Ένα υπέροχος οδηγός! (με αγάπη από την Ικαρία)

Οι Ενεργοί Πολίτες από τις Ράχες τις Ικαρίας με τη πρωτοβουλία και το μεράκι του Άγγελου Καλοκαιρινού εκδίδουν ένα καταπληκτικό χάρτη-οδηγό που ονομάζουν «Ο γύρος των Ραχών με τα πόδια». Ο καλοφτιαγμένος αυτός χάρτης καταγράφει πολλά μονοπάτια και διαδρομές που μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει και επιπλέον προσφέρει πολύ καλές οδηγίες με πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό. Ελπίζουμε να δούμε και εδώ στη Σάμο κάποια ανάλογη προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον οδηγό αυτό και που μπορείτε να τον προμηθευτείτε επικοινωνήστε με τον Άγγελο Καλοκαιρινό στο τηλέφωνο 2275041308 ή και με ηλ. ταχυδρομείο στο: aeikaria@hol.gr

Μπορείτε ακόμη να γραφτείτε και στο Yahoo! Group Hiking Ikaria που έχουν φτιάξει οι φίλοι μας και να δείτε φωτογραφίες, πληροφορίες, σχόλια επισκεπτών από τις όμορφες διαδρομές. Εμείς από εδώ συγχαίρουμε για άλλη μια φορά τον Άγγελο και τη παρέα του και ελπίζουμε να τους δούμε και να τα πούμε σύντομα από κοντά. Μπράβο παιδιά!

8 Σχόλια »

  1. Angelos said

    Φίλοι μου, σας υπερευχαριστώ για την τιμητική αναφορά! Είναι κάτι που λέω πάντα ότι ο πραγματικός έπαινος πηγαίνει στο εκπληκτικό περιβάλλον των νησιών μας. Αυτό ήταν που μου έδωσε την έμπνευση γι’ αυτή την πρωτοβουλία.
    Όμως υπάρχει και ένα μικρό πρακτικό μυστικό, απλό σαν το ‘αυγό του Κολόμβου’ που δίνει δύναμη στο όλο εγχείρημα. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του χάρτη πηγαίνουν στη συντήρηση, σηματοδότηση και επέκταση του δικτύου των μονοπατιών! Είναι δηλαδή ένα μη-κερδοσκοπικό αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η 1η έκδοση του ‘Γύρου’ έγινε το 2000 και κάλυπτε μια περιοχή περίπου όπως αυτή που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα. Είχε επιτυχία και η έκδοση εξαντλήθηκε. Η 2η έκδοση βγήκε το 2005 και κάλυπτε τριπλάσια έκταση. Ήδη φέτος προβλέπεται να εξαντληθεί κι αυτή. Του χρόνου (να ‘μαστε καλά) θα βγάλω την 3η έκδοση (οι νέες διαδρομές είναι ήδη έτοιμες, καθαρές και σηματοδοτημένες) που θα περιλαμβάνει τη μισή (δυτική) Ικαρία. Αν η ομάδα μου σταθεροποιηθεί και μεγαλώσει, στην 4η έκδοση θα καλύψω ολόκληρο το νησί, μπορεί και τους Φούρνους!
    Ήδη εδώ και καιρό, την ιδέα ήρθαν και αντέγραψαν με τη βοήθειά μου Παριανοί από τη Νάουσα και το σχήμα (φτιάχνω μονοπάτια – πουλάω χάρτη – φτιάχνω νέα μονοπάτια – πουλάω νέο χάρτη) πάει πολύ καλά εκεί.
    Σας προτείνω να κάνετε κάτι ανάλογο κι εσείς στη Σάμο. Αν δεν το κάνετε, το 2011 θα κάνω απόβαση στο Καλαμπάκτασι με το κλαδευτήρι και το πινέλο μου και η 5η έκδοση του ‘Γύρου’ θα περιλαμβάνει κι ένα κομμάτι της δυτικής Σάμου!

    χα χα χα!

    Να ‘σαστε πάντα καλά. Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη κι αέρας απ’ το Ικάριο πέλαγος να φουσκώνει τα πανιά αυτού του μπλογκ και των συντελεστών του.

    Άγγ.

  2. eupalinos said

    Άγγελε, εμείς ευχαριστούμε για τη πρωτοβουλία και το μεράκι σου. Πέρσι στην Ικαρία ο χάρτης σου (μαζί με τη κάμερα φυσικά) ήταν το ποιο σημαντικό εργαλείο που είχα πάντα μαζί μου!

    Η βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος αλλά και το καλόγουστο μεράκι (θυμάμαι τις σούπερ ταμπελίτσες σε μικρό σχήμα πατούσας) είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση!

  3. Η διαδρομή των μονοπατιών πάντως έτσι όπως απεικονίζεται σχηματίζει ένα ωραίο λουλούδι αν το παρατηρήσατε ή κάτι σε πλατανόφυλλο(περίπου εντάξει)φέρνει. ΄Ομορφο το σχήμα όπως και νάχει, σαν την πρωτοβουλία, σαν την Ικαρία,σαν τη φύση μας.

  4. Τάσος Σαραντίδης said

    Μακάρι να είχαμε στο νησί ανθρώπους με μεράκι και όρεξη σαν τον Άγγελο… ελπίζω μέχρι το 2011 που θα έχει «φτάσει» στη Σάμο να έχουμε κάνει και εμείς κάτι ! στο χέρι μας είναι … βέβαια εδώ ακόμα παλεύουμε όχι με το τι θα φτιάξουμε αλλά με το τι δε θα χαλάσουμε (πχ μονοπάτι της Στοίνιας και δυστυχώς την καταστροφή της αρχής του μονοπατιού της Ευαγγελίστριας του Κέρκη) θέλουν να κάνουν δρόμο που θα πάει στο Μοναστήρι… αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θέλει έρευνα…
    για να μην ξεφεύγω από το θέμα θέλω από τη πλευρά μου να συγχαρώ τον Άγγελο και να προσφέρω αφιλοκερδώς ότι χρειάζεται για να αναδείξουμε τα μονοπάτια της Σάμου !

  5. PAM said

    ΓΕΙΑ
    ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΚΑΡΙΑ SITE KAI ΣΤΑ LINCS ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΕ’Ι’ΣΤΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΚΕΦΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΘΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ– ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ —
    ΕΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
    ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ
    ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ -ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ (ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ)
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
    ΧΑΡΗΚΑ
    ΕΜΕΙΣ ΜΑΚΡΑΝ—- ΜΕΤΑ ΤΟ GRAND BOGAZ ΔΕΝ ΦΥΣΑΕΙ ΑΕΡΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ …ΤΟΠΙΚΗ ΝΗΝΕΜΙΑ
    ΟΣΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣ ΦΥΣΗΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

  6. Angelos said

    Για να σας ευχαριστήσω έμπρακτα για τα καλά σχόλιά σας, θα σας πω κι άλλο ένα μικρό τεχνικό μυστικό. Το project δεν ξεκίνησε ως επιχείρηση διάσωσης των παραδοσιακών μονοπατιών, αλλά σαν προσπάθεια να συνδεθούν μεταξύ τους με μια πεζοπορική διαδρομή μια σειρά από φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Πρώτος Γύρος των Ραχών (το λουλούδι) είχε ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα: natural and cultural heritage trail (Μονοπάτι Κληρονομιάς). Το ζητούμενο ήταν πως να πάμε π.χ. από ένα ωραίο εκκλησάκι σε ένα θεαματικό γκρεμό σε κάποιο φαράγγι. Πως να δούμε ένα νερόμυλο και μετά να βγούμε σε κάποια πλατεία χωριού. Πως να γίνει να δούμε παραδοσιακά μελίσσια (χαστριά) και ένα παλιό λιοτρίβι, αλλά μετά να βρούμε κάπου να πιούμε και μια παγωμένη μπύρα!
    Αν οι διαδρομές συναντούν και ακολουθούν παραδοσιακά μονοπάτια, ακόμα καλύτερα. Όμως κάθε μορφής δημόσιο πέρασμα (π.χ. χωματόδρομος) είναι οκ. Αυτό που μετράει κυρίως είναι τι βλέπει κανείς γύρω του, όταν βαδίζει. Έστω κι αν είναι κάτι γενικό. Αυτό που ονομάζουμε ‘ατμόσφαιρα’.
    Σας ευχαριστώ και πάλι, φίλοι μου.
    Άγγ.

  7. Defensor said

    Απροσδόκητα κι αιφνιδιαστικά μας έρχεται από το νησί του Ικάρου(Κρηταγενής θιός του Δαιδάλου) το μήνυμα της ατομικής πρωτοβουλίας που προάγει τον τουρισμό,κεντρίζει τους φυσιολάτρες,αναπτερώνει τους στρατοκόπους,πυροδοτεί το Hiking.Θερμά συγχαρτήρια στον Άγγελο,ιπτάμενο και αγγελιοφόρο(αρχαία δράματα).
    ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΕΝΑ ΔΩΡΟ Μ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ
    Η τέχνη..

    Η τέχνη ,κόρη ροδομάγουλη ,σε κήπο
    κι ο καλλιτέχνης, σκύλος, κάθεται σιμά της.
    Αχνίζουν μαύρα στο χαρτί, εικόνα ή στίχος
    κι ανθρωπότητα πονά τα σωθικά της.

    Η τέχνη ,πόρνη, ξενυχτά στο καλντερίμι
    κι ο καλλιτέχνης, στην μαστούρα του, χαμένος.
    Στέκει ο νους, όλο βρωμά, σαν το ψοφίμι
    κι φαντασία τοίχος άσπρος και γδαρμένος.

    Η τέχνη σκιάχτρο σε καλάμι αργοσαλεύει
    κι ο γκαλερίστας, διάκος, που πουλάει την κοινωνία.
    ξύπνα φιλότεχνε και σώσε ότι απομένει,
    μια κι είναι η τέχνη, ερωτική επικοινωνία.
    8-12-2010

  8. […] and articles about the Round: . 🇬🇷  🇬🇷 🇬🇷 🇩🇪 🇬🇧 🇬🇷 🇬🇷 🇬🇷 Friday, May 8, […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε