ήθελαν να τα ξεριζώσουν…
    Η ενέργεια εκείνη συζητήθηκε πολύ τότε στην πόλη και από τότε το σκέφτονταν δυο φορές όταν ήταν να πάρουν μια τέτοια απόφαση….
    Είναι η αδιαφορία για το περιβάλλον όπως το είπες Ευπαλίνε…
    Είναι η αδιαφορία για τη ζωή μας και την ποιότητά της….
    Είναι η διεστραμμένη αντίληψη … κάποιων… για την αισθητική
    Τι θα πει …. «δεν είναι ωραία»;;;;;;;;;;;;;;;
    Ποιο δέντρο «δεν είναι ωραίο»;;;;;;;;;;
    Να μην πω τίποτα για τις μούρες τους -μας- ……..
    Το «Διοικητήριο» είναι το μέτρο του …. ωραίου;;;;;
    ΕΛΕΟΣ!!!
    Όπως είπε και ο Pam (διά ζώσης) τουλάχιστον αυτά τα δέντρα «μετριάζουν» ΚΑΠΩΣ την εντύπωση του ΟΓΚΟΥ του Διοικητηρίου..
    Δε μιλάμε για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ρε παιδιά…..
    Ας είναι λιγάκι πιο στενός, δε χάθηκε ο κόσμος…..

    Θα το βγάλουμε προς τα έξω το θέμα τελικά;

  7. dinos tzortzoglou said

    Επειδή το «έθεσα» παραπάνω…..και για να μην … αδικώ κανένα….:

    Σε επαφή μου με το Δήμαρχο Πυθαγορείου, με ενημέρωσε ότι θα ΞΑΝΑΦΥΤΕΥΤΟΥΝ δέντρα κατά μήκος του κεντρικού, σε κανονικές αποστάσεις και βάση αρχιτεκτονικής μελέτης.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε